Puan vermedi·136 syf.····Okunma: 12 Temmuz 2025 21:44 ### Benim Gözümden Ölümlü Nesneler: Bir İsyan Çığlığı
Bu kitabı okurken Saramago’nun kelimeleri sandalyemin altına saklanmış termitler gibi kemirdi içimi. Her öyküde, “iktidar denen o kırılgan sahtekârlığın” maskesi düşüyordu. İşte benim zihnimde bıraktığı kırık izler:
#### Sandalye’de Diktatörün Düşüşü
O sandalyenin çatırtısını duyar gibi oldum. Diktatör, devasa bir gücün simgesiydi ama bir tahta parçasının ihanetiyle yere serildi. Ne muhteşem bir ironiydi bu! Saramago bana şunu fısıldadı: *“Görkemli tahtların içi çürümüştür; bir gün termitler sıranı bekliyor.”* Kendi hayatımdaki iktidar oyunlarını düşündüm… Acaba hangi sandalyelerde oturuyordum ben?
#### Ambargo: Makinenin Kölesi Olmak
Arabanın direksiyonunda mahsur kalan adamla özdeşleştim. Benzin istasyonları arasında sürüklenirken, aslında hepimizin birer “makine kölesi” olduğunu anladım. Telefonum, bilgisayarım, rutinlerim… Hepsi beni kendi iradesiyle sürüklüyor. Saramago’nun uyarısı çınlıyor kulaklarımda: *“Dikkat et, sen icat ettiğin şeyin esiri olabilirsin!”*
#### Mezarlıklar ve Korkularımız
Kralın ölüm korkusu yüzünden yarattığı o dev mezarlık, bana insanın kaçış çabasının ne kadar anlamsız olduğunu hatırlattı. Ölümü şehir dışına sürgün etsek bile, o bir gün kapımızda belirir. Kitabı okurken kendi ölüm korkumu yüzleşmek zorunda kaldım: *Acaba ben de kendi mezarlığımı mı inşa ediyorum?*
#### Nesneler İsyan Ederse…
Posta kutularının kaçtığı, kapıların saldırdığı o distopyada kendimi buldum. Saramago’nun şu sözü beynime kazındı: *“Eşyalar bizden nefret ediyor!”* Bugün kullandığım her şeye bakıyorum da… Telefonumun sabah alarmına içerliyor, tost makinesinin yavaşlığına küfrediyorum. Peki ya onlar bir gün intikam alırsa? Belki de zaten alıyorlar: Plastik okyanuslar, çöplerle boğulmuş şehirler…
#### Sentor: İki Dünya Arasında Sıkışmak
Yarı insan yarı at Sentor’un ormandaki yalnızlığı, bana modern insanın kimlik bölünmesini düşündürdü. Doğayla bağ kuran tarafımızla, betonlar arasında koşturan tarafımız sürekli çatışıyor. Saramago’nun dediği gibi: *“İnsan olduğunu unutan, at olan yanını öldürür.”*
### Saramago’nun Zehri
Onun cümleleri uzun, virgüllü ve soluksuz… Tıpkı hayat gibi. Okurken nefesim kesildi, zihnim allak bullak oldu. Ama en çok da şu gerçeği fısıldadı bana:
> *“İktidarınız ne kadar büyükse, düşüşünüz bir o kadar küçük bir şeye bağlıdır: Bir termit, bir benzin damlası, unutulmuş bir ceset…”*
---
### Son Sözüm
Bu kitap bir ayna. İçinde korkularınızı, tüketim çılgınlığınızı ve iktidar hırsınızı göreceksiniz. Ben gördüm. Yüzüm kızardı, öfkelendim, sonra kendi kırılganlığımı kucakladım. Çünkü Saramago’nun dediği gibi:
*“Ölümlü olduğunu unutan, ölümsüz gibi yaşar… Ve bu, en büyük trajedidir.”*
Eğer siz de nesnelerin gizli isyanını, iktidarın çürümüş ahşap kokusunu ve ölümün aslında bir özgürleşme olduğunu duymak istiyorsanız, bu kitap sizi bekliyor. Ama uyarırım: Okuduktan sonra asla aynı insan olmayacaksınız. *Ben olmadım.*