Ahmet Taşağıl - Türk Kağanlığı
2025 49. kitabı
Oğuz Kağan Destanı'nın çeşitli varyantlarını okuduktan sonra bir tarih kitabı okumanın cazibesine kapılarak Ahmet Taşağıl Hoca'nın kapısını çaldım. Ahmet Hoca; Orhun Abideleri ve Çin ile Bizans kaynaklarından derlediği bilgileri kendi kültür süzgecinden geçirdikten sonra 1.ve 2.Göktürk Devletlerinin kısa ama teferruatlı bir tarihçesi yazmış, diyebiliriz Türk Kağanlığı kitabı için. Aslında malum dönem hakkında Ahmet Hoca'nın daha detaylı bir sürü kitabı var fakat maalesef benim kütüphanemde yalnızca bu vardı. Göktürk Tarihi için iyi bir başlangıç kitabı olduğunu düşünüyorum. En azından bitirince böyle düşündüm. Taşağıl Hoca iki Göktürk Devleti'nin de kuruluşları, yaptıkları savaşlar neticelerinde büyümeleri ve yıkılış süreçlerini ayrıntılarıyla anlatırken, Türklerin ilişkide oldukları diğer devletler hakkında da birçok bilgiye yer veriyor. Kitabın verdiği bilgiler, bozkırda yaşayan Türk atalarımızın kültür dünyasına ışık tuttuğu ve insanda geçmişe ışınlanarak bozkır hayatı yaşama isteği uyandırdığı için pek ilgi çekici. Bunun yanı sıra; Göktürk Devleti'nin neden Osmanlı gibi uzun ömürlü olamayarak yalnızca iki asırlık bir dönemde varlığını koruyabildiği sorusunun cevabını da veriyor kitabımız. Ve elbette Göktürk'lerin kendilerinden sonraki bütün Türk Devletleri'ne yaptığı tesirleri de görüyoruz. Yer yer farklı başlıklar altında tekrara düşülerek aynı olayların anlatıldığına şahit olmama rağmen, okuması çok eğlenceliydi. Bende bu dönem hakkında daha kapsamlı okulamalar yapma arzusu uyandırdı. Bakalım... Masamın üzerinde okunmayı bekleyen kitapların sırasını değiştireceğim sanırım. Kitapla ve sağlıcakla kalın... A. Kadir UYSAL - 22.05.2025
Türk KağanlığıAhmet Taşağıl · Bilge Kültür Sanat · 202298 okunma