2025 10. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 16:17
Kitapla beraber yapılan gezi ve anlatılan olaylar gerçekten sürükleyici. Fakat kafamda oturmayan daha doğrusu beni rahatsız eden bazı noktalar var ve bunları paylaşmak istiyorum: öncelikle kitabın sonlarına doğru bizim ana karakterimizle (tam yaşı söylenmese de 40'lı yaşlarda olduğunu biliyoruz) evlendirilmeye çalışılan (babası tarafından)14 yaşındaki kız çocuğunun olması. Her ne kadar 1666 yılında da olunsa bu kadar absürt bir yaş farkının olması ya da böyle bir evliliğe yer verilmeli miydi kitapta gerçekten bu büyük bir soru işareti bence ve gereksiz bence. Sonrasındaysa yazarın Osmanlıyı sürekli kötüleme çabasında olduğunu hissettim, en basitinden İstanbul'a İstanbul bile diyememesi onun yanlı olduğunu gösteriyor bence. Sonuçta kitabı yazdığı dönem artık orası İstanbul Konstantinopolis diye ısrar etmek mantıksız. Elbette her dönem liyakatsizlik, rüşvet vs. yaşanıyor (maalesef) ama yazarın karakter üzerinden bu olumsuz durumları bile anlatışı yanlış anlaşılmaya çok müsait. Onun dışında sonunun havada kaldığını düşünüyorum. Yan karakterlerin başına neler geldiğini öğrenemiyoruz o kısım sanki kestirip atılmış gibi geldi. Onun dışında akıcıydı, okuması kolaydı. Şimdiden okuyacaklara iyi okumalar diliyorum.
Alıntı
Yüzüncü AdAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20188,2bin okunma