Puan vermedi·204 syf.····Okunma: 15 Temmuz 2025 01:07 Calvino yıllardır okumak istediğim ancak başlamaya cesaret edemediğim bir isimdi. Kendisiyle İtalya yollarında tanışmam ise benim için ayrı bir güzellik oldu. Kitap önsöz ve sunuş ile başlıyor. Çevirmenimiz öyle incelikli bir sunuş hazırlamış ki… kitabın gümbür gümbür geldiğinin habercisi resmen. Okumak her ne kadar zorlayıcı olsa da bir yandan da gelecek satırlar için insanı heyecanlandırıyor.
Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle, Siena’da geçirdiği beyin ameliyatı sonrası bir anlığına uyanıp, bedenindeki serum ampüllerini gördüğünde “kendimi bir avize gibi hissediyorum” diyerek böyle bir cümleyle hayata veda eden Calvino… Anısına 2023 yılında İtalya’da hatıra beş euro’luk madeni para basılmış… İtalyan edebiyatının vazgeçilmez isimlerinden.
İnanılmaz bir aklın ürünü bu kitap. Venedikli seyyah ve tüccar olan Marco Polo ve Kubilay Han’ın Görünmeyen Kentler üzerine sohbetlerini okuyoruz. Bu kentler var mı yok mu, olup olmamasının peşine düşmeye gerek var mı bilinmez. Her kente bir kadın ismi verdiği söyleniyor. Bazı kentleri gidip görmek istiyor, bazısına iyi ki kurgu bu kentler diyor rahatlıyor insan. Kitabın özellikle ilk yarısındaki kentler sarıp sarmalıyor insanı, en azından kendi adıma daha çok etkilendim o kentlerden. Zenobia, Entropia, Eusapia ve beni can evimden vuran, her gündönümü ve ekinoksta anıların takas edildiği kent Eufemia..
Kentleri bazı başlıklar altında yazmış Calvino, beni “kentler ve takas” kısmı epey düşündürdü. Başka türlü göreyim, zorlayıcı bir okuma yapayım biraz üstüne düşüneyim diyenler için muazzam bir seçim olabilir.
Kubilay Han ile olan sohbetlerin aktarıldığı kısımlar ise defalarca okunur. Son paragraf noktayı koyuyor.
Calvino ile çocuk yaşta tanışmak isteyen çocuklarımız için ise Deniz Masalları güzel bir başlangıç olabilir. Ne de olsa Calvino modern zamanın en güzel masal anlatıcılarından…
#italocalvino #italyanedebiyatı #görünmezkentler #denizmasalları #italya #postmodernizm #temmuz2025