Orhan Pamuk’un *Kar*’ı, Türkiye’nin Doğu-Batı, din-laiklik, modernlik-gelenek çatışmalarını Kars şehrinin karlı, izole sokaklarında derinlemesine işleyen çok katmanlı bir politik roman ve varoluşçu bir arayışın hikâyesidir. Roman, şair Ka’nın Kars’a gelişiyle başlar ve onun hem kendi iç dünyasındaki boşluğu doldurma çabasını hem de bir kentin siyasi ve toplumsal karmaşasını anlatır. Kars, burada yalnızca coğrafi bir mekân değil, Türkiye’nin ruh halinin bir metaforudur: askeri darbelerin gölgesinde kalan, dini ve siyasi gerilimlerle parçalanmış, kimlik bunalımlarıyla boğuşan bir mikrokozmoz. Pamuk, İslamcılık, milliyetçilik ve sekülerizm arasında sıkışmış karakterler aracılığıyla (İpek, Blue, Sunay Zaim) Türkiye’nin kolektif travmalarını irdelerken, aynı zamanda Ka’nın şiirlerindeki “kar” imgesiyle yalnızlık, tanrısızlık ve sanatın anlamını sorgular.
Romanın en çarpıcı yanı, anlatının iç içe geçmiş katmanlarıdır: bir yanda Ka’nın kişisel çöküşü ve aşkı, diğer yanda Kars’ta yaşanan darbe ve tiyatro oyununun gerçeğe dönüşmesi. Pamuk, gerçeklikle kurguyu, siyasetle şiiri öyle ustalıkla harmanlar ki, okur kendini hem bir polisiye romanın heyecanında hem de felsefi bir metnin derinliğinde bulur. *Kar*, sadece Türkiye’nin değil, modern dünyanın kayboluşunu, inanç krizlerini ve aidiyet arayışını anlatan evrensel bir romandır. Pamuk’un şiirsel ve düşündürücü üslubu, Kars’ın beyaz örtüsünün altındaki karanlığı ve insan ruhunun karmaşasını unutulmaz bir şekilde resmeder. Bu eser, aynı zamanda edebiyatın gücünü hatırlatır: gerçeği değiştirmese de onu farklı gözlerle görmemizi sağlar.