Beyin ve Bağırsal
2025 6. kitabı
Dr.Perlmutter bağırsak mikrobiyotası ile beyin hastalıkları arasındaki bağlantıyı inceleyen ilk nörolog doktorlarından biridir.Bazı eleştirmenler çok erken kanılara vardığını söylese bile bence sunduğu veriler yeterli.Mesala günümüzde de şekerin vücudumuza ne kadar zarar verdiğini görüyoruz .Eski Toprak dediğimiz insanlar şeker besinini beyaz ekmeklerden karşılıyordu. Onun dışında günümüzdeki gibi çikolata şeker abur cubur gibi besinleri tüketmedikleri için beyin hastalıklarına yakalanma ihtimalleri azalıyordu.Ama maalesef ki günümüz için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Eskiden günlük öğünlerimizde ev yemeklerin yerdik ama artık sadece diyet yaparken yiyebileceklerini sanıyorlar .Bu da bizim şekere olan düşkünlüğümüzü net bir şekilde gösteriyor. Nasıl bağırsaklara sahip olduğumuzu hiç düşündük mü? Bu kitabı okuyana kadar ayrıntılı bir şekilde tabii ki hayır. Bağırsakları etkileyen o kadar çok şey var ki...Sezeryan ya da normal doğumla doğumumuz,beslenmemiz ,hareketlerimiz birçok şey etkiliyor. Sezaryenle doğanların ,anne sütüyle beslenmeyenin,hareketsiz olanların ve şeker yani karbonhidrat ağırlıklı beslenen insanların mikrobiyom çeşitliliği de azdır .Peki bu mikrobiyom nedir? Nasıl daha fazla çeşitlilik sağlarız biraz buna bakalım . Mikrobiyom mikroorganizmalarını yaşadığı alan olarak nitelendirebiliriz. Mikrobiyomlar vücudumuzun birçok yerinde bulunuyorlar .Ağız vajina ve bağırsak . En çok bulunduğu yer ise bağırsaklarımız .Bu yüzden bağırsak sağlığımız çok önemlidir. Mikrobiyomuzda bakteroid- firmikütler dengesi bizim obez mi yoksa normal bir birey mi olacağımızı etkiliyor. Firmikütler daha fazla yağ emdiği için fazla olursa obez oluruz. Bakteroitler fazlaysa zayıf oluruz .Bu dengeyi sağlamak için lifli gıdalardan sebze meyve fermante edilmiş olan yoğurt kefir ,turşu ,et ve süt ürünlerini ve kahveyi dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmemize eklemeliyiz. Sadece beslenmede değil. İçtiğimiz sudaki klor oranı ,kullandığımız antibiyotik ve kimyasalları olan maruziyetimiz bunların hepsi mikrobiyomuzu etkiliyor. Eğer bunlara dikkat etmezsek mikrobiyomuzdaki çeşitliliği azaltarak Demans ,Alzheimer, depresyon, diyabet, obezite, otizm, sindirim sistemi sendromları, duygusal durumlarımız ve DEHB’e yakalanma olasılığımız artıyor. Bu yüzden bağırsak sağlığımız bizim için çok önemlidir.Sağlıklı bağırsaklar bize kaliteli bir yaşam sunar.
Duygu ve Düşünce
Beyin ve BağırsakDavid Perlmutter · Pegasus Yayınları · 2018510 okunma