2025 41. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2025 00:00
Deli İbram Divanı - Ahmet Büke Uzundur Anadoluyu, iyi ve kötü insanını, alışkanlıkları, fakirliği, adaleti-adaletsizliği yani bizim coğrafyamızı iyisiyle kötüsüyle böyle güzel anlatan bir roman okudum mu diye düşünüyorum. Ben düşünedurayım siz de incelemeyi okuyun bir taraftan. Terzi Osman'ın askerde komutanı ile konuşması ile başlıyor hikayemiz. Oradan Osman'ın ailesine, yaşadığı yer olan Köstence 'ye , oradaki ekmek paralarını çıkardıkları balık avlarına uzanıyor sohbet. İzmir'in yanı başında, Köstence. Her yerde olduğu gibi burada da para ile halkı ezen, adaleti satın alan bir zengin var elbetteki. Eczacı Süleyman... Annesi ile babası Osman onların kaderini yaşamasın diye küçük yaştayken Yusuf Reis'in yanına İzmir'e gönderirler onu. Orada ömür boyu kendini gecindirecek bir zanaat öğrensin isterler. Gel zaman git zaman geçen olaylar hakkinda yazmayacağım ama bu olayların içindeki doğaya saygı, para kazanmak için, yaşamak için bile olsa denizdeki canlılara merhamet, onlarla kurulan bağ beni cok etkiledi. Saruca Hatun zaten buranın sürprizi. Osman dedim,Yusuf dedin peki Deli İbram kim? Onun açıklaması da kitapta saklı. Tek kelime ile kitabı anlatmak istesem, bizden derdim. Anadolu derdim. Çok çok sevdim. Okuyun, okutun, Ahmet Büke kalemi ile tanışın efendim.
Deli İbram DivanıAhmet Büke · Can Yayınları · 20212,847 okunma
Az biraz ince Memed'i anımsattı sanki bu hikaye. Haksız mıyım hocam?