Merhaba sevgili kitap dostları! Bugün sizlerle, okuduğumda hem zihnimi hem de yüreğimi allak bullak eden bir kitaptan bahsetmek istiyorum: Charlotte Perkins Gilman’ın Kadınlar Ülkesi (Herland). Bu kitap, 1915’te yazılmış olmasına rağmen, o kadar zamansız, o kadar ufuk açıcı ki, sanki bugün yazılmış gibi hissettiriyor. Feminist bir ütopya olarak tanımlansa da, bence bu eser sadece bir ütopya değil; aynı zamanda toplumsal cinsiyet rolleri, insan doğası ve medeniyet üzerine derin bir sorgulama. Hadi gelin, bu muhteşem kitabı birlikte keşfedelim, çünkü paylaşacak o kadar çok şey var ki!
Hikâyenin Büyüsü: Erkeksiz Bir Dünya Mümkün mü?
Kadınlar Ülkesi, üç erkek maceracının (Vandyck, Terry ve Jeff) tesadüfen keşfettikleri, sadece kadınlardan oluşan bir toplumu anlatıyor. Bu toplum, Herland, binlerce yıldır erkeklerden tamamen izole bir şekilde varlığını sürdürüyor. Kitap, bu üç erkeğin gözünden, Herland’in sırlarını, kültürünü ve yaşam biçimini keşfetme sürecini aktarıyor. Ama sakın bu bir “macera romanı” olacak sanmayın! Evet, hikâye bir keşif yolculuğuyla başlıyor, ama asıl mesele, bu yolculuğun bize insanlık, toplumsal düzen ve cinsiyet rolleri hakkında neler öğrettiği.
Hikâyenin anlatıcısı Vandyck (kısaca Van), bir sosyolog. Onun meraklı, analitik ama bir o kadar da önyargılı bakış açısı, okuru Herland’in dünyasına yavaş yavaş sokuyor. Terry, tipik bir “maço” erkek; kadınları “dişi” olarak gören, biraz kibirli, biraz da şovenist bir karakter. Jeff ise daha romantik, kadınları idealize eden bir tip. Bu üç farklı erkek karakter, Herland’in mükemmel düzenine çarptığında, ortaya hem komik hem de düşündürücü bir kültür çatışması çıkıyor.
Herland, sadece kadınların yaşadığı bir ülke. Ama burası, bizim bildiğimiz dünyadan o kadar farklı ki! Kadınlar, partenogenez (erkeksiz üreme) yoluyla çoğalıyorlar ve toplumlarını tamamen iş birliği, eşitlik ve akıl üzerine kurmuşlar. Savaş yok, suç yok, kıskançlık yok, rekabet yok. Her şey, topluluğun iyiliği için planlanmış. Eğitim, annelik, tarım, çevre yönetimi… Her şey o kadar kusursuz ki, insan “Acaba böyle bir dünya gerçekten mümkün mü?” diye sormadan edemiyor.
Neden Bu Kadar Etkileyici?
Kadınlar Ülkesi’ni okurken beni en çok etkileyen şey, Gilman’ın cesur hayal gücü oldu. 1915 yılında, kadınların oy hakkı için bile mücadele ettiği bir dönemde, tamamen kadınlardan oluşan, erkek egemenliğinden bağımsız bir toplum hayal etmek… Bu, o zamanlar için devrim niteliğinde bir fikirdi! Gilman, bu ütopyayı öyle ince ince işliyor ki, Herland sadece bir “hayal” gibi değil, gerçekten var olabilecek bir dünya gibi hissettiriyor.
Kitabın en çarpıcı yanı, toplumsal cinsiyet rollerine dair sorgulamaları. Herland’deki kadınlar, bizim toplumumuzda “kadınsı” olarak görülen özelliklere sahip değiller. Onlar ne narin, ne zayıf, ne de duygusal olarak “hassas”. Aksine, akılcı, güçlü, bağımsız ve toplumu yönetme konusunda son derece yetkinler. Ama bu, onların “erkeksi” olduğu anlamına da gelmiyor. Gilman, cinsiyet rollerini tamamen tersyüz ederek, bize bu kavramların ne kadar yapay olduğunu gösteriyor. Mesela, Terry’nin Herland’deki kadınlara “kadın gibi davranmadıkları” için kızması, aslında onun kendi önyargılarının bir yansıması. Bu sahneler, hem gülümsetiyor hem de “Hakikaten, neden kadınlar böyle olmak zorunda?” dedirtiyor.
Bir diğer etkileyici nokta, Herland’in toplumsal düzeni. Herland’de bireysellik değil, topluluk ön planda. Herkes, toplumun iyiliği için çalışıyor. Annelik, burada kutsal bir görev, ama bizim anladığımız anlamda bireysel bir “anne-baba” ilişkisi değil. Çocuklar, tüm toplum tarafından büyütülüyor. Eğitim, çevreye duyarlılık, kaynakların verimli kullanımı… Herland, adeta bir ekolojik ve sosyal ütopya. Okurken, “Keşke bizim dünyamızda da böyle bir düzen olsa” dedim, ama sonra kendi dünyamızın kaosunu düşündüm ve içim biraz burkuldu.
Karakterler ve Çatışmalar
Kitabın karakterleri, hikâyenin en güçlü yönlerinden biri. Van, Terry ve Jeff’in Herland’e farklı tepkiler vermesi, okura farklı bakış açıları sunuyor. Van, daha tarafsız ve öğrenmeye açık bir karakter. Onun gözünden Herland’i anlamaya çalışmak, bir sosyolog gibi hissettiriyor. Jeff, Herland’in düzenine hayran kalıp kendini hemen bu dünyaya adapte ediyor. Ama Terry… Ah, Terry! Onun kibirli ve cinsiyetçi tavırları, Herland’in kusursuz düzeniyle çeliştikçe, hem komik hem de sinir bozucu anlar yaşanıyor. Terry’nin, Herland’deki kadınların onun “erkek cazibesine” kapılmasını beklemesi, ama sürekli reddedilmesi, kitabın en eğlenceli kısımlarından biri.
Herland’deki kadın karakterler ise bir o kadar büyüleyici. Celis, Alima ve Ellador, üç ana kadın karakter olarak öne çıkıyor. Her biri, farklı kişilik özellikleriyle, Herland’in değerlerini temsil ediyor. Ama beni asıl etkileyen, bu kadınların ne kadar “insani” oldukları. Evet, mükemmel bir toplumdalar, ama bu onları robot gibi yapmıyor. Meraklılar, öğrenmeye açıklar ve kendi inançlarını sorgulamaktan çekinmiyorlar. Özellikle Ellador’un Van’la diyalogları, iki farklı dünyanın karşılaşması gibi. Bu diyaloglar, sadece Herland’i değil, bizim kendi toplumumuzu da sorgulamamıza neden oluyor.
Eleştirilerim: Eksik Hissettiğim Yanlar
Her ne kadar Kadınlar Ülkesi’ni çok sevsem de, tamamen kusursuz diyemem. Kitap, bir ütopya olduğu için, bazen Herland’in “mükemmel” düzeni biraz fazla idealize edilmiş gibi gelebilir. Her şey o kadar kusursuz ki, insan “Gerçekten böyle bir dünya mümkün mü?” diye sorguluyor. Kadınların bu kadar akılcı ve duygudan arınmış gibi tasvir edilmesi, bazen onları “gerçek” olmaktan uzaklaştırıyor. Keşke Gilman, Herland’deki kadınların da kusurları, çatışmaları ya da bireysel mücadeleleri üzerine biraz daha dursaydı. Bu, hikâyeyi daha “insani” kılabilirdi.
Bir diğer eleştirim, kitabın bazı noktalarda fazla didaktik olması. Gilman, feminist fikirlerini çok net bir şekilde ortaya koyuyor, ama bazen bu fikirleri karakterlerin diyaloglarına sıkıştırması, hikâyenin akışını biraz kesiyor. Mesela, Van ile Ellador’un uzun uzun medeniyet üzerine tartıştığı bölümler, bazen bir makale okuyormuş gibi hissettiriyor. Ama bu, kitabın büyüsünü bozacak kadar büyük bir sorun değil.
Neden Okumalısınız?
Kadınlar Ülkesi, sadece feminist bir eser değil; aynı zamanda insan doğasını, toplumu ve medeniyeti sorgulayan bir başyapıt. Eğer toplumsal cinsiyet rolleri, eşitlik, ekoloji ya da ütopyalar üzerine düşünmeyi seviyorsanız, bu kitap tam size göre. Gilman’ın 100 yıl önce yazdığı bu eserin, bugün bile bu kadar güncel ve ilham verici olması, onun ne kadar vizyoner bir yazar olduğunu gösteriyor.
Kitabı okurken, kendi dünyamızdaki eşitsizlikleri, rekabeti ve kaosu daha net görmeye başladım. Herland’in mükemmel düzeni, belki de gerçek dünyada mümkün değil, ama bize “Başka bir dünya mümkün” dedirtiyor. Kadınların gücünü, aklını ve potansiyelini bu kadar güzel bir şekilde yücelten bir kitabı okumak, hem umut verici hem de ilham verici.
Son Söz
Kadınlar Ülkesi, okuduktan sonra uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir kitap. Charlotte Perkins Gilman, sadece bir hikâye anlatmıyor; bize başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösteriyor. Hem gülümseten, hem düşündüren, hem de sorgulatan bu eseri, herkese, ama özellikle toplumsal cinsiyet ve eşitlik üzerine kafa yoranlara şiddetle tavsiye ediyorum. Okuyun, tartışın, sorgulayın. Çünkü bu kitap, sadece bir roman değil; bir fikir, bir hayal ve bir davet. Kadınlar Ülkesi’ne hoş geldiniz!
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman