Merceğim Altında
2025 37. kitabı
Yarım saatte okuyup bitireceğim ama ne anlattığını uzun bir süre düşüneyim’ kitapları vardır ya hani işte tam da öyle bir kitapla geldim. Beyazlık, kitapta bir metafor ve kitap boşluk, hiçlik, sessizlik gibi duyguları anlatan bir iç monolog aslında. Sık sık kendini tekrar esen kelimeler ve düşünce dizisi görürseniz redakte hatası sanmayın ! Romanın isimsiz anlatıcısı bir araba yolculuğu yaparken yolunu kaybeder ve orman yolunda kara saplanır. Yardım edecek birilerini aramaya çıkar fakat ormanda bazı silüetlerle karşılaşır. Bu gerçek midir yoksa hayal ürünü müdür belli değildir. Ne arabasına geri dönebilir ne de ona yardım edecek birilerini bulabilir. Koskoca bir hiçliğin ortasında kalmıştır. Karşılaştığı silüetler ile konuşmaya başlayan anlatıcı bir müddet sonra soğuğun da etkisiyle artık kendini kaybeder ve o dokunsa kirlenecek beyazlığın ortasında ne işi olduğunu sorgulamaya başlar. Kitap yazarın minimalist üslubunun ve metafizik dünyasının özeti aslında. Korkuyu değil, öl*me yaklaşmanın durağan, aydınlık, beyaz halini anlatılır. Varoluşsal bir sorgulama içerir ve bunu ustalıkla,okuyucuyu sıkmadan bir çırpıda anlatıverir. Her zaman tekrar ettiğim gibi “İnsanlar kitapları değil,kitaplar insanları seçer.” Dilerim ki bu kitap tarafından seçilir ve kulağınıza ‘iyi okumalar’ diye fısıldamasına izin verirsiniz.
BeyazlıkJon Fosse · Monokl Yayınları · 2025744 okunma