·166 syf.····Okunma: 10 Temmuz 2025 03:40 Tekinsizlik hissinin kitap olmuş hali.
Hayvanların viviseksiyonu ile yaratılmış yarı insan yarı hayvan yaratıkların bizde uyandırdığı rahatsız edici duygunun doğasını anlatıyor kitap. Bu yaratıkların konuşabilmesi ama özünde hayvan olmaları insanda tekinsizlik uyandırıyor. Yaratıklar insani özellikler taşıyor. Aynı zamanda bizden yabancı bir yaratılışa sahip olmaları tiksinçlik uyandırıyor.
Kitap bilimkurgu olsa da etik problemlerin, sosyolojinin, travma sonrası stres bozukluğunun, içgüdü-ahlak çatışmalarının üzerinde duruyor.
İlk bölümlerdeki etik problem hayvanların işkence çektirilerek üzerinde deneyler yapılması iken ilerleyen bölümlerde bundan daha büyük bir problem ortaya çıkar. Bu yaratıkların uymak zorunda olduğu bir Yasa vardır. Yasayla tüm hayvansı içgüdülerini bastırıp insan gibi yaşamaya zorlanırlar. Asıl acıyı üzerlerinde deney yapılırken değil, içgüdülerini bastırmak zorunda kaldıklarında çekerler. Uymazlarsa kendilerini ceza beklemektedir. kimse kurtulamaz.
Yaratıklardan favorim Maymun Adamdı. 5 parmağı olduğu için adadaki diğer yaratıklardan ayrıldığını, kendinin en insana yakın varlık olduğunu düşünerek seviniyordu :'(
Üzerinde düşünülmesi gereken o kadar fazla nokta var ki. Bunlardan bir tanesi yaratıkların konuşabilmesi, kurnazlık, acımasızlık gibi duygulara sahip olabilirken insana has yalan kavramını bilmeyişleriydi.
Sıralamaya satırlar yetmeyecek kadar fazla mesaj var. Kitabın sonunda da yazar travma sonrası stres bozukluğunu harika işlemiş.
Türkçe'nin en iyi çevirmenlerinden Celal Üster'in çevirisini okumanızı öneririm, muazzam bir doğallaştırma.