ŞARKI HİKÂYELERİ
Yazar: Yavuz Hakan Tok
"Gün gelir susarsa şarkılar, artık yaşamanın ne anlamı var?"
MÜZİK, MANANIN TAMAMLAYICISIDIR..
Herkese Merhaba
Müzikli bir kitap bu, şarkılı bir kitap.
Bu kitapta Türk popüler müziği tarihinden 80 şarkının hikâyesi var. Kimileri bilinen, kimileri bilinmeyen, kimileriyse yanlış bilinen 80 hikâye. Öncelikle söylemek gerekir ki bu bir "En İyi Şarkılar Seçkisi" değil. "En Önemli Şarkılar" ya da "En Sevilen Şarkılar Seçkisi" de değil. Kitaptaki şarkıların seçilme nedeni, sadece ve sadece anlatılabilir birer hikâyelerinin olması.
Yazarın notu
"Bu kitapta yazdığım her hikâyeyi gerçeğine en yakın haliyle kurgulamaya çaba gösterdim. Her bilgiyi farklı kaynaklardan teyit ederek kullandım..."
Ben de bu hikâyelerin her birini büyük bir keyifle okudum. Dönemin sanatçıları, şarkı sözleri, o günün şartlarında o şarkıların nasıl dile geldiğini okurken yer yer çok etkilendim. Bir çok şarkı tanıdık olsa da, bu kitap sayesinde ilk defa duyduğum şarkılar da oldu.
Müziğin sadece kulağımıza değil, ruhumuza da dokunduğunu hatırlatan müthiş bir eserdi. Yavuz Hakan Tok, 60’lardan 90’lara uzanan dönemin şarkılarının ardındaki yaşanmışlıkları anlatırken, hem nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor hem de her şarkının bir insan hikâyesi olduğunu duyumsatıyor bizlere.
Sade dili, derin duyguları ve içten anlatımıyla hem müzikseverleri hem de hikâyelere merak duyanları içine çeken bu kitap, adeta bir dönemin kalp atışlarını satır satır hissettiriyor okurlarına.
"BU HİKÂYELER YAŞANDI, ŞARKILARI BİZE KALDI." cümlesi ise, kitabın hem ruhunu hem de etkileyici son sözünü en güzel şekilde özetliyor.
Müziği hissederek okuyan herkes için, bu kitap özel bir hazine niteliğinde. Çünkü, her notada başka bir hayat saklı.
Müzik ruhun gıdası değil, ruhun ta kendisidir bana göre. Müziksiz, kahvesiz, kitapsız bir hayat, düşünemiyorum. Sağır, dilsiz, beyinsiz yaşamak gibi birşey olurdu herhalde. Bu üçlüyü çok seviyorum, o nedenle bu kitabı da çok ama çok severek okudum.
Kütüphanenim en kıymetli eserleri arasında yerini aldı. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, @masakitap.com 'un baskısına da bayıldım.
Dönemine göre bölüm başlarında siyah beyaz sanatçı fotoğraflarının olması aşırı güzeldi.
İçtenlikle Tavsiyemdir
Şarkı HikayeleriYavuz Hakan Tok · Masa Kitap Yayınları · 202534 okunma