Irvin D. Yalom
Otuzbeş yıldır psikiyatrist olarak çalışan ve ödüllü bir yazar olan Irvin Yalom bilgeliğini bu kez de Bağışlanan Terapî'de gösteriyor. Sarsıcı oluşu, derinliği ve büyük ölçüde uygulanabilirliğiylc Yalom'un öngörüleri, yeni kuşak terapist ve hastalar için tedavi sürecini zenginleştirecektir. Yalom, başarılı bir terapi için vazgeçilmez bir kılavuz olan bu kitabını, "çalışmalarımda yararlı bulduğum görüş ve tekniklerin kendisine özgü bir bireşimidir," diye tanımlıyor ve şöyle devam ediyor: "Bu görüşler o kadar kişisel, bildiğinden şaşmaz ve bazen de özgündür ki, okur başka bir yerde pek bulamaz."İnsan psikolojisi alanında günümüzün önde gelen düşünürlerinden Yalom'un Bağışlanan Terapi'si, psikoterapiyle ve kişisel gelişimle ilgilenen herkes için kaçırılmaması gereken bir kitap.
Türler:
268 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Haziran 2002

Yalom ' un eşsiz kaleminden
9/10 puan verdi
Kitap esasen psikiyatrist ve terapistlerin hastalarına yaklaşım, terapi sırasında yapılacaklar, hastayı rahatlatma ve açma hususunda kendilerini geliştirmeleri açısından çok geniş bir rehber. Psikoloji ile ilgili biri olarak da bana çok şey kattığını söylemeliyim. Özellikle karşımızdaki insanla empati yapmak hayatı bir de onun gözlerinden görmek, algılamak ve düşünmenin önemini özenle vurgulamış. Diğer taraftan kitapta geniş yer edinen rüyalar konusunu, hastayı tanıma anlama, şimdiki durum ve geçmişi halkında iyi analiz edilirse bir çok ipucu vereceğinden söz etmiş. Öte yandan yer yer diğer kitaplarına referans vermesi bana Yalom ' un diğer kitaplarını da kesinlikle okumam gerektiğini düşündürdü. Ayrıca Freud, Jung gibi psikiyatrların düşüncelerini de ele alarak kendi açısından değerlendirmesi yorumlaması benim açımdan kesinlikle çok faydalı oldu. İncelememi ve kitabı bitirirken Benim okuduğum Pegasus Yayınlarında son kısım olan Notlar kısmı çok güzel hazırlanmıştı. Onun hayatı sonrasında değişen görüşleri hakkında geniş bir fikir edinmemi sağladı. Psikiyatri dalında ilgisi olan herkesin ve kendini geliştirme ihtiyacı içinde olan herkesin okumasını öneririm. Olmayanların dahi bir çok açıdan faydalanacağını ve hiç sıkılmadan okuyacağını düşünüyorum. Şiddetle tavsiyedir.
8/10 puan verdi
İrvin yalom varoluşçu yaklaşımın en deneyimli isimlerinden biri olarak alanımızda yer tutar. Kendisi rollo May' in öğrencisidir. Aldığı yüzlerce saatlik terapi eğitimleri, görüşme, analizler sonrası biz alan çalışanlarına yönelik enfes bir kaynak bırakmış. Lisans hayatımızda pek yeterli düzeyde süpervizör desteği verilmediğini kitabı okuyunca daha iyi fark ettim. Tabi böylesine ilerleyebilmek için gelişime her daim açık olmak ve mesleğinizi sevmeniz gerekiyor. Psikoloji ve benzeri alanlar hakkında bilginiz yoksa kitap size anlamlı gelmeyebilir. Kitapta kısa kısa bölümlere ayrılmış birçok önemli başlık dikkati çekiyor. Terapi esnasında nasıl davranacağımızdan, hasta ile ilişkilere kadar, rüyalara, yeni dönem terapi yönelimlerine kadar birçok konuya yer verilmiş. Dikkate alınması gereken bir eser kesinlikle.
Puan vermedi
Gençliğimizin baharında, gelecekteki hayatımızı düşünmeye dalmışken, perde açılmadan önce neşeyle oturup sabırsızlıkla oyunun başlamasını bekleyen çocuklar gibiyizdir. Gerçekten neler olacağını bilmemek bizim için bir lütuftur. Eğer önceden görebilsek çocuklar bize, ölüme değil hayata mahkum olan ama cezalarının ne anlama geldiğinden habersiz tutuklular gibi görünebilirler.
Bağışlanan TerapiIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 20172,248 okunma
Psikoloji Ama Halk Seviyesinde Bir Psikoloji :)
9/10 puan verdi
"Bir gün ya da gece şeytan en yalnız yalnızlığınızda gizlice size sokulsa ve dese ki: "Şu anda yaşadığın ve geçmişte yaşamış olduğun hayatı bir kere daha ve sayısız defalar daha yaşamak zorundasın; bu hayatta yeni hiçbir şey olmayacak ama her acı ve her sevinç ve her düşünce ve her iç çekiş ve hayatındaki anlatılmayacak derecede küçük veya büyük her şey -bu örümcek ve ağaçların arasındaki bu ay bile ve hatta bu an ve ben de- aynı sırayla ve silsileyle sana geri dönecek. Varoluşun ebedi kum saati tekrar tekrar çevrilecek, ve onunla birlikte bir toz zerreciği olan sen de öyle." der. Kendinizi yere atıp dişlerinizi sıkarak bunları söyleyen şeytana lanet etmez misiniz?" Kitabın sonlarından, beğendiğim bir alıntı ile başlamak istedim. Başlıkta da belirtmek istediğim gibi; kitap psikoloji dalında bir kitap evet, ama anlatımı, içeriği, yer verilen olay örnekleri ve -en hoşuma giden durumdu ki- klasikleşmiş bazı psikoloji kitaplarının aksine meslek bazında karmaşık, anlaması güç terimsel ifadelere neredeyse hiç denebilecek kadar az yer verilmesi ile okumaktan sıkmayan, akıcı ve merak uyandıran bir kitap olarak deneyimledim. Bölüm bölüm ayrılmış olması, bölüm başlıklarına baktıkça size hitap eden konular olduğunu anlamanıza yardımcı olurken, gerek "ölüm" gerek "aşk" gerekse "rüyalarınızın boş olmadığı"nı anlayabildiğiniz (yani birçok konuda bakış açınızı değiştirebilecek, geliştirebilecek) bir kitap olduğu "düşüncem" ile bitireyim. Keyifli okumalar dilerim :)
9/10 puan verdi
Irvin Yalom ustaca bir dizi kısa tematik bölüme yoğunlaşıyor. Kendini açmaktan, mesleğin yararlarına ve risklerine, kaçınılmaz ölüm konusundan, terapinin varoluşsal bileşenlerine kadar Bağışlanan
10/10 puan verdi
Irvin Yolum’un, yaşayan efsanenin, ruh sağlığı uzmanlarına kendi terapistlik tecrübelerinden yola çıkarak önerilerde bulunduğu bir güzel kitap. Özellikle profesyonellere hitap etmektedir. İyi okumalar..
10/10 puan verdi
Bence her psikoloğun/ psikoterapistin okuması gereken bir kitap. Yalom o kadar içten o kadar bilgili ve cömert bir psikoterapist ki... Hakikatten kültürünüz, dininiz ne olursa olsun dediği şeyler tüm bu mesleğe gönül vermişler için geçerli. Süpervizyonun kitaba dönüşmüş hali. Sindire sindire, öğrene öğrene, altı çizile çizile okunmalı. Öneriler, eleştiriler, hatalar hepsini dikkate almalı. Okuduğum hiçbir Yalom kitabından pişman olmadığım gibi büyük hayranıyım da diyebilirim. Varoluşçu ve psikodinamik psikoterapi ekolünü öylesine güzel kendi tarzıyla harmanlıyor ki yazar onu örnek almamak elde değil. Lakin kitabı bu meslekte olanlara ve olma yolunda ilerleyenlere tavsiye ederim. Zaten yazar bu anlamda bize seslenmiş. Aynı kitabı tekrar okumayı pek sevmem ama bu kitap başucu kitabım olacağa benziyor.
Puan vermedi
irvin d yalomun psikiyatrist kisiligini ön plana cıkaran kitabı..basarılı bir terapi icin yazarın kendine özgü önerilerini görüslerini içeren kılavuz niteligindeki bir kitap
8/10 puan verdi
BAĞIŞLANAN TERAPİ 8/10 Bu kitap size psikoterapi alanına niçin girdiğinizi hatırlatacak. Hastayı ne zaman kucaklayabileceğinizden ne zaman daha derin sorgulamaya geçebileceğinize kadar Yalom’un tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı gözlemleri sizi tuzaklardan kurtararak profesyonel açıdan daha da verimli hale getirecek.. Psikiyatrist ve yazar Irvin D. Yalom’un klinik uygulamadaki otuz beş yılı aşkın tecrübesinin zirvesi niteliğinde olan Bağışlanan Terapi, hastaların ve terapistlerin terapiden nasıl en iyi şekilde fayda sağlayabileceğini gerçek vaka çalışmaları aracılığıyla gözler önüne seren olağanüstü bir rehber. Yalom, alandaki yepyeni yaklaşımını ve edindiği tecrübeleri mesleğe yeni adım atan terapistlerle *seksen beş kişisel ve kışkırtıcı ipucu* halinde paylaşıyor. Önerileri ve fikirleri arasında şunlar var: • Hastanın sizin için önemli olmasına izin verin • Hatalarınızı kabul edin • Her hasta için yeni bir terapi yaratın • Ev ziyaretleri yapın • Asla (hemen hemen asla) hasta adına karar vermeyin • Freud her zaman hatalı değildi Yeni kuşak hastalar ve danışanlar için terapötik süreci zenginleştirmeyi amaçlayan Bağışlanan Terapi, bu alanla ilgilenen herkes için keyifli, bilgilendirici ve düşündürücü bir çalışma. Bu kitabı herkese tavsiye ederim, özellikle de aklıyla olduğu kadar kalbiyle de öğrenmeye açık olanlara...
Güzel kitap
Puan vermedi
Kitap aslında psikoterapi yapacaklara bir rehber niteliği taşıyor . Ben psikiyatri alanına merak ve ilgi duyduğum için okudum. Son 50-100 sayfasını atlaya atlaya başlıklarını okuya okuya geçtim . Genel olarak her sayfada ayrı bir başlık ve bu başlıkla ilgili özet bilgiler sunuyor. Uzun uzun teorik hiçbir şey anlatmıyor , hasta ağladığında ne yapılır ? Veya hasta şu konuları açtığında nelerden bahsedilir ? Gibi gibi kısa net hedefe ulaştıran hap bilgiler sunmuş yazar . Okuduğum ilk kitabı buydu ve gayet başarılı buldum . Psikoterapiyi herkes yapmamalı . Bence terapi yapacak kişiler hayat tarafından seçilmiş kişiler oluyorlar. Çünkü sadece bilgi beceri değil aynı zamanda güçlü bir sabır, bekleyiş , sonuçtan ziyade sürece sadık kalabilen insanlar terapi yapabilecek durumda oluyorlar . Kitabın her noktasını detaylıca okuyamasam da genel olarak içeriği kaliteli diyebilirim.

Irvin D. Yalom
Irvin D. YalomYazar · 37 kitap
Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazar. Profesör unvanına sahip olan Yalom, Standford Üniversitesi'nden emekliye ayrılmış olup, alanında oldukça zengin bir yapıya sahip, bilimsel kitapların ve romanların sahibidir. Yalom, varoluşçu psikoterapinin en önemli yaşayan temsilcilerinden biridir. Aynı zamanda Uluslararası Sigmund Freud – Psikoterapi 2009 ödülünün de sahibidir. Washington, DC'de dünyaya gelen Yalom'un Yahudi kökenli ailesi, I. Dünya Savaşı'nın bitmesinden kısa bir süre sonra Polonya sınırlarına yakın bir Rus kasabası olan Celtz'ten ABD'ye göç etmiştir. ABD'nin en etkili psikanalistlerinden biri olarak kabul edilen Yalom'un, kendine akıl hocası olarak kabul ettiği kişi Jerome D. Frank'dı. Yalom, psikanalistler içinde sürekli olarak kritize edilen psikanalizin geliştirilmesinde öncülük yapmış ve aynı zamanda psikanalizdeki uzun ama etkileyici yeni rehabilitasyon yöntemleriyle insanın psikolojik rahatsızlıklarını yeniden ve daha iyi anlamayı sağlarken, uyguladığı yöntemlere has içeriklerle dolu yazdığı romanlar onun edebiyat dünyasında da yer edinmesine yardımcı olmuştur. Irvin David Yalom, toplum bilimci ve yazar Marily Yalom ile evlidir. Bu evlilikten dört çocukları olmuştur. Kaliforniya, Palo Alto'da yaşamaktadır. Yazdıklarında kullandığı genel metafor psikanalitiktir ve felsefeyle de iç içedir. Grup terapilerinde uyguladığı varoluşçu yöntem, klasik bir yöntem olsa da Yalom, bunun günümüz psikanalizinde deforme olmasını engelleyen çok daha sonuç alıcı bulgularla devam ettirmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.