Geçmişten Günümüze Direnişin Toprağı

Timaş Yayınları

Direnişin Kalbine Bir Bakış: Gazze
2025 28. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 14:32
Zahide Tuba Kor: Gazze - Geçmişten Bugüne Direnişin Toprağı Zahide Tuba Kor'un kaleminden çıkan "Gazze: Geçmişten Günümüze Direnişin Toprağı", sadece bir kitap değil, aynı zamanda Gazze'nin çığlığını duyuran bir ses, tarihsel derinliğiyle zihinleri aydınlatan bir meşale. Özellikle 7 Ekim Aksa Tufanı sonrası oluşan yoğun bilgi kirliliği ve İsrail'in algı operasyonları karşısında bu eser, berrak bir su kaynağı niteliği taşıyor. Yazar, Gazze'ye dair sosyal medya platformlarındaki kısıtlamalar nedeniyle çeşitli makale ve röportajlarda dile getirdiği düşüncelerini bu kitapta bir araya getirmiş. Bu sayede ortaya, okuyucuyu alıp Gazze'nin sokaklarına, insanların yüreklerine götüren son derece akıcı ve sürükleyici bir anlatım çıkmış. Bugüne kadar Ortadoğu, özellikle de Filistin üzerine okuduğum en iyi kitap diyebilirim; sanki yazar yanımızda oturuyor ve bize Gazze'yi tüm gerçekliğiyle anlatıyor gibi. Bu kitap, herkesin okuması gereken bir başucu eseri. Kitabın temel mottosu, aslında Filistin meselesine dair bireysel sorumluluğumuzu da net bir şekilde ortaya koyuyor: "Gazze'yi ve Filistin'i gerçekten dert edinebilmek ve gündem kılabilmek için önce doğru bilgilere ulaşmak gerekir. Bilgi olmadan bilinç olmaz. Bilinç olmadan zulme ve zalime karşı süreklilik içinde etkili bir mücadele yürütülemez." Bu sözler, okuyucuyu bilinçlenmeye ve eyleme geçmeye davet eden güçlü bir çağrı niteliğinde. Yazarın da vurguladığı gibi, Filistin meselesinde bize düşen ilk ve en önemli görev "okumak, öğrenmek." Zira 7 Ekim olayları, Filistin'i ne kadar az bildiğimize, sahanın gerçeklerinden ne kadar habersiz olduğumuza acı bir ayna tuttu. İsrail yanlısı propagandanın karşısında, bu davaya gönül verenlerin bile çaresiz kaldığı anlar oldu. Zahide Tuba Kor, uzun yıllardır Ortadoğu ve Filistin üzerine
·432 syf.·
2025 56. kitabı
Yazarımız, Gazze’yi dünyanın geri kalanından koparılmış dev bir "açık hava hapishanesi" olarak anlatır. Bir halkın sadece bombalarla değil; açlık, susuzluk ve belirsizlikle nasıl terbiye edilmeye çalışıldığını net bir şekilde ortaya koyuyor ve delillendiriyor. Ayrıca Gazze halkının çoğunun aslında 1948’de topraklarından sürülmüş mülteciler olduğunu hatırlatarak gerçek sahiplerinin Filistinlilerin olduğu vurgusunu örneklerle dile getiriyor. Uzun yıllardır uygulanan ağır ablukanın, Gazzelilerin hayatını nasıl bir kalori hesabına mahkûm ettiğini, yani ölmeyecek ama tam da doymayacak kadar yaşamalarına izin verildiği çarpıcı detaylarla aktarılıyor. Bu kuşatılmışlık içinde insanların hayata tutunmak için yerin altına tüneller kazarak kendilerine nasıl bir dünya kurduklarını, ilacı yiyecekleri içecekleri ve gelinliği dahi bu tünellerden geçirerek direnişi bir yaşam biçimi haline getirdiklerini uzun uzun anlatılıyor. Özetle;imkansızlıklar içinde onurunu korumaya çalışan bir halkın sosyolojik portresini çizerken, uluslararası toplumun bu trajedi karşısındaki dilsizliğini sert bir dille eleştiriyor. Ve diyor ki; Her türlü imkanın kısıtlandığı, gökyüzünün bile kontrol edildiği bir yerde bir halk nasıl hala "insân" kalmayı ve umut etmeyi başarır?
2025 48. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2025 21:20
Herkese Selammm Bir grup okumasının daha sonuna geldik. Grupla istişare ederek ilerlediğimiz için oldukça keyifli, bilgilerimize değer katan, nitelikli bir okuma oldu. Gazze kitabı, yıllardır İsrail’in zulmüne maruz kalan Filistin halkının tarihini anlatıyordu. Okurken şaşırtıcı bilgilerle karşılaştım, eksik olanları tamamladım. Benim için çok kıymetli bir serüven oldu. Yaklaşık iki yıl önce Hamas, kendi topraklarını savunmak için harekete geçmişti. Bu hareketin ardındaki nedeni uzun zamandır merak ediyordum. Kitapta ise yazar, derinlikli ve etkileyici bir üslupla bu gerçeği bizlere aktardı. Orta Doğu’nun güncel gerçeklerini, siyasilerin sessizliğinin ardındaki sırları ve akıllara takılan sayısız soruyu aydınlatan, düşündüren ve yol gösteren eşsiz bir eser. Filistin, Gazze ve Kudüs hakkında çok kitap okudum ama bu açık ara en iyisiydi. Dava bilincini daha da pekiştirecek bir eser. Gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum: Okuyun, okutun
2025 42. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 11:42
“Gazze: Bir coğrafyanın değil, bir direnişin adı.” “Geçmişten günümüze yaşanan direnişi, umudu ve acıları anlatan güçlü bir eser. Bu kitap sayfalarını açtığımda sadece bir şehir değil, insanlığın en ağır imtihanı karşıma çıkıyor. Savaşın gölgesinde çocukların gülüşü susturulmuş, annelerin gözyaşları toprağa karışmış. İnsanlık adeta ayaklar altına alınmışken sessiz kalmak mümkün mü? Benim için bu kitabı okumak sadece bir yolculuk değil; kalbimde duyarlılığın, vicdanda bir uyanışın adıdır.” okudukça hem tarihe tanıklık ediyor hem de bugünü daha derinden anlamaya başlıyorsunuz.. Bu kitap, unutmamak ve unutturmamak için kaleme alınmış en büyük şahittir!.. Koca bir grupla Rümeysa Özdemir ile Türkan Kılıç önderliğinde okuduk. Daha nice kitaplarda buluşmak ümidiyle, kitapla kalın vesselam #Gazze #KitapÖnerisi #Okudukça #Filistin #KitapÖnerisi #Okudukça #Filistin #Direniş #Tarih
Gazze insanlığın aynasıdır.
2025 1. kitabı
Gazze insanlığın aynasıdır.. Gazze hepimiz için bir mekteptir.. "Bilgi olmadan bilinç olmaz" diyor yazar ve çok haklı, Filistin için, insanlık için eylemlerimizden ilki okumak ve doğru bilgiye ulaşmak olmalı...
2025 39. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 16:56
Merhabalar Yılın son kitabı Zahide Tuba Kor kaleminden "Gazze" Olsun istedim. Yazarın YouTube kanalı defalarca kapatılması ile bu kitabı kaleme almaya karar veriyor. Eset rejimi ve Rusya'nın bombardımanlarında İran destekli milislerin saldırılarında hayatını kaybeden Şam'ın güneydoğusundaki yermuk kampında rejim ablukasının ve açlığın şiddeti karşısında kedi ,köpek yenebilir fetvaları verildiğini hiç Duydunuz mu ? Batılı rejimleri ikiyüzlülükle suçlayan, Bizler geçtiğimiz yıllarda kapı komşumuz Suriye ve Irak'ta benzer ablukalar ve bombardımanlar altında milyonlarca sivil Can verirken acaba neredeydik ? Filistinliler topraklarını sattı mı ? Filistinliler Osmanlıyı sırtından vurdumu? Hamas necidir?Hamas İsrail ajanımıdır? Boykot işe yarar mı yaramaz mı? Gibi sorulara bir Orta Doğu uzmanı olarak cevap veriyor.Ayrıca okurun belki kendisine bile söyleyemediği gerçekleri tokat etkisi ile vuruyor. Gelelim İ+trail'e 7 Ekim 2023 Ortadoğu tarihi için bir dönüm noktasıdır. Hiç yenilmez , kaybetmez, sanılan İsrail'e vurulan bir tokattır 7 Ekim .Kendini yenilmez, yıkılmaz sanan İ+trail Hamasın darbesi ile adate şok oldu.Bence sadece İsrail de değil tüm dünya... Gazzeliler; Bir Savaşı kazanıp kazanmamayı sadece maddi unsurlar üzerinden değerlendirmemek gerektiğini savaşın sadece Topla tüfekle değil ilimle, bilimle, direnişle belki bir çadırda tez yazmakla, belki attığı küçük bir taşla Asıl direnişi tüm dünyaya gösterdi. Peki bunlar olurken biz ne yaptık? Tarih bir gün biz müslümanları da her şeyi acziyet içerisinde sadece seyirci olarak izlediğimiz için bizi kınayacak... Kendi katillerimizi kendi ellerimizle beslemeyelim.!!! Gazze'de hayatına devam edenler acılarla ,çilelerle devam ediyor.Gazzeliler için aydınlık bir gelecek yok sanki... Bu kitap Gazze ile ilgili
·432 syf.·
2025 23. kitabı
1. Kitabın Amacı ve Ortaya Çıkışı Zahide Tuba Kor, bu kitabı 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı sonrasında yaptığı konuşmalar, röportajlar ve yazılardan derleyerek oluşturmuştur. YouTube kanalının Filistin ve Suriye hakkındaki videoları organize bir şekilde şikâyet edilip kapatılınca, yazar bu içerikleri yazıya dönüştürerek kalıcı bir kaynak haline getirmiştir. Amaç, Filistin davasına dair çarpıtılmış anlatılara karşı hakikati belgelemek ve Gazze’nin direniş tarihini bütün boyutlarıyla anlatmaktır 2. Filistin’in Tarihî Arka Planı Yazar, Filistin’in bugünkü durumunu anlamak için İkinci Dünya Savaşı’na ve İngiliz manda dönemine dönüyor. 1936–1939 Büyük Arap İsyanı, Filistinlilerin İngiliz sömürgeciliği ve Yahudi göçlerine karşı ilk büyük direnişidir. İngiltere, isyanı ağır bir askerî güçle bastırmış, binlerce Filistinliyi öldürmüş veya sürgün etmiştir. Buna karşılık Yahudi yeraltı örgütleri (Hagana, Irgun, Stern) bu dönemde askerî tecrübe kazanarak daha sonra İsrail ordusuna dönüşmüştür 3. Siyonizmin Askerîleşmesi ve İngilizlerle Çatışma Savaş yıllarında Yahudi Ajansı lideri David Ben-Gurion, Hitler’e karşı İngiltere’nin yanında savaşırken aynı anda Filistin’de bağımsız bir devlet hazırlığı yapmıştır. Holokost (Yahudi Soykırımı), Siyonistlerin dünya kamuoyunda meşruiyet kazanmasını sağlamış, Batı’nın suçluluk duygusu İsrail’in kuruluşunu hızlandırmıştır. Savaş sonrası dönemde Siyonist örgütler İngilizlere karşı terör eylemleri düzenlemiştir: 1946’da King David Oteli’nin bombalanması, modern terörizmin ilk örneklerinden biri sayılır İngiltere, mali kriz ve ABD baskısı altında 1947’de Filistin sorununu Birleşmiş Milletler’e devretmiştir. 4. 1948 ve Etnik Temizlik BM Taksim Planı (29 Kasım
2025 70. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2025 00:28
“Ülkemizde Filistin ile ilgili çok az şey okunduğunu biliyor musunuz? “ Diyor yazar ancak ben zaten ülkemizde genel olarak çok az okunduğunu düşünüyorum. Bu ayrı bir konu ancak Filistin ile ilgili gerçekten en azılı savunucuların bile bilmediği şeyler olduğu konusunda yazarla hemfikirim. Bu açıdan eşsiz bir eser. Gazze ile ilgili anlatılanlar yazılanlar konuşulanlar ne söylenirse söylensin eksik kalacak. Görmeye dayanamadığımız görüntülerin yaşandığı bir coğrafya ile sıcak evlerimizde rahat koltuklarımızda istediğimiz an ulaşabildiğimiz temiz su ve gıdalarımızla empati kuramayız ve onları anlayamayız. Zaten kitabın amacı da tam olarak size oradaki yaşananları duygusal bir dille anlatmak ya da onlara üzülüp acıyarak ağlamanız değil. Tam tersine arkadan çevrilen oyunları defalarca kimsesiz bırakılmış ve kandırılmış halkın siyasi ve hukuki olarak aslında neyin peşinde olduğunu anlatmak ve göstermek. Kendi ifadesiyle tekrara düşülmüş çünkü Gazze konuşulduğu için yasaklanan ve kapatılan YouTube kanalından sonra aslında kpnuşmalar ve röportajlar ve kimi zamanda gazete dergi yazıları kitap haline getirilmiş. Tekrarın sebebi bu olmakla birlikte beni kesinlikle rahatsız etmedi tam tersine daha net bir şekilde kavramama yardımcı oldu diye düşünüyorum. yazar iyi ki bu kitabı yazmış Şiddetle tavsiye ederim herkes okumalı ve öğrenmeli gerçekleri
GazzeZahide Tuba Kor · Timaş Yayınları · 2025150 okunma
Gazze( Bir halkın yıllardır süren direnişi)
2025 76. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 17:14
Merhaba Sevgili Okur Gazze… Gazze sadece bir coğrafya değil; okuyana kitap, anlayana öğretmen. Yalova’nın yarısı kadar, küçük, 2 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en yoğun bölgelerinden biri. Kontrol noktaları, sürekli gözetim, yapay zekâ ile izlenen sokaklar… Adeta bir açık hava hapishanesi... Ama bu baskı, Gazzelilerin direniş ruhunu söndüremedi. Yerin altına kazdıkları yüzlerce kilometrelik tüneller, sınırlı imkânlarla ürettikleri roketler, kuşaktan kuşağa aktarılan dayanışma kültürüyle var olmaya devam ettiler. 7 Ekim 2023'ten bu yana şahit olduklarımız, 76 yıllık hikâyenin hızlandırılmış bir özeti sadece. Kitapta öne çıkan bazı başlıklar: • 7 Ekim Aksa Tufanı: Filistin direniş tarihinin en kritik dönüm noktası. • HAMAS nedir, ne değildir? Direnişin moral ve psikolojik değerleri. • Gazze’nin günlük yaşamı: Abluka, açlık, savaş ve göç içinde hayatta kalma mücadelesi. • Bölgesel politikalar: ABD-İsrail stratejileri ve Ortadoğu’nun jeopolitik yeniden şekillenişi. • Soru-cevap bölümleri: Okurların en çok merak ettiği konulara doğrudan yanıtlar. Bu kitap, tarihin soğuk sayfalarını aşarak bir halkın sesine, bir coğrafyanın direnişine dokunuyor. Bu kitap, yalnızca rakamları değil; rakamların ardındaki acıyı, umudu ve direnişi görmemizi sağlıyor. Yazar @ztkor hanım, 25 yıldır farklı platformlarda anlattığı Gazze ve Filistin mücadelesine dair tüm birikimini bu kitapta topladı. Yani bu eser, yılların emeğinin ve şahitliğinin bir özeti.. Tarihin yükünü kalbinde hisseden, her satırda bir halkın çığlığını duymak isteyen, hakikati arayanlar için… ✿Hep kitapla kalın
2025 32. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2025 13:38
Gazze sadece bir şehir değil, direnişin ve sabrın adı… Zahide Tuba Kor 'un kaleme aldığı eser bize unutmamamız gereken bir hakikati hatırlatıyor. Akıcı ve yalın üslubuyla okunmaya değer nitelikte.. Zahide Tuba Kor

Zahide Tuba KorYazar · 5 kitap
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde 2003’te lisansını, 2007’de yüksek lisansını Türkiye-Suriye ilişkileri üzerine yazdığı teziyle tamamladı. 2004-2010 yılları arasında Anlayış dergisinde yazar ve editör olarak çalıştı. 2010-2014 döneminde Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezinde koordinatör yardımcılığı görevini yürüttü. Araştırma konuları arasında Ortadoğu, dinler ve mezhepler tarihi ile Türk dış politikası bulunan Kor’un, Anlayış başta olmak üzere çeşitli dergilerde bahsi geçen konularda çok sayıda yazısı ve hazırladığı infografikler yayınlandı. Küresel Vicdanın Dilinden Özgürlük Filosu: Yolcularla Söyleşiler (İHH Kitap, 2011), Witnesses of the Freedom Flotilla: Interview with Passengers (İHH Kitap, 2011), Ortadoğu’nun Aynası Lübnan (İHH Kitap, 2. baskı, 2011), Siyonizm Düşünden İşgal Gerçeğine Filistin (Fatma Tunç Yaşar ve Sevinç Alkan Özcan ile birlikte) (İHH Kitap, 7. baskı, 2011) adlı kitaplarının yanı sıra, “Yahudi Kadının Modernleşme Tecrübesi ve İsrail Örneği” (Harf Harf Kadınlar, Küre, 2008) başlıklı bir çalışması bulunmaktadır. Özgürlük Filosu kitabının Boşnakçası, 2013 yılında Flota slobode: razgovar sa putnicima adıyla yayınlanmıştır (çeviri: Avdija Salkovic).