Puan vermedi·1192 syf.····Okunma: 05 Temmuz 2025 20:04 ~~Genel Bakış~~
İçindeki onlarca küçük öykünün başarılı bir şekilde ana öyküye bağlandığı çok katmanlı, birbirine düğümlenmiş gibi görünen hacimli bir eser okuduk.
Postmodern kitapların çok katmanlılığını, bilgisi ve zekasıyla işleyen bir yazar Bolano.
Bazı bölümleri sürüncemede bırakarak okumuş olsam da insan kültürüne ve toplumlara hakim bir yazarla tanışma kitabım oldu.
Duygusal bir bağ kurabileceğiniz bir eser değil. Eser; insanın içini taşlaştıracak bir tuğla adeta.
Eser aslında beş ayrı bölümden oluşmakta . Bölümleri inceleyecek olursak;
1. Bölüm:
Espinoza,Norton,Pelletier arasındaki ilişkiyi okuyucunun ilgisini sürekli arttıran belirsizliklikle ilerliyor.Archimboldi adlı yazarın hayatını araştırmaya gönüllü akademisyenlerin hikayesi anlatılıyor.
2.Bölüm:
İlk bölümde kayıp yazarı arayan akademisyenleri tanık olarak katılan Amalfitano’nun ana karakteri dönüştürülerek anlatıldığı bölüm.
Rüyalar ve boşluklar bence bu bölümün ironisi.
3. Bölüm:
Gazete yazarı Oscar Fate’in faili meçhul kadın cinayetler ile ilgili bilgilerin peşinden koştuğu bir bölüm.
Gizemli ve gerilimli bir dilin hakim olduğu bölüm diye düşünüyorum .
4. Bölüm:
Bu bölümün odağında Santa Terasa da yaşanan cinayetler var.
Yüzlerce kadının katledildiği, dehşet duygusunun bir kadın okur olarak iyiliklerlerimize kadar hissettirildiği bölüm.
Cinayetlerin katillerinin asla bulunmadığı okudukça hukuk sisteminin sorgulandığı bir bölüm.
Benim aklımda Aleyna Çakır, pınar Gültekin, Özgecan Aslan ve daha nicelerini andığımbir bölüm oldu.
5. Bölüm:
İlk bölümde aranan yazar olarak anlatılan Archimboldi ‘nin ortaya çıkışı ve insanların hayatına etkilerinin anlatıldığı bir bölüm.
Kitabın en kısa ve düşündürmeden akan bir dille okunduğu bölümdür.
Keyifli okumalar dilerim.