Bağışlanan Terapi

The Gift of Therapy
Türler:

·312 syf.·
2022 6. kitabı
Irvin Yalom ustaca bir dizi kısa tematik bölüme yoğunlaşıyor. Kendini açmaktan, mesleğin yararlarına ve risklerine, kaçınılmaz ölüm konusundan, terapinin varoluşsal bileşenlerine kadar Bağışlanan Terapi, herhangi bir terapide mevcut olan pratik, felsefi ve duygusal dinamikleri hem hastanın hem de terapistin bakış açısından araştırmaktadır. İster psikoloji öğrencisi olun, ister deneyimli bir terapist olun, Yalom'un bize alçakgönüllülükle dolu değerli bir öğreti sunan bu mükemmel kitabını tavsiye ederim. Özellikle genç psikologlar veya psikoloji öğrencileri için çok iyi bir okuma olacağını düşünüyorum. Yalom’un psikoloğun, psikoterapi sırasında karşılaştığı rüyaların önemi, kendini açması, ilişkideki yeri ve şimdi ve buradayı dikkate alma vb. gibi bazı soruları gündeme getirmeyi mümkün kıldığını görüyoruz. Bu metin uyulması gereken bir el kitabı değil, sizi sürekli kendisini sorgulayan yazarla düşünmeye iten bir davet olduğu düşünüyorum. Açıkçası, Yalom’un uzun ve zengin deneyiminin meyvesini bu kitapta bize aktarmaya çalıştığını hissediyoruz. Ama her şeyden önce beni ikna eden nokta, hastayla birlikte kendi görüşme tarzını değerlendirme süreçleriydi. Terapi sırasında yaşanılan herhangi bir ilginç durumun ardından hastaya bu durum hakkındaki duygularını sorması ve süreci yönetme becerisini gerçekten etkileyici buldum. Üstelik, hasta / terapist çiftini "bilen" ile "bilmeyen" arasında bir ilişki olarak değil, yolda olan iki gezgin olarak görüyor. Mesafe ve yakınlık hakkındaki yorumları da oldukça ilginçtir, randevular arasında düzenli olarak intihar eden bir kişiyi aramaktan çekinmeyen, kim olduğunu ve neler yaşadığını daha iyi anlamak için hastaya gitmek ya da belirli durumlarda kişiyi kucaklamak, ona temas etmek üniversitelerde öğretilen etiğe aykırı olan her şey olsada
Bağışlanan TerapiIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 20172,545 okunma
Psikoloji Ama Halk Seviyesinde Bir Psikoloji :)
2023 9. kitabı
Okunma: 07 Mart 2023 15:34
"Bir gün ya da gece şeytan en yalnız yalnızlığınızda gizlice size sokulsa ve dese ki: "Şu anda yaşadığın ve geçmişte yaşamış olduğun hayatı bir kere daha ve sayısız defalar daha yaşamak zorundasın; bu hayatta yeni hiçbir şey olmayacak ama her acı ve her sevinç ve her düşünce ve her iç çekiş ve hayatındaki anlatılmayacak derecede küçük veya büyük her şey -bu örümcek ve ağaçların arasındaki bu ay bile ve hatta bu an ve ben de- aynı sırayla ve silsileyle sana geri dönecek. Varoluşun ebedi kum saati tekrar tekrar çevrilecek, ve onunla birlikte bir toz zerreciği olan sen de öyle." der. Kendinizi yere atıp dişlerinizi sıkarak bunları söyleyen şeytana lanet etmez misiniz?" Kitabın sonlarından, beğendiğim bir alıntı ile başlamak istedim. Başlıkta da belirtmek istediğim gibi; kitap psikoloji dalında bir kitap evet, ama anlatımı, içeriği, yer verilen olay örnekleri ve -en hoşuma giden durumdu ki- klasikleşmiş bazı psikoloji kitaplarının aksine meslek bazında karmaşık, anlaması güç terimsel ifadelere neredeyse hiç denebilecek kadar az yer verilmesi ile okumaktan sıkmayan, akıcı ve merak uyandıran bir kitap olarak deneyimledim. Bölüm bölüm ayrılmış olması, bölüm başlıklarına baktıkça size hitap eden konular olduğunu anlamanıza yardımcı olurken, gerek "ölüm" gerek "aşk" gerekse "rüyalarınızın boş olmadığı"nı anlayabildiğiniz (yani birçok konuda bakış açınızı değiştirebilecek, geliştirebilecek) bir kitap olduğu "düşüncem" ile bitireyim. Keyifli okumalar dilerim :)
Puan vermedi
“Bağışlanan Terapi”yi elime aldığımda, adeta bir insanın iç dünyasına açılan tarihi bir kapının gıcırtısını duyar gibi oluyorum. Yalom’un kelimeleri birer kelime olmaktan çıkar; bir filozofun ağırbaşlı adımları gibi ruhumun içinde dolaşıyor. Her cümle, insanın kendi kırılganlığıyla yüzleştiği o büyük salonda yankılanan bir itiraf niteliğinde. Bu kitap bana, yaşamın bazen bir terapi odasına, bazen bir sığınak, bazen de bir mahkeme salonuna dönüştüğünü hatırlatıyor. Yalom, insan ruhunu incelerken acele etmeyen, onunla konuşan değil; onu sabırla dinleyen bir bilge. Bu kitapta, bir doktorun değil, bir hayat filozofunun varlığı hissediliyor. Çünkü Yalom, hastalarının anlattıklarıyla yetinmez; onların suskunluğunu, tereddütlerini, gözlerinin içindeki titrek parıltıyı da okur. İşte ben, tam da bu incelikli bakış yüzünden ona hayranım. Yalom, insana sadece “anlattığı şeyi” değil, anlatamadığı yükü de hatırlatıyor. Her öykü, kendi içinde bir insanlık portresi. Birinde ölümün soğuk nefesi dolaşır, diğerinde yaşamın doğurgan sıcaklığı. Bir başkasında affetmenin ağır ama asaletli yükü… Yalom’un anlatıları, insanın kendi varlığının gölgesine düşmüş o ilkel korkularıyla nasıl baş ettiğini gösteriyor. Onun kaleminde affetmek bile bir çeşit aristokrat eylem: kişinin, kendi geçmişine karşı aldığı vakur bir tavır. Bu kitap bana gösteriyor ki, affetmek bir iyilik değil; ruhun kendi ağırlığını hafifletme yöntemidir. Yalom’un odasında geçen bu hikâyeleri okurken, insanın en zengin yanı acılarıdır diye düşünüyorum. Çünkü acı bizi keskinleştirir, berraklaştırır ve yeryüzünde kim olduğumuzu en hakiki haliyle ortaya koyar. Ben de bu satırları okurken kendi içimdeki kırılganlığın aslında bir zaaf değil, insana özgü bir değer olduğunu daha iyi fark ediyorum. Yalom, insanın hem kendi
2021 11. kitabı
Okunma: 31 Mart 2021 16:54
Irvin Yolum’un, yaşayan efsanenin, ruh sağlığı uzmanlarına kendi terapistlik tecrübelerinden yola çıkarak önerilerde bulunduğu bir güzel kitap. Özellikle profesyonellere hitap etmektedir. İyi okumalar..
2024 75. kitabı
Nietzsche AğladığındaNietzsche Ağladığında kitabından sonra bir Yalom hayranlığı başladı bende. Ama sanırım yani şu ana kadar yaptığım okumalarda kitap zirve. Nitekim DivanDivan , Bağışlanan TerapiBağışlanan Terapi , Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi ÖyküleriAşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri kitaplarından aynı etkiyi alamadım. Bu kitaba da böyle bir sevda ile başladım ve gördüm ki psikoterapistlere hitaben yazılmış:) Psikoterapistler için iyi bir başlangıç ve klavuz kitap olabilir. Dönüp dönüp okuyabilecekleri bir yol haritası. Yalom deneyimlerini ince ince terapilerinden örnekler vererek paylaşıyor. Oldukça anlaşılır ve sıkıcı olmayan bir kitap. Okuyucusuna keyifli okumalar..
Güzel kitap
2021 27. kitabı
Kitap aslında psikoterapi yapacaklara bir rehber niteliği taşıyor . Ben psikiyatri alanına merak ve ilgi duyduğum için okudum. Son 50-100 sayfasını atlaya atlaya başlıklarını okuya okuya geçtim . Genel olarak her sayfada ayrı bir başlık ve bu başlıkla ilgili özet bilgiler sunuyor. Uzun uzun teorik hiçbir şey anlatmıyor , hasta ağladığında ne yapılır ? Veya hasta şu konuları açtığında nelerden bahsedilir ? Gibi gibi kısa net hedefe ulaştıran hap bilgiler sunmuş yazar . Okuduğum ilk kitabı buydu ve gayet başarılı buldum . Psikoterapiyi herkes yapmamalı . Bence terapi yapacak kişiler hayat tarafından seçilmiş kişiler oluyorlar. Çünkü sadece bilgi beceri değil aynı zamanda güçlü bir sabır, bekleyiş , sonuçtan ziyade sürece sadık kalabilen insanlar terapi yapabilecek durumda oluyorlar . Kitabın her noktasını detaylıca okuyamasam da genel olarak içeriği kaliteli diyebilirim.
Yalom ' un eşsiz kaleminden
2021 45. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2021 02:01
Kitap esasen psikiyatrist ve terapistlerin hastalarına yaklaşım, terapi sırasında yapılacaklar, hastayı rahatlatma ve açma hususunda kendilerini geliştirmeleri açısından çok geniş bir rehber. Psikoloji ile ilgili biri olarak da bana çok şey kattığını söylemeliyim. Özellikle karşımızdaki insanla empati yapmak hayatı bir de onun gözlerinden görmek, algılamak ve düşünmenin önemini özenle vurgulamış. Diğer taraftan kitapta geniş yer edinen rüyalar konusunu, hastayı tanıma anlama, şimdiki durum ve geçmişi halkında iyi analiz edilirse bir çok ipucu vereceğinden söz etmiş. Öte yandan yer yer diğer kitaplarına referans vermesi bana Yalom ' un diğer kitaplarını da kesinlikle okumam gerektiğini düşündürdü. Ayrıca Freud, Jung gibi psikiyatrların düşüncelerini de ele alarak kendi açısından değerlendirmesi yorumlaması benim açımdan kesinlikle çok faydalı oldu. İncelememi ve kitabı bitirirken Benim okuduğum Pegasus Yayınlarında son kısım olan Notlar kısmı çok güzel hazırlanmıştı. Onun hayatı sonrasında değişen görüşleri hakkında geniş bir fikir edinmemi sağladı. Psikiyatri dalında ilgisi olan herkesin ve kendini geliştirme ihtiyacı içinde olan herkesin okumasını öneririm. Olmayanların dahi bir çok açıdan faydalanacağını ve hiç sıkılmadan okuyacağını düşünüyorum. Şiddetle tavsiyedir.
Kitap üzerine
2023 90. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2023 23:30
Kitap Yalom'un diğer kitaplarından, direkt öğreticilik anlamında farklı bir yerde. Kitap tecrübeli bir terapist olan Yalom'un ruh sağlığı alanında çalışan kişilere verdiği 85 öğütten oluşuyor. 85 öğüt 85 ayrı bölüm olarak yazılmış, bu durum okumayı bir hayli kolaştırıyor. Öğütler verilirken kendi hastalarından örnekler vermesi konuyu somut hale getiriyor. Kitabın genelinde bir Yalom klasiği olarak varoluşçu yaklaşıma dair izler kuvvetli olsa da ve buna bağlı olarak ölüm konusu sıklıkla işlense de sonlara doğru psikanalitik yaklaşım da devreye giriyor. Tabiki yabancı bir yazar olduğundan ve psikoterapide kültürün önemi büyük olduğundan bazı noktalar bizim kültürümüzde uygulanması zor noktalar gibi görünüyor. Yine de kitabın geneline baktığımda alanımda öğretici olduğunu söyleyebilirim. Tavsiye ederim.
2019 14. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2019 01:57
Gençliğimizin baharında, gelecekteki hayatımızı düşünmeye dalmışken, perde açılmadan önce neşeyle oturup sabırsızlıkla oyunun başlamasını bekleyen çocuklar gibiyizdir. Gerçekten neler olacağını bilmemek bizim için bir lütuftur. Eğer önceden görebilsek çocuklar bize, ölüme değil hayata mahkum olan ama cezalarının ne anlama geldiğinden habersiz tutuklular gibi görünebilirler.
2025 4. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 14:29
Irvin Yalom yine şaşırtmadı. Terapi odasının kapısını araladığı Her Gün Biraz Daha Yakın adlı kitabından sonra, kapı aralığından bakmakla yetinmeyelim diye biz genç terapistlere altın niteliğinde öğütler verdiği Bağışlanan Terapi kitabıyla bizi onurlandırdı.

Irvin D. YalomYazar · 37 kitap
Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar. Profesör unvanına sahip olan Yalom, Standford Üniversitesi'nden emekliye ayrılmış olup, alanında oldukça zengin bir yapıya sahip, bilimsel kitapların ve romanların sahibidir. Yalom, varoluşçu psikoterapinin en önemli yaşayan temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir. Washington, DC'de dünyaya gelen Yalom'un Yahudi kökenli ailesi, I. Dünya Savaşı'nın bitmesinden kısa bir süre sonra Polonya sınırlarına yakın bir Rus kasabası olan Celtz'ten ABD'ye göç etmiştir. ABD'nin en etkili psikanalistlerinden biri olarak kabul edilen Yalom'un, kendine akıl hocası olarak kabul ettiği kişi Jerome D. Frank'dı. Yalom, psikanalistler içinde sürekli olarak kritize edilen psikanalizin geliştirilmesinde öncülük yapmış ve aynı zamanda psikanalizdeki uzun ama etkileyici yeni rehabilitasyon yöntemleriyle insanın psikolojik rahatsızlıklarını yeniden ve daha iyi anlamayı sağlarken, uyguladığı yöntemlere has içeriklerle dolu yazdığı romanlar onun edebiyat dünyasında da yer edinmesine yardımcı olmuştur. Irvin David Yalom, toplum bilimci ve yazar Marily Yalom ile evlidir. Bu evlilikten dört çocukları olmuştur. Kaliforniya, Palo Alto'da yaşamaktadır. Yazdıklarında kullandığı genel metafor psikanalitiktir ve felsefeyle de iç içedir. Grup terapilerinde uyguladığı varoluşçu yöntem, klasik bir yöntem olsa da Yalom, bunun günümüz psikanalizinde deforme olmasını engelleyen çok daha sonuç alıcı bulgularla devam ettirmiştir.