İDEOLOJİ, Şerif MARDİN
1927-2017 arasında yaşamış Türkiyeli sosyolog ve siyaset bilimci Şerif Mardin tarafından İdeoloji kavramsalı üzerine yazılmış değerli bir eser.
İdeoloji kavramını kişinin sahip olduğu bilgi ve bilgi birikiminde, tecrübesinde oluşan boşluğun yapay/tasarım bilgilerle veya spekülatif bilgilerle doldurulması ve bireydeki bu bilginin diğer bilgilerin önüne geçirilerek daha önemli bir hale getirilmesi ve lokomotif görevi görecek şekilde bireyin hayatına tesir etmesi durumu olarak ifade eden düşünür toplumda ideoloji olarak adlandırılabilecek bilgi yapılarını tek tek ele alarak eleştiriye tabi tutmuştur. İdeolojilerin dinde tarikat olarak yapılandıklarını, düşünce dünyasında fikir akımı olarak isimlendirildiklerini, bilimde de sonu izm ile biten birçok spekülatif adla adlandırıldıklarını ifade eden düşünür ideolojisiz bir bireyin veya toplumun olamayacağını ama önemli olan bunu en aza indirmek olduğunun altını çizer. Her kültür de bir yönüyle ideoloji gibi yapılanmıştır ama medeniyete dönüşen ürünleri artık ideolojinin kapsamından çıkmışlardır. Özellikle Türkiye’nin 60’lı, 70’li, 80’li yıllarında ideolojik sorunlardan kaynaklı sıkıntılarının bir de bu bakış açısından değerlendirilmesi toplumla ilgili farkındalık açısından çok faydalı bir bakış açısı kazandıracaktır. İdeoloji gibi bir kavramı böyle deneyimli ve üretken bir bilim