2025 9. kitabı
Kitapta, inandıkları hurafeler yüzünden trajikomik hâle düşen birilerini, daha doğrusu bir halkı görüyoruz. Halkın inandığı hurafeler, batıl inançlar, Naşit Nefi Efendi'nin hayatına indirgenip eleştirilmiş. Tabii yalnız batıl inançlar değil; yanlış batılılaşma, kadın-erkek ikiliği konularında da can alıcı şeyler görüyorsunuz. Yani batıl inançların yanı sıra birçok toplumsal konuya dem vurulmuş. Özellikle Batı'nın eleştirilişini çeşitli diyaloglarla iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Kadın-erkek ikiliğini de kitabın son demlerine kadar görüyorsunuz. Kitabın sonuna kadar, bu inançlar yüzünden gülünç duruma düşen bir halkın senaryosunu okuyorsunuz aslında. Tabii, sürekli Naşit Nefi Efendi'nin bedbahtlığını görüyor olmak ayrı üzücü... Hem gerildiğiniz hem de gülünç şeyler bulduğunuz bir okuma deneyimi yaşıyorsunuz. Bana kalırsa kitap, bu özelliğiyle polisiye kitaplarını aratmıyor; okurken o havayla okuyorsunuz kitabı. Gerek senaryosuyla, gerek akıcı diliyle, gerekse oluşturmak istediği toplumsal bilinçle kesinlikle okunması gereken bir şaheser.
Düşünce
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,5bin okunma