Gözlerim Kitaptaydı, Kalbim Sendeydi
2025 12. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2025 23:21
“Bazı kitaplar okunmaz, yaşanır. Bronz tam da öyle bir kitap.” Bu kitabı elime ilk aldığımda böylesine içime dokunacağını tahmin etmemiştim. Ama Bronz, sıradan bir hikâyenin çok ötesinde; bir insanın en derin yerinden geçen duyguların kelimelere dökülmüş hali. Sayfalar ilerledikçe yalnızca karakterlerin değil, kendi içimin de yavaş yavaş soyunduğunu fark ettim. Çünkü bu kitapta anlatılan her şey çok tanıdık: Ayrılık, kırgınlık, suskunluk, ama bir yandan da içten içe hiç sönmeyen umut… Ben bu kitabı, sevdiğimden kilometrelerce uzakta, bambaşka bir ülkede okudum. Onunla aynı şehirde değilken aynı duygularda buluşmanın bir yoluydu bu satırlar benim için. Zaman farkı, mesafeler, yeni bir hayatın içinde ayakta kalmaya çalışmak… Tüm bunların içinde kitabın bazı cümleleri beni derin bir sessizliğe gömdü. “Zaman hızlı mı akıyordu yoksa onun yanında yavaş mı, bilmiyordum. Lâkin onun yanında nasıl geçtiğini bilmeyecek kadar zaman benim için duruyordu.” İçimde yarım kalmış cümleleri tamamlayan bu kitabın her bölümü, bir başka iç yolculuğa çıkardı beni. Çünkü Bronz, aşkı da acıyı da olduğu gibi anlatıyor. Süslemeden, yormadan, ama eksiltmeden. “Aşka üçüncü kişi karıştığında artık o aşk değil, ihanet olurdu.” “Ne olursa olsun sonları değiştiremezsiniz.” “Bir yaranın nasıl bir etki yaratacağını bilecek kadar yaşadım.” Bu cümleler sadece karakterlerin değil, biz okurların da yaralarına dokunuyor. Çünkü acı bazen evrensel. Ve o evrensel duygular, kitap boyunca büyük bir ustalıkla yansıtılmış. Özge Naz’ın anlatım dili sade ama etkileyici. Her kelime yerli yerinde. Ne abartı var ne zorlama. Sanki yazar değil de duyguların kendisi yazmış satırları. “Karanlık yüreğime yakılan ışığın beni aydınlatacağını zannederken cayır cayır yaktığı zaman dilimindeydim.” “Karanlık bir dönemdeydik. Aydınlığa ihtiyacımız vardı. Fakat siyah ve beyaz bizi yalnızca kör eder.” Bronz, bir tür gerçeklik aynası gibi. Dışarıdan bakınca “her şey yolunda” görünen ama içeride fırtınalar kopan hayatları anlatıyor. “Sadece bir tablo gibisiniz. Dışarıdan bakınca mutlu gözüküyorsunuz ama içerisi yangın yeri sanki.” “Beni defalarca yaralayıp öldürdüğünü kimse bilmesin.” Kitap boyunca karakterlerin yaşadığı her kırılma, insanın iç dünyasında bir şeyleri harekete geçiriyor. Zekâya, suskunluğa, direnişe dair dokunuşlar da var: “Zeka en büyük silahtır.” “Yaptıklarımla övünmeyi sevmem.” “Gülmek devrimci bir eylemdir.” “Kalbim satılık değil.” “Bana oyun oynayan kişiyle ortak olursam, bir daha oyuna gelirim.” Yazar, kısa ama vurucu cümlelerle derin temalar oluşturmuş. Aşkın içindeki çatışmalar, suskunluklar, kopuşlar ve direnç çok gerçek. Ve belki de en çok şuna vuruldum: “Sen kül olunacak biri değilsin, uğruna kül olunacak birisin.” Bu cümle, kitap boyunca süregelen aşkın özetiydi belki de. Çünkü bazı insanlar uğruna yanmaya değer. Bazen biz yanmayı seçiyoruz, bazen de o ateşin içinden geçmek zorunda kalıyoruz. Ve son cümle… O satır, kitabı kapattığımda hâlâ içimde yankılanıyordu: “Bir ışık yak bu satıra, aydınlansın sayfalar. Çünkü buna çok ihtiyacım var.” Benim de ışığa ihtiyacım vardı. Ve sanırım Bronz, bu satırlarıyla kalbimin karanlık köşelerine küçük bir aydınlık bıraktı. Kitabı bitirdiğimde içimde bir sessizlik vardı. Ama o sessizlik huzurluydu. Çünkü bazı duygular anlaşılmıştı, bazı acılar bir kitapla paylaşılmıştı. Son Söz Bronz, yalnızca bir roman değil; insanın kalbine ayna tutan, iç sesini dinleten, ve bazı şeyleri ilk kez kendiyle konuşmasını sağlayan bir eser. Sevdiğinden uzak olsan da, hayat bambaşka yollara savursa da, bu kitabın bazı satırlarında kendini bulmaman imkânsız. Eğer kalbinin içinde gizli kalan şeylere dokunacak bir kitap arıyorsan, Bronz tam sana göre. Çünkü bazı kitaplar sadece okunmaz, iyileştirir. Bronz Özge Naz
BronzÖzge Naz · Ren Kitap · 20232,960 okunma