Kadın olmak
2025 3. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 22:57
Filistinli göçmen bir aile olarak New York’ta hayat mücadelesi veren bir kadın Yara.. Yazar kendi otobiyografisini isim değişikliğiyle okuyucuya sunmuş bir nevi. Ait olamamak, vatanın neresi anlayamamak ve senden gelecek nesle bunu tam anlamıyla anlatamamak, üstüne öğrenilmiş çaresizlik ve sonuç; hayatın, toplumun en önemlisi de ailenin seni yaptığı kişiyle olmak istediğin kişi arasında sıkışıp kalmak. Yara’nın annesine, kayınvalidesine ve büyük ebeveynlerine göre şahane görünen bir hayatı var, bir çok kişiye tanınmayan imkanlar tanınmış üniversiteden mezun olabilmiş, mutlu bir evlilik anlayışlı bir koca ve iki şahane çocuk daha ne isterdi ki insan.. ve öyle bir baskıyla büyümüş ki bunlardan şikayet ederse günah sayılabilecek seviyede yanlış yapacağına, diğer türlü nankörlük yapmış olduğuna inanmış- inandırılmış bir kadın Yara. Ama herkesin hesaba katmadığı bir şey var ki vücudun nesilden nesile aktarılan bir çok travmaya tepki verebildiği. Yara içten içe tepki verirken okul bahçesinde tanıdığı kadın öğretmen tarafından aşağılanmış ve ırkçılığa maruz kalmasından dolayı verdiği tepkiyle hayatı bir anda değişivermişti, okul yönetimi davranışını yanlış bulmuş ve psikoloğa yönlendirmişti. Psikoloğa açılma konusunda verdiği tepkileri çok gerçekçi buldum yaşadığı o zorluk o duygu geçişlerini o kadar yoğun anlatmış ki yazar Yara ile üzüldüm, eşi olacak Fadi’yi, kayınvalidesi olan Nadiye’yi, Yara’nın babasını tokatlamak geldi içimden birazcık da küfür etmiş olabilirim. Yara aldığı seanslarda Silas adında bir erkek danışanla arkadaşlık etmeye başlıyor ama bu kısımda çok inandırıcı bulamadım. Yara’nın yaşadığı travma annesi ve sevgilisi hakkındayken Yara evli olduğu halde bir erkekle (eşcinsel bile olsa) arkadaşlık kurup dertleşebileceğine inanamadım. … Sonuç olarak Yara’nın geçmişini ve geçmişin yaralarını geride bırakmak için verdiği çabayla daha bi güçlü hissettim kendimi. Şunu da temenni olarak ekleyeyim yazımın sonuna ‘’hiçbir kadın uç noktalarda güçlü olmak zorunda kalacak kadar çaresiz bırakılmamalı’’ biz kadınlar beklenenin çok çok üstünde güçlüyüz çünkü. İyi okumalar dilerim.
Kem GözEtaf Rum · Koridor Yayıncılık · 202546 okunma