Hançer Yolu kurguda en az gelişme gösteren kitap olabilir sanırım.Beklentimi karşılayamadı maalesef.
Başlarda aslında kitap çok iyi gidiyordu.O kadar aradan sonra güzel bir rüyayı hatırlamak gibiydi.Ama sonrasında çok durağan ilerledi.Kitapta merak içinde beklediklerimin hiçbirini göremedim.Üstüne saçma sapan olaylara ya da eylemlere maruz kaldım. Yazarın bazı şeyleri çok uzattığını ve bazılarının ise baştan savma yazdığını düşünüyorum.O dengeyi bir türlü tutturamıyor gibi.Karakterler üstünden gideceğim.Spoiler içermez.
Rand’ın durumunda en ufak bir değişiklik yoktu.Acaba deliriyor muyum, evet bence deliriyorum, tam şu an delirmiş olabilirim şeklinde kafayı yeme noktasında hala.Yaşadığı travmayı atlatabilmiş de değil.Ve bu durum sürekli yanlış kararlar almasına neden oluyor.Cadsuane’nun ondan bahsederken söylediği bir cümle vardı. “Acı kahkahalar dışında kahkaha atmayı unuttu; gözlerinde yaş kalmadı. Kahkahaları ve gözyaşlarını bir kez daha bulmazsa, dünya felaketle yüzleşecek.” Rand’ın ruh halini daha iyi tarif edemezdi herhalde.Bu durum beni çok üzüyor.
Eleyna ve Nynaeve sonunda hava durumu sorununu çözdü -ki kitaptaki tek önemli gelişme bu olabilir.Ama bunu yapabilmek için verdikleri “tavizler” fazlaydı.Deniz Halkı ile yaptıkları anlaşmayı nasıl öylece kabul edebildiler aklım almıyor.Rüzgar Çanağı sizde mi kalsın istiyorsunuz?Tabi canım neden olmasın.Hmm Beyaz Kule’ye istediğiniz zaman girip istediğiniz zaman çıkma hakkı mı istiyorsunuz.Tabi, kendi eviniz gibi kullanın vs vs.Egwene bile bunları öğrenince kızdı.Sırf bu sebepten kendisi gözüme girdi.Birinin de siz ne halt ediyorsunuz demesi lazımdı artık.
Yazar Lan karakterini resmen harcıyor.En çok da canımı yakan bu.Bilmem kaç kitaptan beri onu bekliyorum ama 600 küsür sayfada beş cümle kuruşunu ya okumuşumdur ya da okumamışımdır.
Egwene ve asi Aes Sedailer ile olan bölümlerin beni yorduğunu fark ettim.Cadı kazanından farkı yoktu.Herkes bi entrika peşinde.Aynı şey Beyaz Kule’dekiler için de geçerli.Oradakiler extra çatlak.O kadar kibirliler ki hiçbir şeyi kabullenmiyor bir an için bile olsa acaba mı demiyorlar.
Tüm kitap boyunca Mat’i görmeyi bekledim.Ucundan bile olsa görmeye razıydım -ki çok bayılmıyordum kendisine.Ama bi önce kitapta öyle bi sahnede bitti ki merakdan çatlıyordum.Ne yazıkki hayalim gerçekleşmedi.Yine.
Perrin’in olduğu yerleri okumak her zamanki gibi keyifliydi.Faile hariç tabiki.Bir türlü sevemiyorum bu kadını.Ama hakkını yemeyeyim zeki bi kadın.Ve son bölümde öğrendiğim şeyler beni şoka uğrattı.Umarım o bilgiyi ona bir şekilde ulaştırırlar.
Seanchanlar istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyorlar.Gerçi bu kitapta Rand onların büyük bir kısmını kış kışladı ama bu durum onları pek de uzun süre durdurmayacaktır.
Terkedilmişler ile ilgili her şeyi artık koyvermiş durumdayım.Kim öldü kim geri geldi şimdi hangi isimle dolaşıyor da casusluk yapıyor açıkçası umurumda değil.Bumerang gibiler.Gidip gidip geri geliyorlar.Hiçbirinin öldüğüne -ya da ölü kalacağına inanmıyorum artık.
Umarım bir sonraki kitap daha iyidir diyerek yorumu burada bitiriyorum.Kitaplarla kalın :)
Hançer YoluRobert Jordan · İthaki Yayınları · 2013658 okunma