Son Zamanlarda Okuduklarımın En iyisi
2025 84. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2025 18:13
Herkese selam. Kitaba bayıldığımı belirtmek isterim. Öncelikle 124 sene önce yazılmış bir kitap!! 124 sene önce yazılmış bir kitabı şuan ilgiyle okumak o zamanki bilimsel birikim günümüzdekine göre çok çok az olmasına rağmen yazar nasıl bu kadar akıcı ve bu zamanın dahi ilerisinde yazmış inanın bilmiyorum ama gerçekten harikaydı. Konusundan bahsedeyim hemen. Adam Jeffson bir doktor. Yaşadığı yerdeki rahip kuzey kutbuna ayak basmanın ne kadar günah olduğundan bahsettiği bir dönemde birisi ona Kuzey Kutbuna gitmesi için teklif götürüyor. Buna şaşırıyor ama teklif için ilk başta yeterli donanımının olmadığını ve nişanlı olduğunu söylüyor. Ama teklif eden kişi yeterince donanımlı olduğunu ve iyi bir para alacağını söylüyor. Ikna olmasa da bir süre sonra gitmeye karar veriyor. Bir mürettebat ile beraber yola çıkıyorlar biraz yolda talihsiz olaylardan dolayı mürettebattan insanlar ölüyor ama öldürücü vuruş mor-kahverengi şeftali badem kokulu bir bulut. Nasıl bir durumsa Adam Jeffson hariç kimse hayatta kalmıyor ve geri kalan sürede Adam Jeffson'un biraz iç sesi yalnız kalmanın ona ve zihnine neler yaptığı kendini bir üstün görmesi bir günahkar görmesi ve bu sürede dünyada yaptığı seyahatlerini okuyoruz. Yazarın insan ırkının ne kadar sapmış olduğunu kurguya yedirerek anlatması eleştirileri kitabın en sevdiğim yönüydü. Ayrıca Adam Jeffson, İstanbul da 2-3 kere gidiş geliş yapıyor ve hikayenin uzun bir bölümü İstanbul da geçiyor İstanbul betimlemeleri çok güzeldi zaten okuyunca yazarın güzel bir gözlem yaptığını ve karakterin de İstanbuldan etkilendiğini görebilirsiniz. Hikaye 20 seneden uzun bir dönemde geçiyor. Özellikle 20 sene boyunca tek canlı olarak dünyada kalan birisinin duygu durumunun değişkenliği bilimkurgu ögeleri çok çok hoşuma gitti ayrıca dili çok akıcıydı bazen anlamak için bir yeri 2-3 kere okumak gerekebiliyor ya o bu kitapta yoktu. Bir de Istanbulda bir olaydan sonra bir şeyler oluyor ve buna hiç ihtimal vermediğim için karakteri iyice delirdi sanmıştım özür diliyorum kendisinden fbdhdhhd. Kısaca çok çok başarılı bir kitaptı okuyun okutturun.
Mor BulutM. P. Shiel · İthaki Yayınları · 202581 okunma