SAHANE
2025 37. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2025 09:49
sahane bir kitapti. okudugum ilk huseyin rahmi kitabi oldugunu da soylemem gerek... biliyorum biraz gec kaldigimi ama muazzamdi. kitabi orijinalinden okudum ve bazen bazi kelimeler zorlasa da cok keyifliydi. bence bu tarz kitaplarin orijinallerinden okunmasi gerek, daha gunumuz turkcesiyle yazilmis halinin gereken havayi veremeyecegini hissediyorum biraz. zaten pek anlayamayacagimiz bir sey yok, ozellikle huseyin rahmi'de orijinal baskiya sadik kalmayi tercih ederim. bu donemin turk edebiyati'na dair bilgim pek az, gercekten. ama ucundan bir yerinden tutarak baslamak lazim diye ismi en ilgi cekici olandan bir baslayayim dedim. romani elime alana kadar fantastik bir kurgu oldugunu bilmiyordum ve gorunce beni epey sasirtti... turk edebiyatina fantezi katildigindan yeni haberim oldu ki kitap yuz yil once yazildigindan bu benim kabahatim tabii, dedim ya bilgim cok az. ben turkce yazilan eserleri bir ayri seviyorum ve bizim dilin guzelligi beni halen hayrete dusurebiliyor. turkcede kelimelerin ahengi ayri bir guzel. donemin diliyle de karanlik bir hava birlesince ve karakterler iyi yazilmis, saglam tiplemeler olunca okumak mukemmel bir zevke donustu. her karakterin kendine has olusu kurguyu tamamen gercege donusturmus. talat bey, hanimefendi, dilaver, orhan, turhan, murebbiye... kurgunun yazilisindaki objektiflik okuru ne isterse onu dusunmeye, neye isterse ona inanmaya itiyor. yasanan hadiseleri bir gozcu gibi izleyip aktarmis yazar, isin mantigini kurcalamak da okura dusuyor burada. okurken cok keyif aldim. diyaloglarin kuruluslari, karakterlerin hal ve tavirlari, elbette bir de baslarina gelenler... harika bir olay orgusu. 9/10
Ölüler Yaşıyorlar mı?Hüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 1973190 okunma