Canfeda, Can Yücel’in 1985 yılında yayımlanan şiir kitabıdır ve Türk edebiyatında kendine özgü üslubuyla dikkat çeken şairin önemli eserlerinden biridir. Kitap, Can Yücel’in taşlama, toplumsal duyarlılık ve bireysel deneyimlerini harmanlayan yalın ama çarpıcı diliyle yazılmış şiirlerden oluşur. Adı, “canını feda etme” anlamını taşıyan “Canfeda”, şairin hem kişisel hem de toplumsal meselelere karşı duruşunu, başkaldırısını ve yaşam sevgisini yansıtır.
Canfeda, Can Yücel’in karakteristik özelliklerini taşıyan bir eserdir: ironik, yer yer argo ve müstehcen bir dil, toplumsal eleştiri ve derin bir duygusallık. Kitaptaki Şiirler, şairin “susmayışın, başkaldırının, giderek bir saldırının şiiri” olarak tanımlanır.
Ana temalar şunlardır:
Toplumsal Eleştiri ve Başkaldırı: Can Yücel, bu kitabında toplumsal sorunlara, adaletsizliklere ve siyasal baskılara karşı keskin bir eleştiri sunar. Şiirler, dönemin politik atmosferine (özellikle 12 Eylül 1980 sonrası) göndermeler içerir ve şairin muhalif duruşunu yansıtır.
Yaşam ve Deneyimler: Günlük yaşamdan izler taşıyan şiirler, şairin bireysel deneyimlerini ve gözlemlerini içerir. Doğa, aşk, aile ve dostluk gibi temalar, Can Yücel’in samimi ve yalın diliyle işlenir.
İroni ve Mizah: Can Yücel’in alametifarikası olan iğneleyici mizah ve taşlama, bu kitapta da belirgindir. Argo ve halk diline özgü ifadeler, şiirlerin hem samimi hem de vurucu olmasını sağlar.
Aşk ve İnsan İlişkileri: Kitapta, şairin sevgi dolu dünyası, özellikle ailesine ve yakınlarına duyduğu bağlılık öne çıkar. Örneğin, “Hayal Oyunu” gibi şiirler, aşkı ve insan ilişkilerini lirik bir şekilde ele alır.
Canfeda, Can Yücel’in hem bireysel hem de toplumsal duyarlılığını bir araya getiren bir köprü niteliğindedir. Şairin hapishane deneyimlerinden sonra yazdığı eserlerden biri olarak, onun mücadeleci ve muhalif ruhunu taşır. Aynı zamanda, Datça’ya olan sevgisi ve doğayla olan bağı, bu dönemde yazdığı şiirlerde kendini göstermeye başlar. Kitap, Can Yücel’in “şiir gürültüden müziğe geçmektir” felsefesini yansıtır ve evrensel bir bütünlüğü yakalamaya çalışan bir şairin sesidir.
Canfeda, Can Yücel’in taşlama, mizah ve duygusallığı ustalıkla birleştirdiği bir şiir kitabıdır. Toplumsal meselelere duyarlı, aynı zamanda kişisel ve samimi bir anlatımı olan bu eser, şairin muhalif duruşunu ve hayat sevgisini yansıtır. Eğer Can Yücel’in yalın ama güçlü diline ve toplumsal eleştirilerine ilgi duyuyorsanız, Canfeda mutlaka okunması gereken bir kitaptır. Günümüzde İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanmaktadır ve 112 sayfalık karton kapaklı bir baskıya sahiptir.