Kocasının ölümüyle dul kalan Fikriye Hanım için çöpçatanlar işe koyulurlar. Bulabildikleri talip, birkaç kez evlenmiş ve rahmetli ilk karısından kalan iki çocuğuyla büyük bir yalıda yaşayan Naşit Nefi Efendi’dir. Ancak bu varlıklı talibin bir kusuru vardır: Çocuklarının annesi Binnaz Hanım hortlamıştır. Cadı, Hüseyin Rahmi’nin gulyabani, hortlak gibi doğaüstü varlıkları konu edindiği “Garaib Faturası Külliyatı”nın ikinci romanıdır. Külliyatın ilk romanı Gulyabani ’de olduğu gibi, bu romanda da halkın batıl inançları konu edilir. Hüseyin Rahmi bu kez merkeze ruh kavramını oturtarak spiritüalizme karşı, metafizik ve felsefi açıdan bir tartışma da yürütür.
182 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1912
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

192 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Cadılık yahut Varlık-Yokluk Meselesi
Cadı, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan okuduğum en keyifli romanlardan biri oldu. Bu eser, ‘’Garaib Faturası Külliyatı’’nın 2. romanı olarak geçiyor. Külliyatın ilk romanı ise Gulyabani. İki romanda da doğaüstü varlıklar konu ediliyor. Bu konu üzerinden halkın batıl inançları anlatılırken aynı zamanda Hüseyin Rahmi, kendine has üslubu ve mizahıyla
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,659 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Cadı
Herkese Merhaba <3 Bugün Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Cadı’sıyla geldim. Kitaptan uyarlama film taze taze çıkmışken dedim oku Damla daha fazla bekletme! Konusundan kısaca bahsetmem gerekirse; Fikriye eşini kaybettikten sonra kızıyla birlikte dayısının evine sığınır. Yengesi ilk fırsatta münasip bir efendi bulup Fikriye’yi evden gönderme
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,659 okunma
182 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
"CADI" KİTAP YORUMU Herkese selamlar! Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. Bugün sizlere çok güzel bir kitabın incelemesiyle geldim. Vakit kaybetmeden konusunu anlatarak başlıyorum. Kocasını daha yeni kaybetmiş olan Fikriye'yi yengesi başka bir adamla evlendirmek ister ve bunun için Kılavuz Kadın bulur. Kılavuz Kadın Fikriye'nin çoluk çocuk sahibi olduğunu ve biraz yaşlı olduğunu, bu yüzden Fikriye için tek talibin ölmüş karısının cadı olduğuna inanılan Naşit Nefi Efendi olacağını söyler. Bunun üzerine Fikriye tam evlendirilecekken bir kadın kapılarını çalar ve onlara Naşit Nefi hakkındaki iddiaların gerçek olduğunu söyler. Kadın, Fikriye ile yengesini Naşit Nefi ile daha önceden bir evlilik yapmış ve sonrasında ayrılmış olan Şükriye'nin yanına götürür. Kadının ricası üzerine Şükriye başından geçenleri anlatmaya başlar. Sizce Aziz Ruh gerçek midir? Bir kitabın daha sonuna geldim ve bu kitaba bayıldım! Kitap akıcıydı, içsel ve mekân betimlemeleri çok güzeldi. Sanki Şükriye benmişim gibi hissettim yani o karakter-okur bütünleşmesini yaşadım bu kitapta. Sayfaları "Acaba ne olacak?" merakıyla çevirip durdum ve bir baktım kitap bitmiş. Eğer fantastik, korku(çok fazla olmasa da), gizem okumayı seviyorsanız bu kitap tam size göre. Kitaba puanım 10 üzerinden 9. (Kitap her şeyiyle çok güzeldi. Sadece bir kısımda yaşanan sohbetlerden biraz sıkıldım bu yüzden 1 puan kırdım.) Kitapta korku ögeleri bulunmakta. Eğer bu tarz durumlardan etkilenmeyecekseniz kitap 13 yaş ve üzeri için uygundur. Bol okumalı ve Cadı Binnaz'sız günler!
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,659 okunma
182 syf.
8/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Yazarın “Garâ’ib Faturası Külliyatı” başlığı altında yayımladığı “
Cadı
Cadı
” romanı toplumu bilinçlendirme isteğinin bir ürünü. Spiritizma ve medyumluk üzerine geniş tartışmaların yer aldığı kitap kocasının ölümü üzerine dul kalıp, küçük kızı ile birlikte dayısının yanına yerleşen Fikriye karakterinin, yengesi Emine Hanım tarafından yeniden evlenmeye ikna edilmesi ile başlıyor. Kitabın başlarında kadınların ve erkeklerin evliliğe bakış açıları detaylı bir şekilde işlenmiş.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
, kitap boyunca hayaletleri, hortlakları ve türlü efsaneleri, ölümden sonra ne olduğunu, bilimin buna nasıl baktığını uzun uzun irdeliyor. Romanın akışını hayli bozan, sayfalarca süren ama aslında yazarın kitabı yazma amacını tekrar gözler önüne seren bölümler mevcut. Bazıları oldukça ürkütücü olan bölümleri yazarken dahi kitabın geneline hakim olan trajikomik atmosferi koruyor. Bu mizahi tavrı kitaptaki korku hissinin çok fazla yükselmesine izin vermese de, cehaletin gülünçlüğünü de inanılmaz hissettiriyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
ile daha yeni tanıştığım için çok üzüldüm henüz tanımamış olanların da tanımasını dilerim.
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,659 okunma
294 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Cadı - Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
her zaman okumak istediğim bir yazardı bugüne kısmet oldu diyelim. Aslında ilk
Gulyabani
Gulyabani
kitabını okumak istiyordum, bir
Özgür Uçurtma
Özgür Uçurtma
önerisi ve Tarih obası etkinliği ile
Cadı
Cadı
ile başlangıç yapmış oldum Gürpınar'a. Neden 10/10 luk bir puanlama yaptığımı belirtmek isterim. Yazarımızın vermek
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türk Dil Kurumu · 20212,659 okunma
224 syf.
9/10 puan verdi
Naşit Nefi Efendi ile evlenmeye mecbur bırakılan Fikriye Hanım, Rumelihisarı'ndaki bir yalıda oldukça tuhaf bir cinayet şüphesinin ortasında kalır. Bir "cadı", bu evliliği ve hayatı zehir etmeye yemin etmiştir. . Naşit Nefi Efendi ve Binnaz Hanım’ın( Cadı) 2 çocukları vardır. Bir gün Binnaz Hanım ölür. Tabii ki Naşit Efendi hemen evlenmek ister. Ama Cadı karısı Naşit Efendi’yı kıskanmaktadır ve evlendiği kadınları, mezarından çıkarak boğar. Peki ölüler dirilebilir mi? . Mükemmel bir Hüseyin Rahmi Gürpınar romanı. Dili oldukça açık, akıcı bir roman. Son sayfaya kadar aslında kimin ne olduğunu anlaşılmıyor. Birkaç karekter için “ Acaba cadı bu mu?” diyorsunuz ama ilerledikçe yanılıyorsunuz. Son derece gizemli. Hepinize keyifli okumalar dilerim…
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 20172,659 okunma
302 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Hüseyin Rahmi Gürpınar eserlerini Tanzimat döneminde yazmasına rağmen genel olarak kitapları rahatlıkla okunabilir.Genelde toplumdaki çoğu konuyla alay ederek eleştirel bir tutum sergiler.Her okuduğunuz eserinde toplumda ne gibi sorunlar olduğunu görebiliyorsunuz.Bu eserde de aynı diğer eserleri gibi iki konuyu eleştirmiş.Evlilik kuramı ve metafizik düşünceler.Olay eşi vefaat eden Nafi Bey'in evlenmek istemesi ile başlıyor.Her evliliği gizemli bir şekilde son buluyor.Hakkında türlü türlü dedikodular çıkıyor.Kitabı okurken kendinizi olayların içinde hissediyorsunuz.Ustalıkla yazılan eserin sonu malesef ki beni hayal kırıklığına uğrattı.Daha farklı bir şekilde bitmesini bekliyordum.Yine de genel olarak sevdiğim bir kitap oldu.Tavsiye ederim.
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Atlas Kitabevi · 19672,659 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Herkese Merhaba…. Bu gün sizlere Cadı kitabı ile geldim. Hüseyin Rahmi Gürpınar kalemini seviyorum. Hem okuyuculara yaptığı ince atıflar hem de her kitabında acaba bu olayın altından neler çıkacak diye merak ettirmesi fazlasıyla ilgimi çekiyor. Bu kitabında felsefi bir tartışma yürütmesi de insanı ayrıca cezbediyor. Bütün okurlara tavsiyemdir…. Gelelim Konusuna; “Kocası öldükten sonra dayısının evinde yaşamaya başlayan Fikriye ve çocuğu yengesinin ısrarı ile yeniden evlenmeye zorlanır. Çöpçatan bir kadının bulduğu maaşı yerinde iki evlilik yapmış iki çocuklu dul Naşit Efendi ise bu durum için bulunmaz hint kumaşıdır. Herşey ayarlandıktan sonra Fikriye hanım gönülsüz de olsa evlenmek üzereyken eve Eski aile dostu Hasibe Hanım gelerek Naşit Efendi ile ilgili bütün dedikoduları Fikriye’ye anlattırır. Dedikodulara göre Naşit Efendi’nin vefat eden ilk karısı Binnaz cadı olmuş ve kocasının evlendiği kadınları öldürmek için mezardan çıkarak eve gelirmiş. Fikriye ve yengesi işin aslını öğrenmek için Naşit Efendi’nin eski karısı Şükriye’nin evine giderek olayı dinlemeye başlarlar. Neler olacak? Fikriye Naşit Efendi ile evlenecek mi? Şükriye o evde neler yaşadı? Cadı hikayesi gerçek mi? Öğrenmek isteyenlere keyifli okumalar dilerim…”
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,659 okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Bugüne kadar Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın birçok kitabını okudum ve her kitabı bende ayrı bir etki bıraktı. Gerçekten edebiyatımız için çok önemli ve değerli bir yazar. Cadı kitabını da keyifle okudum. İnanılmaz akıcı, sürükleyici bir kitaptı. Konusu itibariyle de ilginç bir kitap. Zamanına göre bence değişik ve farklı bir tür konu ele alınmış. Sonu da hayli şaşırtıcı ve ilginç. Okumanızı öneririm.
Cadı
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,659 okunma
260 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Cadı - Cadı Çarpıyor
Cadı - Cadı Çarpıyor
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
İyi akşamlar Kitabın genel konusu; dul Naşit Nefi Efendi yeniden evlenmiştir ve evinin yalısında cadılar dolaşmaya başlamıştır. Naşit Nefi Efendi'nin ilk eşi Binnaz Hanım'ın cadı olarak geri döndüğü, Naşit Nefi Efendi ve eşlerine musallat olarak onlara rahat vermediği gibi olaylar zincirinde çıkmaza girer .
Cadı - Cadı Çarpıyor
Cadı - Cadı ÇarpıyorHüseyin Rahmi Gürpınar · Everest Yayınları · 20132,659 okunma

Yazar Hakkında

Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.