2023 47. kitabı
Alavara, modern Türk şiirinin önemli isimlerinden Can Yücel’in 1999 yılında yayımlanan son şiir kitabıdır. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Doğan Kitap tarafından farklı baskıları yapılan bu eser, Can Yücel’in kendine özgü üslubunu, toplumsal duyarlılığını ve hayatla dolu enerjisini yansıtan bir seçkidir. Kitap, şairin 1999’daki vefatından kısa bir süre önce yayımlanmış olup, onun poetik ve politik duruşunun bir özeti niteliğindedir. Şiirler ve Temalar: Alavara, Can Yücel’in yaşamından, gözlemlerinden ve deneyimlerinden ilham alan şiirlerden oluşan bir derlemedir. Kitapta doğa, aşk, aile, toplumsal meseleler, siyasi eleştiriler ve ölüm temaları işlenir. Şairin karakteristik yalın, samimi ve yer yer argo dili, bu kitapta da belirgindir. Şiirlerinde taşlama ve toplumsal duyarlılık öne çıkar; aynı zamanda Datça’ya olan sevgisi ve doğayla bağı sıkça hissedilir. Kitapta yer alan bazı şiirler: Alavara, Bata-Çıka, Güz Afroditi, Güneşle Güneş Banyosu, Cemal Süreya Parkında ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk. El Yazmaları ve Seçmeler: Alavara, Can Yücel’in Canevi Arşivi’ndeki el yazmalarından ve önceki şiir kitaplarından seçmeler içerir. Bu nedenle, şairin kendi el yazısıyla yazdığı bazı şiirlerin orijinal hallerine de yer verilmiş, bu da kitaba özgün bir doku kazandırmıştır. Ancak, farklı baskılardaki şiirlerin değişimleri ve dizgi hataları, yayına hazırlık sürecinde zorluklar yaratmıştır. Duygusal ve Siyasi Ton: Kitap, Can Yücel’in hem bireysel hem de toplumsal meselelere eğilen şiirlerini barındırır. Okuyucuyu bir sayfada güldürürken, diğerinde hüzünlendirebilir. Özellikle siyasi taşlamalar, dönemin koşullarına eleştirel bir bakış sunar. Örneğin, “Türk, öğün, çalış, güven! demiş a, / Çalışan, parasız pulsuz, çalışıyor paralıya…” dizeleri, şairin toplumsal adaletsizliklere yönelik ironik yaklaşısını yansıtır. Can Yücel, Alavara’da da lafını esirgemeyen, argo ve müstehcen kelimelere yer veren, samimi ve özgün bir dil kullanır. Bu üslup, onun Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmasının temel nedenlerinden biridir. Kitap, şairin Datça’daki son yıllarından izler taşır ve doğaya, aileye, yaşama duyduğu sevgiyi yansıtır. Aynı zamanda, siyasi duruşunu ve muhalif tavrını sürdüren şiirler içerir. Örneğin, Maaile adlı önceki kitabında olduğu gibi, ailesine ve Datça’ya olan bağlılığı Alavara’da da belirgindir. Alavara, Can Yücel’in hem neşeli hem hüzünlü, hem eleştirel hem de içten dünyasına bir yolculuk sunar. Şiir sevenler, özellikle toplumsal meselelere duyarlı olanlar ve Can Yücel’in samimi dilini özleyenler için keyifli bir okuma deneyimi vadeder. Datça’nın ruhunu, şairin ailesine ve doğaya sevgisini hissetmek isteyenler için başucu kitabı olabilir. Kitabı okurken, Can Yücel’in “Bana Bir Varmış… de! Bir Varmış Bir Yokmuş… deme! İçime dokunuyor…” dizeleriyle başlayarak, onun dünyasına dalabilirsiniz.
AlavaraCan Yücel · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021618 okunma