Tevrat
2025 24. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2025 22:19
Öncelikle bize ilköğretimde öğretilen, ortaokulda öğretilen Tevrat'tın böyle olacağını düşünmemiştim. Halbuki bildiğin kronolojik bir tarih kitabı. Ulan Musa'ya inandığımız kitap Musa'nın hayatı lan. Neyse önce bir özet geçeyim, sonra kitabın eleştirisini anlatacağım. Yaratılış Bu konuda önce Adem ve Havva'dan bahsedeceğim. Bir Tanrı insan gibi yürür mü bahçesinde, Adem yani insan ise saklanabiliyor. Ondan sonra kovuluyorlar ve imtihan başlıyor. Ardından Habil Kabil Nuh tufanı öyle gidiyor. Avram'a yani İbrahim'e geliyoruz. İbrahim (as) Avram'ın karısını sattığı falan anlatılıyor. Ayrıca Hz İbrahim'in Tanrı ile pazarlık yaptığı yazıyor. Şimdi anlıyor musunuz Yahudiler neden zengin, adamlar kitapta bile peygamberlerini, tanrıyla pazarlık yaptığıyla ilgili hikaye anlatıyorlar. Yahu bizim İbrahim peygamberin akrabası Lut'un hâşâ kızlarıyla sırayla s*ks yaptığı ve kızlarının hamile kaldığı yazıyor. Hocam bunlar gerçekten yani anlatamıyorum! Devamında bide Yakup'ın (as) zorlamayla kardeşinden kutsanma hakkını alıp kendisinim kutsanmasını sağladığını, hatta bir adamı kandırdığı yazıyor. Peygamberlerini bu kadar kötü anlatan bir milletten hayır beklemek de ayrı. Kitapta "Ben İbrahim'in, İshak'ın, Yakup'un, İsrail'in Tanrısıyım." diyor. Yani bir mahallî tanrıdan bahsediliyor. Ayrıca tanrının Yakup ile güreşip kaybetmesi de ne? Ulan Mike Tyson ile Jake Paul maçının 3000 yıl önceki uyarlanması. Kitabın Diğer Kısımları Arkadaşlar diğer bölümler tamamen Musa'nın hayatından ibaret. Öbür yandan şöyle bir şey var. Örnek, misal, "Rab Alperene'e şöyle dedi. 'Ey Alperen, de ki Alperen bu gün kahve içti ardından kitap okudu. Oğlum bana bir kitap inse mesela, bana iniyor ve beni anlatıyor. Bu kitap değiştirilmiş arkadaşlar, bu kadar çelişki olamaz.
Din
TevratKolektif · Andaç Yayınları · 20151,176 okunma