Direnişin Kalbine Bir Bakış: Gazze
2025 28. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 14:32
Zahide Tuba Kor: Gazze - Geçmişten Bugüne Direnişin Toprağı Zahide Tuba Kor'un kaleminden çıkan "Gazze: Geçmişten Günümüze Direnişin Toprağı", sadece bir kitap değil, aynı zamanda Gazze'nin çığlığını duyuran bir ses, tarihsel derinliğiyle zihinleri aydınlatan bir meşale. Özellikle 7 Ekim Aksa Tufanı sonrası oluşan yoğun bilgi kirliliği ve İsrail'in algı operasyonları karşısında bu eser, berrak bir su kaynağı niteliği taşıyor. Yazar, Gazze'ye dair sosyal medya platformlarındaki kısıtlamalar nedeniyle çeşitli makale ve röportajlarda dile getirdiği düşüncelerini bu kitapta bir araya getirmiş. Bu sayede ortaya, okuyucuyu alıp Gazze'nin sokaklarına, insanların yüreklerine götüren son derece akıcı ve sürükleyici bir anlatım çıkmış. Bugüne kadar Ortadoğu, özellikle de Filistin üzerine okuduğum en iyi kitap diyebilirim; sanki yazar yanımızda oturuyor ve bize Gazze'yi tüm gerçekliğiyle anlatıyor gibi. Bu kitap, herkesin okuması gereken bir başucu eseri. Kitabın temel mottosu, aslında Filistin meselesine dair bireysel sorumluluğumuzu da net bir şekilde ortaya koyuyor: "Gazze'yi ve Filistin'i gerçekten dert edinebilmek ve gündem kılabilmek için önce doğru bilgilere ulaşmak gerekir. Bilgi olmadan bilinç olmaz. Bilinç olmadan zulme ve zalime karşı süreklilik içinde etkili bir mücadele yürütülemez." Bu sözler, okuyucuyu bilinçlenmeye ve eyleme geçmeye davet eden güçlü bir çağrı niteliğinde. Yazarın da vurguladığı gibi, Filistin meselesinde bize düşen ilk ve en önemli görev "okumak, öğrenmek." Zira 7 Ekim olayları, Filistin'i ne kadar az bildiğimize, sahanın gerçeklerinden ne kadar habersiz olduğumuza acı bir ayna tuttu. İsrail yanlısı propagandanın karşısında, bu davaya gönül verenlerin bile çaresiz kaldığı anlar oldu. Zahide Tuba Kor, uzun yıllardır Ortadoğu ve Filistin üzerine yaptığı kapsamlı çalışmalarla tanınan, bu alanda birçok makale ve kitap yayımlamış deneyimli bir isim. "Gazze" de onun bu derin bilgi birikiminin, duyarlılığının ve vicdanının bir ürünü olarak öne çıkıyor. Kitap, Gazze'ye dair yaygın önyargıları kırmayı ve bölgenin çetin gerçekliğini anlamak isteyen herkes için paha biçilmez bir kaynak. Kor, "toprak satma" gibi yanlış ve çarpıtılmış bilgilerin İsrail'in katliamlarını unutturma çabası olduğunu da cesurca ortaya koyuyor. Özellikle 1948'de Siyonist önderlerin planlı etnik temizlik politikasıyla Filistinlilerin yersiz yurtsuz bırakıldığı bir ortamda kurulan İsrail'i ilk tanıyan Müslüman ülkelerden biri olmamızın, bu tür yanlış anlatıları körüklediğine dikkat çekiyor. Ne yazık ki Filistin hakkında neredeyse hiçbir şey bilmeyenlerimizin bile tek bildiği, bu yanlış toprak satışı algısı. Kitap, aynı zamanda inancın ve direnişin gücünü de gözler önüne seriyor. "Gazze örneği, İslam'ın 21. yüzyılda da yaşanabilirliğini gösterdi" diyen yazar, Gazze'nin yetim ve öksüz çocuklarının, evlatlarının parçalanmış cesetlerini metanetle toprağa veren ebeveynlerin tüm dünyaya hakiki imanın ve Allah'a teslimiyetin ne demek olduğunu öğrettiğini belirtiyor. Ölümün, imanlı ve anlamlı bir hayat yaşandıysa bir yok oluş değil, bir diriliş olduğunu hissettiren bu güçlü hikayeler, okuyucunun kalbinde derin izler bırakıyor. Zahide Tuba Kor, "Gazze" ile sadece bir coğrafyayı değil, aynı zamanda insanlığın ortak vicdanını sorgulamaya davet ediyor. Kitabın sonunda okuyucu, Gazze'nin sadece haritada bir nokta olmaktan çok daha fazlası olduğunu, yaşayan, nefes alan ve direnen bir ruha sahip olduğunu derinden hissediyor. Bu eser, Gazze'nin ruhunu anlamak ve Filistin davasına dair doğru bilinçlenmek isteyen herkes için bir rehber niteliğinde.
Filistin
GazzeZahide Tuba Kor · Timaş Yayınları · 2025150 okunma