İnsan, kendisinden önce gelenlerin mirasını taşır. Bu miras, sadece genetik kodlar ya da kültürel öğretilerle sınırlı değildir; aynı zamanda geçmişin pişmanlıklarını, hayal kırıklıklarını ve hatalarını da içerir. Bir çocuk, sadece bir aileden doğmaz; bir yükten, bir hikâyeden, bir geçmişten doğar. Ve çoğu zaman, bu geçmişin ağırlığını bilmeden yaşar, onu sorgulamadan taşır.
Her insan, kendisini dünyaya getirenlerin günahıdır. Çünkü var olmak, bir seçimin sonucu değil, bir sonucun içinde bulmaktır kendini. Hayata zorla atılmış her birey, geçmişin yankılarında yürür. Babasının, annesinin, atalarının bıraktığı izler, kendi yolunu çizdiğini sandığında bile peşini bırakmaz. Bazen bir korku olarak, bazen bir ideoloji, bazen de anlamını çözemediği bir eksiklik olarak…
Ama en büyük günah, var olmaktır. Çünkü varlık, bir irade dışı zorunluluktur. Yaşam bize sorulmadan verilmiş, ölüm ise kaçınılmaz olarak dayatılmıştır. Arada kalan her an, bu kaçınılmaz gerçeğin sancısıdır. Biz, bizden öncekilerin pişmanlıklarını ve beklentilerini sırtlanırken, kendi sorularımızı sormaya fırsat bile bulamayız. Kimliklerimiz, bizden öncekilerin ellerinde şekillenir. Düşüncelerimiz, bize miras kalan kelimelerle inşa edilir. En nihayetinde, kendi yaşamlarımızı yaşadığımızı zannederken bile, başkalarının hikâyelerini tamamlıyoruzdur belki de.
Öyleyse özgürlük nerede? Eğer var olmak, geçmişin günahlarını taşımaksa, bu yükten nasıl kurtulabiliriz? Belki de asıl özgürlük, varoluşun kaçınılmaz acısını kabul etmekten geçer. Anlamı, anlam arayışında değil, anlamsızlığın içinde bulmak gerekir. Ve belki de en büyük başkaldırı, geçmişin yüklerine rağmen kendi varlığını kabullenmektir.
İnsan, kendisinden öncekilerin günahıdır. Ama aynı zamanda, kendi hikâyesini yazma şansına sahip tek varlıktır.