2025 12. kitabı
Anooshirvan Miandji kaleminden Süzme Felsefe kitabını büyük bir keyif ve merakla okudum. Yazarın okuduğum ilk kitabı ve yazarla tanışmama vesile olan çok güzel bir eserdi. Her kesime ve yaşa hitap eden hayata dair felsefik özdeyişlerle dolu bir eser. Okuyucuyu; meraklandıran, düşündüren, sorgulatan, bilgilendiren, yeni bakış açılar geliştirten ve yeni fikirlerin üretmesini sağlayan sürükleyici, sade, anlaşılır, felsefik ve kişisel gelişime katkı sağlayan çok güzel bir kitaptı. Kitap konu olarak; dil, felsefe, bilgi, ahlâk, mantık, irdeleme, zihin, birey, eğitim ve toplum olmak üzere on konu başlığı altında yazılmış bir kitaptır. Bazı kitaplar okunmalı düşünmek ve sorgulamak için hayatı ve bazı şeyleri. Düşünmek ve sorgulamak hayata dair bu eylemler sorunlara çözüm getirir çoğu zaman. Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın... KİTAPTAN ALINTILAR; * Fizik kuralları kişiye göre değişmez. * Fiziksel gücün yüksek olması, zihinsel gücün de yüksek olacağı anlamına gelmez; yoksa bakarsanız ayı da güçlüdür. * Geçmiş tekrar etmek için değildir, ders almak içindir. * Geçmişi iyice irdelemeden, anlamadan geleceği kurmak, kara mizahtan başka bir şey değildir. * Genellikle koşullar değişmedikçe biz değişiriz ancak yeterince sabırlıysak bu defa koşulların değiştiğini görürüz. * Gerçek bilgi, kendi yolunu kendi açar. * Gerçek bilim/düşünce insanı, durumdan vazife çıkartır. Millet Isaac Newton'a, "Abi ne olur yerçekimini bul" mu dedi? * Gerçek bilgi dürüstlük ister. * Gerçek olan tek dünya hayal dünyasıdır çünkü ne aldıysak oradan aldık. * Görgüsüz bir dünyada olmaktansa görgülü bir rüyaya dalmayı tercih ederim. * Görünenler için görünmeyenleri feda etmek en pahalı bedeldir, örneğin para için kişiliğiniz vermeniz gibi. * Gücün yetmesi, haklı kılmaz. * Hak etmeden kazanılanlar, hakkıyla kaybedilir. * Hatayı kabul etmemek, ikinci hatadır. * Hayal gücü yoksa diğer güçlerin fazla önemi yok. * Hayalin varsa varsın, hayalin yoksa yoksun. * Hayat ağırlıklı olarak hayırlardan ibarettir. * Hayat pek çok zaman sorun çözmek demektir. * Hayata anlam vermek istiyorsanız, sefaletten, yoksulluktan kurtulmak istiyorsanız, uygulanabilir bir saadet istiyorsanız ve eğer kendinize değer katmak istiyorsanız kitap okuyun. * Hayatın güzelliği belirsizliğindedir. Bu da doğanın kendi zekâsına göre zamanlamasıdır. * Hayatta başarı bilardoya benzer; bir topa vurursun, o başka topa çarpar, o da diğerine, diğeri de diğerine. Bakarsın ki o diğeri deliğe girmiş.
Süzme FelsefeAnooshirvan Miandji · Bilgi Yayınevi · 2018138 okunma