Mart 2021
Orijinal Adı:

Muhteşem bir 20. yüzyıl eleştirisi
2023 36. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2023 00:00
2666 en sevdiğim kitaplardan biri oldu, uzun zamandır beni bu kadar etkileyen bir kitap okumamıştım. Hayran kaldım kitaba, bu nedenle Bolano ve kitap hakkında epey yazdım. Bolano’nun edebi kişiliğinin detaylı bilinmediğini düşünüyorum, fazla standart bilgi dolaşımda. Biraz detaya girdim. Okumak için ; instagram.com/p/Cq26wthKd16/?... Provokatör, isyankar edebiyatından genel olarak bahsettim ve Latin Amerika yazarlarına dayatılan ‘büyülü gerçekçilik’ ten. Biraz da Bolano okuma deneyimimden bahsettim, Vahşi HafiyelerVahşi Hafiyeler ile yaşadığım, okurların genelinin yaşadığı sorunlardan, öykülerini çok sevmemden vs. O paylaşım da şurda; instagram.com/p/Cq8HJ-xKyaX/?... Gelelim 2666’ya :) Ne desem az ve okuma keyfinizi sürprizleri de bozmak istemiyorum. Genelden özele doğru bir yorum yazdım. Ama özelde de fazla detaya girmemeye özen gösterdim. 20. yy’ın tüm şeytanları bu kitapta!Faşizm, totaliter yönetimler, savaş suçluları, Siyah sorunları, kadın cinayetleri, homofobi, yozlaşma… Ve bu mezarlıkta üretmeye devam eden sanatçılar, yazarlar…Bolano’nun parça parça bütünleşen kurgusunda, karakterlerin yaşamları üzerinden ayrıntılı bir 20. yy. portresi çıkıyor. Farklı zamanlarda, farklı ülkelerde dolaştırıyor okuru. Okuduğum en kapsamlı 20. yy. eleştirisiydi. Kitabın adının da buna gönderme olduğunu düşünüyorum. 2666’nın anlamı bilinmiyor (son görsel). 2000 (20.yy) + 666 (seytan) diye kendimce teoriler geliştirdim Kitap beş bölüm, beş insanı sembolize eder. Bolano’nun bir kitabında ‘2666’ yılından bir mezarlık gibi’ ifadesi geçiyor. 20. yy. kötülüğünde savaşlar, ölümler, yıkımlar. Tam bir mezarlık tarihi. Teorilerim böyle… En sevdiğim kitaplar arasında yerini aldı 2666, sonsuza kadar okunabilir :) @sirinetik tavsiyesiydi, iyi ki Genel bilgi,
2666 Evreni
Puan vermedi·1192 syf.·
2025 203. kitabı
Edebiyat zengin bir ormandır, başyapıtlarsa onu süsleyen göller, ulu ağaçlar, zarif çiçekler veya gizli mağaralar gibidir ama ormanın sıradan ağaçlara, çimenlere, su birikintilerine, sarmaşıklara, mantarlara ve yaban çiçeklerine de ihtiyacı vardır. 26662666 Roberto BolanoRoberto Bolano nun öldükten sonra yayımlanan ve ardında bıraktığı edebi evrenin son halkası olan 26662666 , Bolano’nun yaşamının ve yazarlığının son büyük evreni, beş ayrı kitap halinde basılmasını vasiyet etmiş olsa da ailesinin ve vasiyetini yöneten dostlarının tercihiyle eser bütünlüğü korunarak tek cilt halinde basılırsak yayımlanıyor. Romanında kayıp yazarların gölgelerinden akademisyenlerin takıntılarına, yas yolculuklarından, sınır kentlerindeki kadın cinayetlerine, kimlik ve yazarlık arasında sıkışmış hayatlara kadar uzanan beş kitabın olduğu bölümlerden oluşan dev bir evren kuruyor. Romanını hem çağdaş edebiyatın sarsıcı bir doruğuna hem de insanlığın karanlık aynasına dönüştürüyor. Eserin içinde bulunan beş bölüm, kurduğu evrenin farklı yüzlerini okura açıyor. Eleştirmenlerle ilgili bölümle başlayan kitap, farklı ülkelerden dört edebiyat araştırmacısının gizemli Alman yazar Benno von Archimboldi’yi keşfetmelerini ve zamanla ona takıntılı bir bağlılık geliştirmelerini anlatıyor. Akademik toplantılar, tanışmalar, dostluklar ve giderek karmaşıklaşan kişisel ilişkiler üzerinden ilerleyen bu bölüm, entelektüel dünyanın komik ve ciddi yanlarını gösterirken, insanların bir fikir, bir yazar ya da bir hayal uğruna nasıl birbirine bağlandığını da ortaya koyuyor. Eleştirmenler Archimboldi’nin izini sürerken, aynı zamanda kendi iç çatlaklarıyla ve kişisel boşluklarıyla yüzleşiyorlar. Böylece edebiyatın insanlar arasında görünmez bağlar kuran, okuru bir yazarın peşinden neredeyse varoluşsal bir arayışa sürükleyen
Düşünce
#1001kitap~~~
2023 12. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 22:57
2023ünİlkİncelemesi*** ~~~Kitabın tarzı 1garipti. Yazılanlar şeffaf denecek kadar açıktı ama birbiri ardına sıralanmış hikayeler hiçbir yere bağlanmıyordu: Sadece çocuklar, aileleri, hayvanlar ve birkaç komşu vardı, en so­nunda, geriye sadece doğa kalıyordu ve o bile yavaş yavaş buharlaşıp gidiyordu.~~~ sanki kitabı özetleyen bu cümle ile Roberto BolanoRoberto Bolano 'nun yaşamının son yıllarında yoğun 1anlatımla yazılan 2666, yazarın hayal gücü, güzellik ve kapsam açısından her şeyi aşan 1eser. Münzevi 1Alman yazarın izinde üç akademisyen; ilk Meksika görevinde 1New York muhabiri; dul 1filozof; yakalanması zor yaşlı 1kadına aşık olan 1polis dedektifi - bunlar, on yıl boyunca yüzlerce kadının kaybolduğu sınır şehri Santa Teresa'ya çekilen arama görevlileri arasındadır. ~~~2666 ilk olarak yazarının ölümünden hemen hemen 1yıl sonra ya­yımlandı. Bu nedenle okuyucunun elindeki metnin, yaşasaydı Roberto Bolano'nun yayımlayacağı metinle ne kadar örtüştüğünü sormak olağan. Yanıtın herkesi tatmin edeceğini umuyorum: Bolano'nun geride bırak­tığı, romanın neredeyse tamamlanmış haliydi. Elinde olsa Bolano'nun kitabın üzerinde çalışmayı sürdüreceğine hiç şüphe yok, ama birkaç aylık 1süreçten söz ediyoruz çünkü yazarın kendisi romanı tamamlamaya yaklaştığını açıklamıştı. Her koşulda 2666'nın sadece temelleri değil bütün yapısı ortaya çıkmıştı ve ne şekline boyutları ne de genel olarak içeriği bugün yayımlanan halinden çok farklı olamazdı.~~~ diye belirtilen son sözünde kitabın, 4.bolumu olan kısımda da her açıklanamayan dosya gibi konusu itibariyle bitmeyecek durumlar ve sonuclanmayacak cinayetler gibi olsa gerek, tam o büyü de 1kitap benim için ya da benim kendi içselleştirmem, bu yönden çok etkileyiciydi kendi adıma her olabilecek sonla, zaten ben kitapların sonuna çok takılmam havada kalmış ya da
Edebiyat & Roman
2666Roberto Bolano · Can Yayınları · 2021384 okunma
İnceleme ve tavsiye kitaplar derlemesi
2022 27. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2022 15:37
1200 sayfalık uzun ve yorucu bir yolculuğun daha sonuna geldik. Trt 2'de yayınlanan bir edebiyat söyleşi programında tavsiye kitaplarda görüp hemen ilk girdiğim kitap sitesinden 80 tl'ye aldım kitabı. Kitap elime ilk ulaştığında dedim bu kitabı okumadan diğer kitaplarımın arasına koyarsam bir daha da okumam o yüzden açıp hemen okumaya başladım. Roberto Bolano bu kitabı aslında 5 cilt olarak tasarlayıp yazmış ve her kitabın ayrı ayrı satışa sunulmasını ve gelirlerin de oğullarına miras kalmasını vasiyet etmiş. Kitabı bitirdikten sonra son dokunuşlarını yapamadan yazar hayatını kaybediyor. Ancak yazılarını emanet ettiği arkadaşı beş kitabı da tek cilt olarak bastırmış ve önsözüne de eminim yaşasaydı o da böyle basılmasını isterdi diye yazmış. Adam vasiyet vermiş beş kitabı ayrı ayrı basın diye bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu ? Neyse gelelim kısaca kitabımızın hikayesine. Kitap beş ayrı kitap olarak tasarlanıp tek ciltte toplandığı için hali ile beş bölüm ve beş ayrı roman gibi de düşünebiliriz ancak son bölüm de hikayenin bir kısmı kesişiyor ve kitabı tam anlamıyla yazar tamamlayamadığı için haliyle bir kaç soru cevaplanmadan kitap son buluyor. 1. bölüm Pelletier, Espinoza, Morini ve Liz Norton isimli 4 akademisyenin, hatta eleştirmenin desek daha doğru olur, Nobel Edebiyat ödülüne aday gösterilen ancak ortadan kaybolmuş Alman bir yazar olan Archimboldu'yi aramasını konu alıyor. 80 yaşına merdiven dayayan bu yaşlı yazarın izine en son Meksika'nın Santa Teresa şehrinde rastlanıyor ancak yine de yazarı bulamadan geri ülkelerine dönmek zorunda kalıyor eleştirmen arkadaşlar. Bu Santa Teresa tüm birbirinden bağımsız hikayenin ortak adının geçtiği şehir çünkü finalde tüm hikaye bu şehirde son bulacak. Yine aynı şekilde 2. ve 3. bölümde de farklı hayat hikayeleri, sil
Roman
2026 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 17:25
Merhaba sevgili arkadaşlar, Hayatım boyunca iki kere okuduğum nadir kitaplardan biri. Çok sevdiğim için iki kere okumadım. İlkinden bir şey anlamadım belki ikinci defa okursam, o kadar övülen bir kitabın değerini anlarım dedim. Lakin dediğimle kaldım. Denildiği gibi her çiçek her yerde açmaz. Bu kitapta bana baya ağır geldi. Umarım okuyup hakkını veren dostlarımız olur. Kitapla kalın...
2026 51. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 00:00
Okurken çok emek isteyen bir kitap 2666. İnsanın üstüne resmen ağırlık çöküyor. “Çok sevdim” diyemeyeceğim belki ama tüketti beni. Tüketirken de sarstı. Roberto Bolaño’nun 1100 sayfalık bu dev romanı; şiddet, kötülük, kayboluş, edebiyat, savaş ve insanlığın karanlık tarafı üzerine kurulmuş beş bölümden oluşuyor. Romanın merkezinde Meksika sınırındaki hayali Santa Teresa şehri var. Bu şehir aslında gerçek hayattaki Ciudad Juárez’e gönderme yapıyormuş. Ve burası yıllardır çözülemeyen kadın cinayetleriyle anılıyormuş. 1993’ten bu yana kentte binlerce kadın öldürülmüş ya da kaybolmuş. 2666’nın en zorlayıcı kısmı dördüncü bölüm. Yüzlerce kadın cinayeti neredeyse polis raporu soğukluğunda anlatılıyor. Okurken insanı yoruyor, bunaltıyor ve en kötüsü de duyarsızlaşmanın dehşetini hissettiriyor. Bir süre sonra o tekrar eden korkunçluğa alışıyormuş gibi hissediyorsunuz. Roman boyunca çözülmeyen olaylar, kaybolan insanlar ve bütün bunların ortasında normal hayatlarına devam eden insanlar var. İşte en huzursuz edici tarafı da bu bence. Dünya bir yerde yanarken başka bir yerde hayat sıradan şekilde devam ediyor. İsmi bilimkurgu romanı gibi dursa da aslında bugünün dünyasının karanlık tarafına parmak basıyor Bolano. Okuyacak olanlara tek tavsiyem şu: Anlamaya çalışırken kendinizi tüketmeyin. Akışına bırakın. Çünkü sürekli yeni karakterler geliyor, konu değişiyor, bazı şeyler yarım kalıyor ve istediğiniz cevapları her zaman bulamıyorsunuz. “Bir şeyi kaçırıyor muyum?” paniğine kapılmaz, romanın dağınıklığını ve belirsizliğini kabul ederseniz daha rahat okursunuz. Tabii sabrınız da varsa… Çünkü gerçekten çabucak bitmiyor. :)
2026 8. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2026 06:30
26662666 Roberto BolanoRoberto Bolano tarafından yazılmış upuzun bir roman. Kitaplığımda uzun süredir olmasına rağmen okumaya cesaret edemiyorum. Ancak okumaya bir başlayınca korkulacak kadar olmadığını gördüm. Yazar birbirinden bağımsız gibi görünen beş novella sunuyor kitapta bize. Okuduğum yorumlarda birbirinden bağımsız olarakta okunabileceği söyleniyor ama bence yazarın sırası ile okumak daha keyif verici, keza konular birbiri ile bağlantılı. Özellikle son bölüm beni çok tatmin etti. Asla öyle bağlanacağını düşünmemiştim. Hep aklımda yaşı itibari ile Archimboldi'nin buna nasıl bağlanacağını düşündüm ama Bolano beni şaşırtmayı başardı. Kitabın bölümlerine gelecek olursak kısaca hepsinden bahsetmek isterim; İlk bölüm olan eleştirmenlerle ilgili bölüm, Benno von Archimboldi isimli bir yazarı arayan Avrupalı dört akademisyenin hikâyesi anlatılır. Daha çok edebiyata dair bir bölüm gibi görünürken insan ilişkileri, ekonomik kaygı gütmeyince sorunların nasıl farklı boyutlarda olduğu bir hayatı, hatta hayatları görüyoruz. Burada sadece gazete haberi olarak Meksika'da yaşanan cinayetlerden haberimiz oluyor. İkinci bölüm olan Amalfitano’yla ilgili bölüm, ilk bölümdeki dört akademisyenin Santa Terasa'ya seyahatleri ve profesör Amalfitano ile karşılaşmalarını ve onun hikayesini anlatıyor. Bu bölüm bana daha felsefi sorgulamalar içeriyor gibi geldi. Üçüncü bölüm olan Fate’le ilgili bölüm, ABD’den Santa Teresa’ya bir boks maçının haberini yapmak üzere giden Oscar Fate isimli bir gazetecinin hikayesini anlatırken aynı zamanda yaşanan o cinayetlere daha yakından konuşulduğuna tanıklık ediyoruz. Artık tüm o kadın cinayetleri etrafımızda bir yerlerde oluyor. Dördüncü bölüm olan suçlarla ilgili bölümde, 1993-1997 yıları arsında Santa Teresa'ya kabus gibi çöken kadın cinayetlerini konu alıyor. İşçi
2025 21. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2025 20:04
~~Genel Bakış~~ İçindeki onlarca küçük öykünün başarılı bir şekilde ana öyküye bağlandığı çok katmanlı, birbirine düğümlenmiş gibi görünen hacimli bir eser okuduk. Postmodern kitapların çok katmanlılığını, bilgisi ve zekasıyla işleyen bir yazar Bolano. Bazı bölümleri sürüncemede bırakarak okumuş olsam da insan kültürüne ve toplumlara hakim bir yazarla tanışma kitabım oldu. Duygusal bir bağ kurabileceğiniz bir eser değil. Eser; insanın içini taşlaştıracak bir tuğla adeta. Eser aslında beş ayrı bölümden oluşmakta . Bölümleri inceleyecek olursak; 1. Bölüm: Espinoza,Norton,Pelletier arasındaki ilişkiyi okuyucunun ilgisini sürekli arttıran belirsizliklikle ilerliyor.Archimboldi adlı yazarın hayatını araştırmaya gönüllü akademisyenlerin hikayesi anlatılıyor. 2.Bölüm: İlk bölümde kayıp yazarı arayan akademisyenleri tanık olarak katılan Amalfitano’nun ana karakteri dönüştürülerek anlatıldığı bölüm. Rüyalar ve boşluklar bence bu bölümün ironisi. 3. Bölüm: Gazete yazarı Oscar Fate’in faili meçhul kadın cinayetler ile ilgili bilgilerin peşinden koştuğu bir bölüm. Gizemli ve gerilimli bir dilin hakim olduğu bölüm diye düşünüyorum . 4. Bölüm: Bu bölümün odağında Santa Terasa da yaşanan cinayetler var.
2666Roberto Bolano · Can Yayınları · 2021384 okunma
Bolano’nun 20.yüzyılın boğazına dayanmış kalemi, anlat diyor, anlat!
2023 273. kitabı
Okunma: 13 Eylül 2023 20:29
Suçla, katliamlarla, kadın ve çocuk cesetleriyle, toplu mezarlarla, küçük büyük deliliklerle, yozlaşmış insan ruhuyla, şiddet, daha çok daha da çok şiddetle örülmüş bir çağın tuhaf bir dökümü bu kitap. Bolano kalemini çekip 20. yüzyılın boğazına dayamış sanki, sanki bu uçsuz bucaksız mezarlığın, bu korkunç devin kolunu arkaya kıvırmış da, zorla anlattırmış her şeyi.. Anlatırken daldan dala atladığı oluyor çağın, gereksiz ayrıntılarda dolaştığı, bağlantısı kopuk hikayelerde gezindiği oluyor. Yani, okurken e hadi, sadede gel diye bağırasınız geliyor bazen. Sonra dili çözülünce de susmak bilmiyor, utanmazca, arsızca, acımasızca döküyor eteklerindekileri. Artık sus, bu kadarı yeter diye bağırasınız geliyor bu sefer de. Bu çağ, en çok, en sık, en sistemli, en hesabı sorulmamışından, kadın öldürmüş. 360 sayfa boyunca her paragraf başında bir kadın ismi fısıldıyor kulağınıza. Bu çağ paraları, güçleri, suçları hep erkeklere yedirmiş. Erkek büyütmüş bu çağ. Sonra var gücüyle çukur kazmış, bir üşümüş insan bedeni daha alamam diye çığlık atan, titreyen çukurlar..Aceleden kendi ayaklarını da gömdüğü çukurlar..Bu çağ, uzanıp ölülerin açık kalmış gözlerini kapatmış sonra, gözkapakların altında biriken yarım kalmışlıklar ona öyle bakmasın diye. Peki ya geride kalanlar? Bazıları suç ortağı, çağ atmış onları ağzına, çiğneyip tükürmüş. Yaşıyorlar, tükürük olmanın felsefesine sarılarak. Bazıları, bir mezarlıkta yürüdüğünün farkında. Mezarlara basmamaya çalışarak atıyorlar adımlarını. Yaşıyorlar, kabuslara sıkışıp, deliliğe sarılarak.. ”Ne de olsa hepimiz çocuğuz, yaralarla, düğümlenmiş damarlarla, tümörlerle, kahverengi lekelerle kaplı çocuklarız, ama çocuk çocuktur, hayata tutunmayı asla bırakmayız çünkü hayatın kendisiyiz.” Kitabı kapatıyorum. Geride bir görüntüler, metaforlar,
2023 99. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2023 14:36
Kitabın kapağını kapattıktan sonra uzun süre etkisinden kurtulamadım, iki gün oldu hâlâ yeni bir kitaba başlayamadım. 2666 zihnimde dolanıp duruyor.Eser bir şaheser öyle bir tılsımı var ki insanı kendine hapsediyor.5 ayrı kitap olarak kurgulanan eserde1. bölüm Avrupa'nın farklı ülkelerinden dört akademisyenin Archimboldi adlı kimsenin görmediği bir yazara gönül vermeleri ve ardından onun izini sürüp ABD-Meksika sınırındaki Santa Teresa'ya varmalarını okuyoruz. Yazarlar arasında sarmal bir ilişki mevcut.İkinci bölümde Santa Teresa'da akademisyen Amalfitano'nun öyküsüne konuk oluyoruz ve atmosfer birden griye boyanıp tekinsiz bir hâl alıyor.Meselenin özü olan kadın cinayetlerinin en şiddetli olduğu zamanda delilik ile gerçeklik arasında gidip gelen bir babanın kızını koruma hissiyle karşılaşıyoruz. 3.bölümde spor haberleri yapan Amerikalı zenci Fate'nin boks haberi yapmak için Santa Teresa'ya gidişini ve art arda gelen kadın cinayetleri ile ilgilenişini, Meksikalı bir gazeteci ile tanışıp bu cinayetler ile ilgili röportaj yapmaya gidişini okuyoruz.Bu bölümde aynı zamanda Amalfitano'nun kızı Rosa'yı yakından tanıyoruz. Cinayetlere adım adım yaklaşıyoruz. Aynı zamanda ırkçılık, İslami terör, şiddet ve yozlaşmaya tanık oluyoruz.Yazarın medyanın kirli yüzünü gösterdiği bölüm.4.bölüm çürümenin,yozlaşmanın,şiddetin,uyuşturucu ve sefaletin en rezil boyutuyla gözümüze sokulduğu bölüm.Gazete haberi edasıyla 93-97 yılları arasında işlenen yüzlerce kadın cinayetinin yazıldığı bölüm, eserin kalbi.Bazıları seri katiller tarafından bazıları kocaları sevgilileri tarafından öldürülen ,genelde emekçi kadınları, genç kızları, kadınları,fahişeleri hedef alan korkunç cinayet haberlerini okurken polisi,rüşveti, mafyayi,uyuşturucuyu, uyuşturucu baronlarını,polisin işine geldiği gibi nasıl

Roberto BolanoYazar · 9 kitap
Şili'nin Santiago kentinde doğdu. Çocukluğu Los Angeles, Valparaiso, Quilpe, Viña del Mar gibi kentlerde geçti. On üç yaşında ailesiyle birlikte Meksika'ya yerleşti. Yeniyetmelik yıllarını Meksika Kent Kütüphanesi'ne kapanıp okuyarak geçirdi. 1973 yılında Salvador Allende'nin sosyalist reform sürecine katılmak için neredeyse bütün Latin Amerika'yı kat ederek Şili'ye gitti. Pinochet'nin darbesinden sonra direnişe katılmaya karar verdi, ancak kısa sürede tutuklandı. Sekiz gün tutukluluktan sonra eski okul arkadaşı bir polis yardımıyla serbest kaldı. Meksika'ya döndü ve (Vahşi Hafiyeler'deki Ulises Lima karakterine model olan) yakın arkadaşı şair Mario Santiago Papasquiaro ile "Infrarealist şiir hareketi"ni başlattı. Daha sonra Bolano, şiirden çok düzyazıda yoğunlaştı. 1977 yılında Katalunya'ya, annesinin yanına yerleşti. Edebiyat yarışmalarına katılarak yaşamını kazanmaya başlamadan önce çeşitli işlerde (yazları bağbozumu, gece bekçiliği, bulaşıkçılık, satıcılık) çalıştı. İlk romanları 40 yaşında basılmaya başladı. 90'lı yıllarda şansı döndü. Vahşi Hafiyeler romanıyla Herralde Ödülü'nü (1998) ve Latin Amerika'nın Nobel'i olarak görülen Venezüella, Romulo Gallegos Ödülü'nü (1999) kazandı. Ölümünden bir yıl sonra 2004'te, 2666 adlı romanıyla İspanyolca yazılmış en iyi romana verilen Salambo ödülüne layık görüldü. Barselona'da 2003 yılında, elli yaşında karaciğer rahatsızlığından öldü. Metis Yayınları başta Estrella distante (Uzak Yıldız, 1996) ve Putas asesinas (Katil Fahişeler, 2001) olmak üzere yazarın eserlerini yayımlamaya devam edecektir.