Bu eser, özellikle Türk toplumundaki aile yapısını, ebeveyn-çocuk ilişkilerini ve bireysel özgürlük konularını eleştirel bir şekilde ele alan deneme/psikoloji /toplumsal eleştiri türünde bir eserdir.
Ana Temalar:
• Toplumda “iyi aile” olarak yüceltilen yapının aslında çoğu zaman bireyin özgürleşmesini engelleyen, baskıcı ve travmatik olabileceğini savunur.
• Sevgi adı altında yapılan kontrol, yönlendirme ve baskıların aslında çocuğun sağlıklı gelişimini nasıl engellediği anlatılır.
• Özellikle “itaatkâr çocuk”, “fedakâr anne”, “söz dinleyen evlat” gibi rollerin insan psikolojisinde nasıl yaralar açtığına değinir.
• Aile kurumunu yıkıcı bir şekilde değil; sorgulayıcı ve farkındalık kazandırıcı bir dille ele alır.
Kitaptan Bazı Dikkat Çekici Düşünceler:
• “Sevgi adı altında yapılan her şey sevgi değildir.”
• “İyi aile, bireyi kendisi olmaktan alıkoyandır.”
• “Aile, çocuğun kendisini gerçekleştirmesinin önünde bir engel olmamalıdır.”
Eser, özellikle psikolojiye, bireysel gelişime ve toplumsal yapı eleştirisine ilgi duyanlar için oldukça çarpıcı ve düşündürücü bir kitaptır.
Kitap 4 ana bölümden oluşur.
Ve açılış cümlesi "Çocukluk Bir Cehennemdir" ifadesiyle başlıyor..
nih Nihan Kayaİyi Aile Yoktur