Harika Bir Roman mı? Bence Değil
2025 32. kitabı
Yazarın daha önce Kar Kuyusu adlı romanını okumuş, ortalamanın üzerinde bulmuş; ilk kitap olması nedeniyle de umut vadettiğini düşünerek başka bir eserini de okumak istemiştim. Bu kez Harika Bir Hayat Storytel’de karşıma çıktı. Biraz dinledikten sonra, Suat Derviş’in sokaklarda dolaştığını, yanında Nâzım Hikmet’in yürüdüğünü, kahramanın babasının Sertellerle arkadaş olduğunu görünce hemen kitabı sipariş ettim. Belgesel roman türüyle yeni tanıştım; ilk olarak Murat Gülsoy’un Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi adlı kitabında karşılaştım ve tek kelimeyle bayıldım. Bu vesileyle herkese tavsiye ederim. Tarihî kişiliklerin kurgu içinde yeniden can bulması beni çok etkiliyor. Kurulan hayalleri zihnimde canlandırmayı seviyorum. Bu türü sevenler için Harika Bir Hayat da keyifli bir okuma sunuyor. Roman Birinci Dünya Savaşı yıllarında başlıyor ve ellili yılların sonuna kadar uzanıyor. Dönemin atmosferine dair zihnimdeki atmosferlere büyük katkı sundu. Üstelik bunu salt kurgu yoluyla değil, tarihsel kaynaklara ve belgelere dayanarak yaptığı için yazara teşekkür etmek isterim. Dipnotlar özenliydi. Başkalarına önemsiz görünebilecek kimi küçük bilgiler beni heyecanlandırdı. Örneğin, Büyük Tarabya Oteli’nin Tokatlıyan’ın yazlık şubesi olduğunu öğrenmek hayli şaşırtıcıydı. Otelin yanmadan önceki halinin fotoğraflarına uzun uzun baktım. Zeplinlerle yapılan turistik gezilerden söz edilmesi, İstanbul semalarında süzülen bir zeplini hayal etmemi sağladı — o manzarayı izleyen ve yeni bir ulaşım aracına ilk kez binen insanların heyecanı kalbimin atışını hızlandırdı. Tüm bunlar romanı benim için değerli kıldı. Ancak işin edebi tarafına geldiğimde aynı memnuniyeti hissedemedim. Dili zaman zaman inandırıcılığını kaybediyor; karakterlerin çoğu benzer biçimde konuşuyor. Diyaloglar, kişilerin kendine özgü seslerini yansıtmaktan çok, yazarın anlatımına aracılık ediyor gibiydi. Bunun kolay bir yazım biçimi olmadığını biliyor, gösterilen emeğe saygı duyuyorum. Ancak kişisel beklentim, bu anlatının daha derinlikli bir edebi işçilikle buluşması yönündeydi.
Harika Bir HayatHikmet Hükümenoğlu · Can Yayınları · 20252,719 okunma