···Okunma: 30 Haziran 2025 02:16 KARAMAZOV KARDEŞLER / FYODOR MİHAYLOVİÇ DOSTOYEVSKİ
Karamazov Kardeşler; Dostoyevski 'nin tamamladığı son romanıdır. Yazar ,bu eseri bir üçlemenin ilk cildi şeklinde yazmayı tasarlar,ancak ikinci cildi yazamadan 1881'de vefat eder.
Eserde ; 3 erkek kardeşin ve babaları Fyodor Pavloviç'in inanç ögeleri , ahlaki değerler ve felsefi bakış açıları derinlemesine işlenmiş. Roman ; Fyodor Pavloviç'in öldürülmesi ve sonrasında gerçekleşen olaylar üzerinden ilerliyor. En büyük kardeş Dmitri Fyodoroviç; tutkuları ve duyguları çerçevesinde hareket eden bir karakter ,ortanca kardeş Ivan ; olaylara sorgulayıcı yaklaşan, akılcı bir karakter , en küçük kardeş Aleksey ise ; inanç ve maneviyat duygularını yoğun olarak yaşayan bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Babaları ise; ahlaksız ve çıkarcı bir adamdır. Çocuklarına karşı hiçbir sorumluluğu üstlenmemiş, onları hep küçümsemiştir.
Romanın dili zaman zaman yoğun olsa da, anlatım oldukça güçlü özelliklere sahip. Okudukça kendinizi sorgulamaya başlıyor ve karakterlerle aranızda derin bir bağ oluştuğunu görüyorsunuz. Felsefik kısımları beni çok yordu okurken , ama genel olarak gerçek bir Rus Klasiği tadı vardı her satırda. Kitabın kalınlığı gözünüzü korkutmasın, bittiğinde ne okudum ben diyor insan