Herkese Merhaba
Bugün sizlere Zerdüşt Yaratılış Miti Zad-Sparam kitabının yorumu ile geldim
Temmuz ayının sıradaki kitabı 2025 yılı basımlı 62 sayfalık bir kitap
"Başlangıçta, zamanın ötesinde, iki ruh vardı: Biri hayatı yaratmaya yönelmiş, diğeri ise yıkıma. İşte tüm varoluş bu ayrılıktan doğdu."
Zâd-sparam, 9. yüzyıl Zerdüşt alimidir. Adını taşıyan metinler, Zerdüştlüğün temel öğretilerini ve özellikle yaratılış mitini detaylandıran önemli bir kaynaktır.
Zerdüştlük, kökeni yaklaşık 3500 yıl öncesine dayanan ve peygamber Zerdüşt tarafından eski İran'da kurulan, dünyanın en eski tek tanrılı dinlerinden biridir. Milattan önce 6. yüzyıldan, Milattan sonra 7. yüzyıla kadar, Pers, Med ve Sasani İmparatorluklarının resmi dini olarak Orta Doğu'nun kaderinde önemli bir rol oynamıştır.
Zerdüştlüğün temelinde düalizm bulunur; yani evrende iyiliği temsil eden Ahuramazda ile kötülüğü temsil eden Ahrimen adlı iki zıt gücün sürekli mücadelesi. Bu iki gücün mücadelesinin sonunda, Ahuramazda'nın mutlak iyiliği Ahrimen'e karşı zafer kazanacak ve evren tam bir uyuma kavuşacaktır. Yaratılış sürecinde ve evrensel düzende gezegenlerin ve yıldızların nasıl bir rol oynadığını da görmüş olacağız. Ahuramazda'nın ilk yarattığı varlıklar; Gökyüzü, Su, Toprak, Bitkiler, Hayvanlar ve İnsanoğlu'dur.
İnsan, Ahuramazda'nın iyilik yolunu veya Ahrimen'in kötülük yolunu seçme özgürlüğüne sahiptir. Her bireyin yaptığı seçimler, sadece kendi ruhsal kaderini değil, aynı zamanda kozmik mücadelenin sonucunu da etkiler.
Ateşe tapılmaz; arındırıcı ve kutsayıcı bir güç olarak görülür. İbadetler genellikle ateş tapınaklarında, yanan ateşin huzurunda yapılır. Su, toprak, hava ve bitkiler gibi doğal elementler de kutsaldır ve kirlenmelerinden özenle kaçınılır. Ölümden sonra ruhun "Kînvat Köprüsü" adı verilen bir yargılama köprüsünden geçeceğine inanılır. İyi ruhlar cennete, kötü ruhlar ise geçici bir cehenneme gider. Zamanın sonunda, büyük bir kozmik yenilenme yaşanacak, Ahrimen tamamen yenilecek ve dünya kusursuz bir duruma dönecektir.
Zerdüştlüğün kutsal metinlerinin bütününe Avesta denir. Avesta'nın en eski ve kutsal bölümü, peygamber Zerdüşt'ün ilahilerini içeren Gathalar'dır.
Bu metnin Türkçeye ilk kez çevrilmiş olması takdire şayan. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş kadim bir inanç olan Zerdüştlük, Batı düşüncesini ve tek tanrılı dinleri derinden etkilemiş bir inanç sistemi olmasına rağmen, Türkçe kaynaklar açısından kısıtlıydı. Türkçeye ilk çevirisi olmasıyla da büyük önem taşıyor. Mistik dili, sembolik anlatımı ve astrolojik göndermeleriyle kaçırılmaması gereken bir kaynak.
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz
Okumayı ihmal etmeyin
im t u b i s ʚĭɞ