İbrahim Şinasi

İbrahim ŞinasiŞair Evlenmesi yazarı
Yazar
7.3/10
2.917 Kişi
15,9bin
Okunma
246
Beğeni
13,9bin
Görüntülenme

Hakkında

Batı uygarlığındaki Türk Edebiyatı'nın kurucusudur. Tanzimat Edebiyatı'nı başlatan, Batı Edebiyatı yolunda nazım ve nesir türünde ilk olarak eser veren Şinasi'dir. İlk çeviri şiirleri, ilk noktalama işaretleri, ilk özel Türk gazeteciliği ve ilk yerli tiyatro eseri edebiyatımıza onunla girmiştir. Akılcı ve mantıkçı olup, Türk toplumuna yeni bir görüş kazandırmak gayesindedir. Halkçıdır, halka karşı sorumluluk duygusu ile doludur. Halk, vatan millet gibi sözcükleri bugünkü anlamda ilk olarak kullanan yine Şinasi'dir. Şiiri mecazlardan arıtıp yalın hale koyar,soyut anlatımdan somut anlatıma geçer. Halk dehasına inanır, edebiyatımızda ilk olarak halk kaynaklarından yararlanıp dil, folklor araştırmaları yapar. Mazmunlu deyişler yerine sade bir dil, konuşma diline dayanan bir Türkçe yerleştirmiştir. Sanat için sanat ilkesini bırakır, halk için sanat ilkesine bağlanır. Divan Edebiyatı'ndaki parça güzelliği anlayışına karşı, toplu güzellik anlayışını savunmuştur.Toplumu bilgice kalkındırmak için en önemli yolun gazete olduğunu bilmiş ve ilk özel gazeteyi çıkarmıştır.(Tercüman-ı Ahval)Nesir alanında da kompozisyon alanında karşımıza çıkar.
Unvan:
Gazeteci,şair,oyun Yazarı
Doğum:
İstabul, 1826
Ölüm:
İstanbul, 1871

Okurlar

246 okur beğendi.
15,9bin okur okudu.
42 okur okuyor.
1.838 okur okuyacak.
24 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Geçinemeyecek ne varmış; ya o akıllanır, ya sen çıldırırsın."
Geçinemeyecek ne varmış; ya o akıllanır, ya sen çıldırırsın.
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kahrından pek çok ağlamış. İşte boş yere döktüğü gözyaşlarına acımış da şimdi de ona ağlıyormuş.
Sayfa 23 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Aşk ve sevgisiz evlenen geçinebilirse aşk olsun!
Kronolojik Kitap Potpurisi-2 (1 Yıllık Okumanın En Absürt Hikayesi-2)
#191045458 devamı... 2023 yılının ilk günlerinde
Martıları Seven Adam
Martıları Seven Adam
‘ı uyku tutmamış, yatağında dönüp duruyordu. Çünkü onu martılardan daha mutlu eden tek bir şey vardı, o da Fransız Teğmenin Kadını Patrice’ydı ve onu düşlerken gözüne uyku girmiyordu. Hava aydınlanırken
Reklam
•klasisizm•
✨klasisizm; 17.yy’da avrupa’da merkezi otoritenin çok güçlü olduğu bir dönemde ortaya çıkmıştır. yani klasik edebiyata doğasını kazandıran şeylerden biri de güçlü monarşilerdir. bu çağ akımı “akıl” merkezlidir. bu aklı biraz diktatör bir yönetici gibi zihninizde canlandırırsanız aslında klasisizm akımını da ana hatlarıyla çizmiş olacaksınız.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Şair Evlenmesi edebiyatımızın ilk tiyatro eseri. Hatta Moliere'in dilimize kazandırılması bu eser sayesinde olmuş. Oyun bir ilk olduğu için karakterler derinlikten uzak, olay örgüsü azıcık basit. Ancak konu hala taze. Adaleti ancak rüşvetle sağlayan bir imam, cahil mahalleli tarafından küçümsenen aydın/ eğitimli kişi, görücü usulü evlilik. Eser 1860'ta yazılmış, yıl 2022, tanıdık geldi mi? Kitap 6 lira, alın, okuyun, ağlanacak halimize 6 lirayla gülün. Bol okumalı güzel günler diliyorum…
Şair Evlenmesi
Şair Evlenmesiİbrahim Şinasi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201815,7bin okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
İbrahim Şinasi, 1826 İstanbul doğumludur. Edebiyatımızda ilklerin adamı, gazeteci, yayımcı, şair ve oyun yazarıdır. Tanzimatın ilanı ile beraber batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarındandır. Ömrünün son yıllarında Osmanlıca sözlük yazmaya gayret göstermiştir. Tercüman-ı Ahval ve Tasvir-i Efkar gazetelerini çıkarmış döneminde çok saygı görmüştür. Şair evlenmesi ise Tercüman-ı Ahval de parça parça yayımlanmış, daha sonra ise kitap olarak basılmış töre komedisi tarzında yazılmış tek perdelik piyestir. Türk edebiyatının batılı tarzda yazılan ilk tiyatro eseri olarak kabul edilmiştir. Daha öncesinde ki geleneksel oyunlarda hazır bir metinden ziyade doğaçlama oyun tarzları mevcuttur. Bu eserde ise giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan yeni tiyatro tarzı yansıtılmıştır. Kitapta Batılı tarzıyla mahalleli tarafından pek sevilmeyen Müştak Bey'in sevdiği kızın ablası ile evlenmeye mecbur edilmesi konu edinilmiştir. 20-25 sayfalık komedi eseridir. Görücü usulü evliliklere eleştiri yapılmıştır. Okumanızı tavsiye ederim.
Şair Evlenmesi
Şair Evlenmesiİbrahim Şinasi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201815,7bin okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
İbrahim Şinasi
İbrahim Şinasi
'nin 1860'ta yazdığı tek perdelik
Şair Evlenmesi
Şair Evlenmesi
adlı komedi, Batılı anlamda ilk Türkçe oyun olarak kabul edilir. Anlatımındaki yeniliklerin yanı sıra tema bakımından da Türk tiyatro edebiyatının öncüsü sayılır. Belirli bir metne dayanmayan, oyuncuların doğaçlama yaptıkları tuluat tiyatrosundan, bir konunun metne dayalı olarak giriş, gelişme, sonuç biçiminde aktarıldığı yeni bir tiyatroya geçiş bu eserle olmuştur. Şair Evlenmesi piyesi Türkçede noktalama işaretlerinin kullanıldığı ilk eserlerden biridir. Sade ve tabii bir konuşma diliyle yazılmıştır. Oyun kişileri dönemin toplumsal yapısını yansıtan gerçekçi karakterlerdir.Her kişiye kendi muhitinden esinlenen konuşma dili verilmiş, kimsenin ağzında yabancı söz yoktur. Hatta bekçi ve süprüntücü ağzından yazılan sözlerde yanlışlıklar, olanaksızlıklar, söyleyiş hataları da aynen resmedilmiştir. Eserin konusuna kısaca değinecek olursam ;alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallenin hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri kafalı bir şairin sevip istediği genç, güzel Kumru Hanım yerine büyük kız kardeşi çirkin ve kart Sakine Hanım'ı almaya mecbur edilmesi, bu küçük entrikanın mahalle imanına Müştak Bey'in dostu tarafından verilen rüşvetle hükümsüz bırakılması hikayesinden oluşur. Merak edenlere şimdiden keyifli güzel okumalar dilerim. Kitapla kalın.
Şair Evlenmesi
Şair Evlenmesiİbrahim Şinasi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201815,7bin okunma