·144 syf.····Okunma: 03 Temmuz 2025 11:23 Acıyı Bal Eyledik, Korkmazgil'in bilinen yedinci şiir kitabıdır. Bilinen diyorum çünkü şair, 1951 yılında tutuklanıp hüküm giydiğinde (mülga TCK. 142. md.) iki şiir kitabına el konulduğunu ve onlara tekrar ulaşamadığını söyler. İncelemeye neden böyle bir giriş yaptığım sorgulanabilir lakin Türk Dili'ne "acıyı bal eylemek" deyimini hediye eden şairin, ne denli acılar çektiğinden ufakta olsa bahsetmesem olmazdı. Acıyı Bal Eyledik kitabındaki şiirler grevleri, kavgaları, toplumsal eşitsizlikleri söylem gücü yüksek, etkileyici ve protest bir dille ifade ediyor. Şair -kendi ifadesiyle- her ne kadar Nazım Hikmet'ten esinlenmiş olsa da özgün bir söyleyiş biçimine ulaşmış. Kitapta yer alan şiirler görece uzun olsa da okuyucuyu yormuyor. Şair, toplumun içindeki acılara isyan ederken, bunlara sebep olanlarla kavga ederken nasıl da bu kadar zarif olunur, işte bunun dersini veriyor.
"Kör olasın demiyorum, kör olma da gör beni." ve
"hor baktık mı karıncaya
kırdık mı kanadını serçenin
vurduk mu karacanın yavrusunu
ya nasıl kıyarız insana" dizeleri adıyla meşhur ad şiirinin en zarif dizelerinden. Ad şiiriyle birlikte Birdenbire Özlemek, Amado'lu Ağustos, Susan Su ve Duraktaki Işık şiirleri okunmaya değer diğer şiirlerden.
"iyi ki bilincindeyim çağımın
iyi ki yaşıyorum bütün boyutlarıyla
iyi ki sövebiliyorum ağızdolusu"
Şiirle.