On ayrı şiir kitabının bir araya getirilmesiyle oluşan külliyatın ilki: Sonrası Kalır 1.
İçinde aynı başlığa sahip bir şiir kitabını barındırmasıyla yayınevi bu adı külliyata başlık olarak sunmayı tercih etmiş. Çok da iyi yapmış. Külliyatta "İkindi Üstü, Dirlik Düzenlik, Yerçekimli Karanfil, Umutsuzlar Parkı, Petrol, Nerde Antigone, Tragedyalar, Çağrılmayan Yakup, Kirli Ağustos" adlı kitaplar da yer alıyor.
Tanıtım bülteninden:
"Şairin 58 yıl sonra ilk kez gün ışığına çıkan "İkindi Üstü" adlı kitabından dergilerde kalmış-unutulmuş bir dizi şiirine, bugüne kadar yayımlanmış en kapsamlı Edip CANSEVER külliyatı!.. ya da: İlk dizesinden son dizesine, "yalnız-yabancı-yerleşemeyen" bir yaşamak sevdalısının, tepeden tırnağa "aşk-tutku-umut" yüklü yolculuğunun tüm konakları..."
"Yeşil ipek gömleğinin yakası
Büyük zamana düşer.
Her şeyin fazlası zararlıdır ya,
Fazla şiirden öldü Edip Cansever." demişti onun için Cemal SÜREYA. Külliyata bakıldığında bunun doğru olduğu ortada.
"Edip CANSEVER ya da tam adı ile Ömer Edip CANSEVER. 8 Ağustos 1928'de İstanbul'da dünyaya gelir. 28 Mayıs 1986'da İstanbul'da yaşama veda eder. Cumhuriyet döneminde hikâye ve tiyatro türlerinden yararlanarak şiirler kaleme alan İkinci Yeni şairlerindendir. Toplam eser sayısı 26 olan Türk şair ve antikacıdır.
Ömer adını sadece ilk eserlerinde kullanmış olan Edip CANSEVER, 1928 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinin Soğanağa semtinde Pembe Hanım ve Fazlı Bey'in 4 çocuğunun üçüncüsü olarak dünyaya gelmiştir.
Edip CANSEVER, eğitim hayatına 56. İlkokulda başlamış ve liseyi de İstanbul Erkek Lisesinde tamamlamıştır. Hayatını babası gibi ticaretle ilgilenerek geçiren şair, 1975 yılında emekli oluncaya kadar Kapalıçarşı'da ortağı Jak SALHOŞVİLİ ile antikacı dükkânı işletmiştir. Edip CANSEVER'in biyografisinde önemli bir yeri olan bu dükkân, şairin kitaplarının bir kısmını da kaleme aldığı yerdir.
Edip CANSEVER, edebî yaşamı boyunca şiir türüne ağırlık vermiş ve bu türde eserler kaleme almıştır. Yenilikçi birisi olan şair, bu yönünü eserlerine yansıtmış ve yenilikçi şiirler kaleme almıştır. (Kaynak: BKM Kitap'tan alıp düzenleyerek sundum)."
Yalnızlık, kalabalık içinde yalnızlık, kalabalık yalnızlık, mış gibi yaşamlar, yaz mevsimi, bunalma, sonbahar, aşk, hayal kurma, umut, umutsuzluk, âşık olduğu kadınlar, yaşam, yaşama, hüzün, kadınlar, toplumdaki eşitsizlikler, düzen, düzensizlik, şiir içinde şiir, antikacı dükkânları, mitoloji, tarih, şiir, edebiyat onun şiirinin içinde kendine yer bulur.
Toplumdan uzak olmakla suçlanan İkinci Yeni şairi, toplumu anlatan şiirler de kaleme almıştır. Örneğin 627-648 gibi sayfalarda işçileri anlatmıştır.
Yunus Emre okuyan ve "bütün şiirlerimde onu yazdım" dediği insanlık sevgisini hiç şüphesiz ondan etkilenerek benimsemiştir.
İçkinin, sıkıntının, kadınların, yalnızlığın şairi olduğu vurgusu da sıkça yapılır.
Kadınlardan, karşılıksız aşklardan, Anka kuşundan ,mitolojinin Medusa'sından, duyulmamaktan, erotizmden, acıdan kesitler sunar okura.
Sıkışmışlığın, kaçıp gitmek isteğinin, çağın, aşkın, kaosun, ölümün ve yaşamın da şairidir.
Sapmalara, alışılmamış bağdaştırmalara şiirlerinde oldukça rastlanır.
Külliyatın ikinci kitabını da okuyup yorumlamak niyetindeyim. İkinci Yeni şairi olması bakımından anlaşılması zor olabilir ama keşfetme arzusu uyandıran biri bence. Hakkında araştırma yaparak okudum kitabı. Diğer kitabı okurken de aynısını yapacağım. Doyurucu bir okuma süreci için bunu yapmam kaçınılmaz.
Şu ana kadar olumlu şeyler yazdım, biraz da olumsuzluklara bakalım... Kitapta çok fazla yazım yanlışı vardı ve bu eski kullanımdan kaynaklı değildi. Örneğin bir yerde "uzanınam" yazılmıştı "uzanınam gerekiyordu yere" (sayfa 403'te) ve bunu şairin yaptığını düşünmüyorum. Yine 408. sayfada "ilgilenınedim" diye bir ifade var. Bana anlamsız geldi. Aceleye getirildiği için editörlerin gözünden kaçtığını düşünüyorum.
İncelemenin sonuna yaklaşırken...
Bence "Tragedyalar V" külliyattaki en etkileyici kitaptı.
Kitabın kalınlığı gözünüzü korkutmasın. Bir çırpıda okunan şiirler de var. Ön okumalar yaptıktan sonra keyif veren bir sürece dâhil olacak ve ikinci kitaba koşacaksınız.
Okuyunuz, okutunuz.
Şimdiden keyifli okumalar dilerim.