Evrenin sırrı, göz kırpan bir elektronda gizli olabilir.
Bilimden korkanlara müjde: Bu kitap ne formül zorlar, ne denklem boğar. Marcus Chown, fiziği yüzyıllardır çevreleyen o soğuk duvarları yıkıp yerine merakla örülmüş bir köprü kuruyor. Öyle bir köprü ki, bir ucu atom altı dünyaya, diğer ucu yıldızlara uzanıyor.
Kitap, kuantum fiziğini anlatırken bir fizik dersinden çok, bir akşamüstü sohbetine benziyor. Yazar, evrendeki en büyük sorulara öyle basit ama etkileyici yanıtlar veriyor ki, bir an durup düşünüyorsunuz:
“Bu kadar karmaşık bir şey nasıl bu kadar sade anlatılabilir?”
Schrödinger’in kedisinden, paralel evren ihtimaline, zamanın akışından ışığın doğasına kadar aklınızı kurcalayan her şey burada. Üstelik Marcus Chown, konuları sadece anlatmıyor; sizi içine çekiyor, şaşırtıyor, düşündürüyor ve arada bir gülümsetiyor.
“Gerçeklik, sandığınızdan daha garip… ama bu garipliğin içinde büyüleyici bir düzen var.”
Eğer bilim kitaplarından hep uzak durmuşsanız, bu kitap iyi bir başlangıç. Eğer zaten bilimi seviyorsanız, o zaman da bu kitap bir hatırlatma: Evreni anlamaya çalışmak, hayran kalmanın en güzel yoludur.
Sonuç:
Bilimden uzak duranlara sıcak bir merhaba, kuantuma mesafeli duranlara dostça bir davet…
Marcus Chown, evreni anlamaya çalışan herkes için sade ama büyüleyici bir kitap yazmış. Ve gerçekten, biraz kuantumdan kimseye zarar gelmez.