Yıldız Alatan serisinin ikinci kitabı Villa Şakayık.
Miss Marple'mız Yıldız Alatan belayı çağırmıyor, adeta koşuyor. Menopoza girmiş Yıldız Hanim bir yandan dikiş dikip,yemek hazırlayıp, torun bakarken dedektiflik icgüdülerini takip etmeyi bırakmıyor:))
1984 senesinin yaz aylarında Adapazarı, Karasu 'da ev kiraladıkları bir yazlik siteye (Villa Şakayık) tatil yapmaya gelirler.Sitenin sahibi Kutbay ailesi görünürde cok nüfuzlu,kendi hallerinde, yetiskin kızları olan bir ailedir. Ama tabii ki her şey görünürde......
Bu ailede bir tuhaflık olduğunu sezen Yıldız Alatan,kocası Ziya'nin tüm uyarılarına rağmen belaya atlamaktan çekinmez.
1984 yılında gecen roman benim de ilk gençlik donemlerime denk geldiği icin tanıdık pek çok şeyi nostalji havasında okudum. Madonna -Holiday,Michael Jackson-Thriller,Al Bano,Romana Power-Felicita......,o dönemin modası (abartılı saçlar, neon renkler....) hepsi gözümün önünde canlandi.
Klasik dedektif klisesinden uzak Yıldız Alatan daha gerçekçi bir karakter. Çünkü ev hanımı, yemek yapar,dikiş diker, komşularına kahveye gider......Tüm bu günlük rutinlerinin yani sira meraklı karakteri ile gizemli olayları çözer.
Eğlenceli, esprili,aşk dolu gercek bir karakterin gizemlerin pesinde koşması farklı bir polisiye deneyimi yaşatıyor. Yazarın sürükleyici dilinden de bahsetmeden geçmeyelim.
Turkiye'nin ilk amatör kadın dedektifi Yıldız Alatan serisini kesinlikle öneririm. Sıcak yaz günlerinde yapılacak en iyi aktivite.