2025 118. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 13:44
Ruhlar Kitabı Bu kitap, Mandaenların vaftiz, arınma ve gündelik zamanları için yaptıkları dualari içeren Ruhlar Kitabı, peygamber Mani tarafından kaleme alındığı iddia edilen dualardan oluşuyor. tarihin en sıradışı dönemlerin birinde yükselmiş bu inancın ana hatları bu kitapta anlatılmıştır. Eski bir dini geleneği ait metinler içeren bu kitapta gnostik bir inanç sisteminin sahip olduğu eski bir topluluktur. Mandaen inancı, Ürdün Nehri etrafında şekillenmiş su ve temizlik ritüellerinden oluşur. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olup İran Irak ve son zamanlarda Avrupa’da yaşanır. İnanç sistemleri Yahya peygamberi merkezine alır ona saygı gösterilir ve İsa’dan çok onun öğretileri dikkate değerdir. Işık ve karanlık ruh ve madde gibi zıtlıklar üzerine açıklamalar mevcuttur . Mandaenlerin; doğa, ilahi ve ritüellerinden oluşan bu kitap ölüm ruhun yolculuğu ve arınma gibi konulara bir bakış açısı getirir yani ahlak anlayisini ve ölüm sonrası yaşam fikrini taşır. İçerisinde ruhun ölümden sonra geçtiği aşamalar, ya da ışık ve karanlık ikilemi üzerine doğa pasajları vardır bu kitap mistik ve ruhani bir yolculuk olup okuması zorlayıcı da olsa bilgilendirici bir kitaptır.
Ruhlar KitabıM. Endülüs Özbay · Epokhe Yayınları · 20257 okunma