Bu kitabı bana sosyal bilgiler öğretmenim sevgili -kulakları çınlasın- Ümit Öztürk hediye etmişti. Kitabı bana verdiği tam tarihi not etmiştim. 30 Aralık 2021 saat 15.15. Okuyup bitirmek bugüne nasip oldu. Kitaba geçmeden önce kitabın yazarı olan Kahraman Yusufoğlu 'na eleştirim var! Kitap yazmamış ki! Kitap 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde Atatürk kendisi anlatmakta, ikinci bölümde Falih Rıfkı Atay' nın Çankaya kitabından bayağı bir bölüm alıntılanmış. Son 10 sayfa da ise yazar Çankaya Köşkünün tarihçesini vs. anlatmış. Kahraman Yusufoğlu hiç bir şey yazmamış! Yani kitap genel hatları ile güzel, bilmediğim bir çok şey öğrendim; Rauf Orbay ve Refet Bele Paşaların, Gazi Paşa ile arasının bozuk olduğu (özellikle cumhuriyet ilan edilirken) yine Gazi Paşa'nın "Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır!" emrini ilk defa Yusuf İzzet Paşa ile telefonda görüşürken verdiğini ve daha birçok şeyi öğrendim. Fakat bu bilgiler Çankaya bölümünde idi. Kısaca özetlersem bu kitap yerine Falih Rıfkı AtayÇankaya 'sını okuyun daha iyi. Ayrıca yayınevi olan Yılmaz Basım' da kitapta ufak tefek yazım hataları yapmış. Mazur görülebilir. Kısaca Çankaya Yolunda 'yı beğenmedim.
Çankaya YolundaKahraman Yusufoğlu · Halk Kitabevi · 202156 okunma