2025 3. kitabı
Öncelikle bu kitabı mecbur olmasam asla okumazdım çünkü adını duyduğum anda beğenmeyeceğimi düşünmüştüm ki gerçekten de beğenmedim. Kitap hiç akıcı olmamakla beraber bazen 1 sayfayı kaplayacak kadar uzun olan cümleler vardı. Kitabı bitirebilmem için kendimi çok zorlamam gerekmişti. Hiç bir kitabı çok fazla eleştirmem, en azından emeğe saygıdan aşırı bir kötüleme yapmam fakat bu eserde bu şekilde davranamayacağım. SPOİLER İÇERİR! Kitap saçmalıklarla dolu. En başından başlayarak bakalım. Bir çocuk var:Felix.sevgisiz büyümüş vs. buraya kadar bir şey yok. Bir de kalanına bakalım kitabın. Bir baloda bir kadın görüyor, beğeniyor ve hiç tanımadığı bu kadını bir anda öpmeye başlıyor. Burayı okurken gerçekten "kafan mı güzel kardeşim! " demek istedim Felix'e. Devam edelim bakalım başka ne saçmalıklar var. Felix'in öptüğü bu kadın, iki çocuk annesi evli bir kadın ve yaptığına karşı Felix'e hiç bir şey söylemiyor! Balodan sonra Felix bu kadını arıyor ve bir adamla konuşurken "omuzları güzel bir kadın" aradığını söylüyor. Peki adam ne diyor: "burada omuzları güzel çok kadın var." !!! Olayların sonrasına bakalım:Felix bu kadının evine sürekli gidip geliyor ve kadının kocasıyla arkadaşlık ediyor. Kadına onu sevdiğini söylüyor fakat kadın sadık bir karı ya hani sevmese bile kocasına ihanet edemezmiş. Buna karşılık Felix i evinden uzaklaştırmıyor! Felix in ona aşık olduğunu söylemesine karşında papağan gibi sürekli aynı şeyi tekrar ediyor:"beni teyzem gibi sevin" Ah! Bi' bunaltı bi' bulantı geliyor insana! Sonrasında Felix iş gereği başka bir yere gidip bir süre orada kalıyor ve başka bir kadınla daha ilişkiye giriyor. Aman yaRabbi kitap nereye gidiyor! Bu kadının da iki çocuğu var! Sonrasında ilk sevdiği kadının yanına onun hasta olduğunu öğrenerek dönüyor. Kadın zaten üzgün sürekli bi'de bu adam (Felix) gidince kahrından ölüyor. Vah vah zavallı! Felix'e bir mektup bırakmış, bir vasiyet.Diriyken söylediği şeyi vasiyetine de yazmış:"kızımla evlen"! Bu mektupta hem aşkını itiraf ediyor hem de kızıyla evlenmesini istiyor! Biz mutlu olamadık, kavuşamadık kızımla mutlu ol diyor! Ve bütün bunlar yaşanırken kadının kocasının ruhu bu ikisinin arasında bir şeyler olduğunu anlamıyor, ufak bir şüphe bile duymuyor. Gel de hayret etme! Okudukça bir şaşıyor insan! Kim ne derse desin bu kitap güzel bir kitap olamaz. Bir benzetmeleri, bir olayları var , tamamiyle ahlak dışı. Kitabın nerdeyse tamamını anlattığımı farkettim fakat aklımda içimde ne varsa yazdım. Kimseye okumasını tavsiye etmem!..
Vadideki ZambakHonore de Balzac · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202553bin okunma