2025 6. kitabı
Kürk Mantolu Madonna benim için orta karar bir kitap oldu. Girizgahı güzeldi, doyurucuydu ama Raif Bey'in anılarına başladıktan sonra olay akışı ve tasvirleri çok yüzelsel kaldı, maalesef öyle de bitti. Romanları edebi kılan detaylarıdır, eksik hissedildiğinde büyüsü bozuluyor... Kürk Mantolu Madonna, I. Dünya Savaşı ve kuruluş döneminde Havran'da doğup büyümüş, Berlin de ''yaşamış'', Ankara'da hayata veda etmiş Raif Bey'in aşk öyküsüdür ancak içerik olarak romantik bir dramdan ziyade eril düzende aykırı karakterlerin baş rolde olduğu, yalnızlığın ve topluma yabancılaşmanın anlatıldığı bir eserdir. Dediğim gibi es geçilen yerler (Havran'dan ikinci ayrılışı, Ankara'daki yeni eve geçiş süreci ve evdeki karakterler) daha zengin anlatılsa ve zamanın ruhundan biraz daha bahsedilse oldukça güzel bir dönem kitabı olabilirmiş. Yine de Kürk Mantolu Madonna'nın okunması gereken Türk Klasiklerinden olduğunu düşünüyorum. Konudan bağımsız, Sabahattin Ali'nin kullandığı dil hoşuma gitti, birkaç kitabını daha okuyacağım.
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376bin okunma