···Okunma: 06 Temmuz 2025 17:06 “Uğruna yaşayacak bir nedeni olan kişi, neredeyse bütün ‘nasıllara’ dayanabilir.” – s.333
Bu kitabı ilk gördüğümde rastgele bir sayfasını açtım ve tam olarak 333. sayfa karşıma çıktı. Sayfada bu cümle yazıyordu. O an, kitabın benim hislerime tercüman olabileceğini düşündüm. Belki de bu yüzden, hiç tereddüt etmeden okumaya karar verdim.
"Atomik Alışkanlıklar", sadece alışkanlık değişimini anlatan kuru bir rehber değil. Her bölüm bir hikâyeyle başlıyor: Ya yazar kendi hayatından bir kesit sunuyor ya da başka bir insanın deneyiminden yola çıkarak konuyu somutlaştırıyor. Ne yapılması gerektiği kadar, nasıl yapılabileceğine de odaklanıyor. Bu anlatım tarzı, özellikle benim gibi teoriyle pratik arasında köprü kurmakta zaman zaman zorlanan okuyucular için oldukça etkiliydi.
Zaman zaman okuma sürecim yavaşladı. Bunun kitabın temposundan değil, tamamen kişisel okuma halimden kaynaklandığını söyleyebilirim. Ancak bu sürece rağmen kitap boyunca birçok yerin altını çizdim. Bazı bölümler öylesine netti ki, ileride tekrar dönüp bakmak isteyeceğimden eminim. Kitabın tamamı şu an aklımda mı? Hayır. Ama bazı bölümler, bazı alıntılar içimde iz bıraktı.
Kitapta en sevdiğim yönlerden biri, sade ama güçlü örneklerle ilerlemesi. Bununla birlikte yer yer kullanılan bazı teknik ya da terimsel ifadeler, özellikle konuya yabancı olanlar için yorucu olabilir. Kitabın daha hafif ve akıcı olabileceğini düşündüğüm bölümleri de oldu.
Genel olarak “Atomik Alışkanlıklar”, alışkanlık değişimi üzerine düşünmek ve kendine yeni bir yol çizmek isteyen herkesin eline alabileceği bir kitap. Kitapla geçirdiğim sürecin sonunda pişmanlık duymuyorum. Belki her şeyi hayatıma uygulayamadım ama bazı fikirlerin içimde yer ettiğini biliyorum. Zaten bazen bir kitap, sadece tamamını hatırladığımız için değil; içimizde bıraktığı bir yön pusulası sayesinde değerli hale gelir.