Disfavored
2025 5. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2025 20:31
Genç yazarlar için umut vadeden bir yapıt -- çöp. Kitabın bir kısmından alıntı; ..ve insanlar, trafik ve nesnelerden oluşan katı bir kütleydi: satın alınacak şeyler, satılacak şeyler. Ceketler, giysiler, gecelikler, roblar, pantolonlar,külot pantolonlar, gömlekler, bluzlar, şapkalar,ayakkabılar, eşarplar, atkılar, yelekler, pelerinler,şemsiyeler; uyurken, yüzerken, oyun oynarken,akşamüstü toplantılarında, akşam toplantılarında, kır toplantılarında, yolculuk ederken, tiyatroda, ata binerken, bahçeyle uğraşırken, konuk kabul ederken,lokantaya giderken, yemek yerken, avlanırken giyilecek giysiler - hepsi farklı, hepsi yüzlerce değişik kesimde,stilde, renkte, yapıda, kumaşta. Parfümler, saatler,lambalar, heykeller, makyaj malzemeleri, mumlar,resimler, fotoğraf makineleri, oyunlar, vazolar, yataklar, çaydanlıklar, bilmeceler, yastıklar, taş bebekler, süzgeçler, minderler, mücevherler, halılar, kürdanlar, takvimler, kristal saplı, platinden yapılmış bir bebek çıngırağı, elmastan rakamları olan bir kol saati, küçük heykelcikler, elektrikli bir kalem açacağı, hediyeler, çerezler, andaçlar, cicili bicili biblolar ve antikalar, hepsi zaten ya kullanışsız ya da kullanılışını gizleyecek kadar süslü; metrelerce lüks, metrelerce dışkı. İlk blokta Shevek giysiler ve mücevherlerle parıldayan bir vitrinin tam ortasında duran kaba tüylü, benekli bir cekete bakmak için durmuştu. “Ceket 8400 birim mi?” diye sordu inanamadan, çünkü kısa bir süre önce gazetede“asgari ücret”in yılda 2000 birim kadar olduğunu okumuştum. “Aa, evet, o gerçek kürktür, şimdi hayvanlar korunduğundan çok ender bulunuyor,” demişti Pae.“Güzel, değil mi? Kadınlar kürklere bayılırlar.. Yani Ursulacım felsefik-politik bilim kurgu distopyası okumasak yiyceksin bizi hani iyi kitap diye e, Fahrenheit 451 okuduk cesur yeni dünya okuduk 1984, hayvan çifliği, androidler elektrikli koyun düşler mi okuduk yani şu üstteki metini kafana silah dayayıp da yazdırmadılarsa da oturup yazdıysan senin bu kitabı severek yazdığından şüphe duyarım. Alişveriş listesini daha özenle yazarsın ahahah. Hiç bir olay yok Hiç bir karakterin derinliği yok Hiç bir diyalog ilgi çekici değil Bu kitaba dayanabilen kişide peygamber sabrı vardır bana göre.
MülksüzlerUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 202215,6bin okunma