Puan vermedi·312 syf.····Okunma: 07 Mayıs 2025 16:29 Bağışlanan Terapi, terapistler ve danışanlar için, terapiye meraklı herkes için, terapötik süreci zenginleştirmeye yönelik oldukça yalın ve anlaşılır bir kitap.
Psikiyatrist ve yazar Irvin Yalom, kırk beş elli yıldan uzun süredir terapi yapıyor. Her hastasından sonra belirli bir süreyi seansa dair notlar almak için ayırma alışkanlığı var. İşte bu kitap deneyimli bir psikoterapistin kırk beş yıllık klinik uygulamalarından aldığı notlara dayanıyor. Kendi deyimiyle “En sevdiğim ifadeler ve müdahaleler bu kitabın her yerine serpiştirilmiş durumda.”
Daha önce bir kitabını okuduysanız bilirsiniz ki Yalom’un dili oldukça sade ve sadece alandan olan kişilere yönelik yazmıyor. Herkesin kolaylıkla anlayabileceği, yormayan bir dili var. Doğan Cüceloğlu gibi, psikolojiyi halka açan bir yanı var.
Bu kitabı kimlere önerebilirim? Psikoloji, psikolojik danışmanlık gibi bölümlerde okuyan öğrencilere, yeni mezunlara, psikolojiye meraklı herkese… Ama özellikle kendiniz terapi alıyorsanız mutlaka okuyun derim. Terapide esas olan terapist ve danışan arasında kurulan terapötik ilişkidir. Bu ilişki özelinde diğerleriyle olan ilişkilerimizi ele alırız aslında. Bu kitapta da terapötik ilişkinin önemi, seansların planlanması, terapi sürecinde görülen rüyalar gibi çok çeşitli 85 başlık altında terapi odasında olabilecek her şey kısa kısa ele alınmış neredeyse.
Ben kendi terapi sürecimi, hayatı ele alış şeklimi, şimdiki ve ilerideki danışanlarımı göz önünde bulundurarak oldukça verimli bir okuma süreci yaşadım.
Siz okudunuz mu veya okumayı düşünüyor musunuz?