Düşünmek çok zor bir spordur.
2025 122. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2025 17:55
“Vatanını seven, işini en iyi şekilde yapandır” sözü bilim insanı Mustafa İnan için söylenmiş desem yeridir. Sevgili yazarımız Oğuz Atay da aynı zamanda onun öğrencisi olarak yaptığı araştırmalar ve gözlemleri ile bunu çok iyi aktarmış. Bir öğretmen olarak Mustafa İnan’a hayran olmamak elde değil. Sadece öğrencileri için değil tüm ülkesi için çalışmış, çabalamış. Öğrenmiş ve öğrendiklerini de aktarabilmek adına çokça çalışmalar yapmış. Kendisinin yapmak istediği çok şey varmış ama ömrü yetmemiş ne yazık ki… Bu kitabı okurken aynı zamanda kendimi de sorguya çektim. Acaba işimi yeterince iyi yapıyor muyum? Yapmam gereken ne var? Oturduğumuz yerden ülkeyi, gündemi, olanları, halimizi şikayet etmek ne kolay… Peki biz neler yapıyoruz bu durumu ortadan kaldırmak için? Elimizden daha fazlası daha iyisi gelmez mi? Düşünmeyi öğrenmenin üzerinde fazlasıyla duran Mustafa İnan gibi acaba çevremize ne kadar etki ediyoruz? Ben ne yapabilirim ki diyerek kenara çekilip izlemek ve şikayet etmek çok kolay. Ne yapabiliyorsan küçük de olsa yapmamız gerekmez mi? Şikayet odaklı olmak yerine çözüm odaklı yanımıza dönmemiz gerekir artık diye düşünüyorum. Zira Mustafa İnan da ömrü hayatını ‘her şeyi bilen insan’ kavramı altında bilgiye ve düşünmek üzerine düşünmenin önemini aktarmaya çalışmış. Yani velhasıl kelam kitap içeriği gerçekten çok iyiydi. Kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum. Bu kitap size uyabilir. Denemeniz tavsiye edilir. Kitapla kalın “Her şey öğretilebilir. İyi yaşamak için neler yapılmalı? Bunu bile öğretebiliriz insanlara. Çünkü iyi yaşamak da bilgiye dayanır.” “Hep kendinizi düşünmeyin, biraz da şu cennet vatanın uğruna feda olun.” “Hiçbir zaman düzen bozukluğunu mazeret göstermeyeceksin. Başarısızlıklarını bozuk düzenin sırtına yüklemen belki seni ferahlatır, fakat kurtarmaz.” “Bozuk seslilere karşı en iyi çare, onları sesleriyle baş başa bırakmaktır. Bırakın kötü sesleri yalnız kendileri dinlesinler.”
Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnanOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202020,5bin okunma
Diyecek söz bulamıyorum👏👏💫
Muhayyiledar