Mandaen Duaları

21 Nisan 2025
Epokhe Yayınları

2025 118. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 13:44
Ruhlar Kitabı Bu kitap, Mandaenların vaftiz, arınma ve gündelik zamanları için yaptıkları dualari içeren Ruhlar Kitabı, peygamber Mani tarafından kaleme alındığı iddia edilen dualardan oluşuyor. tarihin en sıradışı dönemlerin birinde yükselmiş bu inancın ana hatları bu kitapta anlatılmıştır. Eski bir dini geleneği ait metinler içeren bu kitapta gnostik bir inanç sisteminin sahip olduğu eski bir topluluktur. Mandaen inancı, Ürdün Nehri etrafında şekillenmiş su ve temizlik ritüellerinden oluşur. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olup İran Irak ve son zamanlarda Avrupa’da yaşanır. İnanç sistemleri Yahya peygamberi merkezine alır ona saygı gösterilir ve İsa’dan çok onun öğretileri dikkate değerdir. Işık ve karanlık ruh ve madde gibi zıtlıklar üzerine açıklamalar mevcuttur . Mandaenlerin; doğa, ilahi ve ritüellerinden oluşan bu kitap ölüm ruhun yolculuğu ve arınma gibi konulara bir bakış açısı getirir yani ahlak anlayisini ve ölüm sonrası yaşam fikrini taşır. İçerisinde ruhun ölümden sonra geçtiği aşamalar, ya da ışık ve karanlık ikilemi üzerine doğa pasajları vardır bu kitap mistik ve ruhani bir yolculuk olup okuması zorlayıcı da olsa bilgilendirici bir kitaptır.
2025 127. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 00:00
"İyilerin gittiği yere sizi de götürecekler. Ve onların durdukları yerde sizi kuracaklar; Önünüzde ışıl ışıl kandiller bulunur, Arkanda ışık huzmeleri var. Kuşta sağından gelecek Ve takva yolunuzu kolaylaştıracaktır." Ruhlar Kitabı - Mandaen Duaları #kadimmetinlerdizisi nin üçüncü kitabı. Her hafta seriden bir kitabı okuyorum. İnce olmasına rağmen hızla okunmayan ,sakin kafa ve dikkat isteyen kitaplar . Kitap , #mandaen lerin #vaftiz , #arınma ve gündelik yasaklarına dile getirdikleri duaları içeriyor. Bu duaların peygamber Mani tarafından kaleme alındığı iddia ediliyor. Mandaenizm , Adem, Şit ve Yahya'dan beri devan eden peygamberlik makamının en son taşıyıcısı olduğunu ileri süren Mani isimli bir şahsa dayanmaktadır. Kitap ismini ilk defa duyduğum bir inanç sistemi , bu insana sahip olanların duaları ve evrene bakış açıları ile tanıştırdı. Tarihin derinliklerine bu farkı inanç sisteminin izlerini takip ederken tek tanrılı dinlerin inanç sistemleri ile olan benzerlikleri dikkatimi çekti. Dua, arınma arınma, ölüm ölüm sonrası gibi bir çok konuda dualar yer alan kitap farklı, gizemli ve ilginç bir yolculuktu benim için
2025 158. kitabı
Selamlarr "Ruhlar Kitabı - Mandaen Duaları" kitabıyla geldim size. Mandaenizm dininin vaftiz, arınma ve dualarını okuyoruz bu kitapta. Mandaenizm dini Mani isimli bir kişiye dayanmaktadır. Mani peygamberlik makamınım en sonuncu taşıyıcısı olduğunu öne sürmüş. Mandaenizm'de Ürdün Nehri kutsal kabul edilmiş. Su ile arınmak olan vaftizcilik, inançlarının temelidir. Hayatın adıyla! Ürdünden yükseldim Ve bir grup ruhla karşılaştım, Bir grup ruhla karşılaştım. Bizi kusatan babamız Şitile "Hayatın adına, babamız Şitil, Bizi Ürdüne götür! dediler! @butikokur ile birlikte okuduk @azyayingrubu Şaban Alıyev @azboek @epokheyayinlari
2025 221. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 15:07
Herkese merhaba Kadim metinler dizisinin son kitabı olan Ruhlar Kitabı ile geldim bugün. Mandaenların vaftiz ,arınma ve gündelik zamanları icin ettikleri duaları içeren bir kitap. Mandaenizm İslam'la birlikte ,Güney İran dan Kenan illerine kadar uzanan bir din .Adem ,Şit ve Yahya peygamberlerden beri süregelmis ve son olarak Mani isimli kisi taşımış bu dini. Mana kelimesinin de bu isimden türedigi one sürülmüş. Ürdün nehrinı kutsal kabul eden bu djnde vaftiz inancı yaygın. Yahya en önemli peygamberleri . Duaların çoğu Eski İran dilinde yapılmış. Dipnotlarla okununca kolay anlaşılıyor. İlk dualarda ilahi ışıktan ve onlara rehberlik eden kutsal varlıklardan bahsediliyor . Zihrun aydınlatılmış olan ,ışık ve görkem ile ilskilendirilen bir varlık. Yaşamı öven bir inanç sistemi . İyilikle kötülüğün karşılaşması her zaman var .. Butun metinler zor ama özellikle mitoloji ve teoloji ile ilgilenenler icin harika bir kaynak ... Kitapla kalın dostlar.. Ruhlar Kitabı Kolektif
2025 143. kitabı
#kadimmetinlerdizisi 'nden okuduğum sonuncu kitabım #ruhlarkitabı #mandaenduaları Ruhlar Kitabı, Mandaeanların vaftiz, arınma ve günlük yaşam için yaptıkları duaları içeriyor. Peygamber Mani tarafından kaleme alındığı iddia edilen bu metinler, tarihin en sıra dışı dönemlerinden birinde yükselmiş bir inancın ana hatlarını gözler önüne seriyor. İyi ile kötünün, karanlıkla aydınlığın çatışmasını dua diliyle anlatırken, bizleri de kendi içimizdeki hakikati aramaya çağırıyor. Her sayfada bir duruş, bir tefekkür, bir içsel uyanış var.  Mandaen inancı, Ürdün Nehri etrafında şekillenmiş su ve temizlik ritüellerinden oluşuyor. Günümüzde sayıları azalmış olsa da bu topluluk İran, Irak ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde yaşamını sürdürüyor. İnanç sistemleri ışık ve karanlık, ruh ve madde gibi zıtlıklar üzerine derin açıklamalar içeriyor. Ölümün ötesine, ruhun yolculuğuna ve arınma sürecine dair mistik pasajlar sunarken, okuması zorlayıcı olsa da derin bir bilgelik içeriyor. Ve belki de her dua, aslında içimizdeki ışığı hatırlatan bir yankı… #kadimmetinler #epokheyayınları #bilgelik #seri #instagram #dualar #rituel #okudumbitti
2025 78. kitabı
Herkese merhabalar; bugün elimde çok başka bir kitap var: Ruhlar Kitabı. Her satırı, suya fısıldanmış bir dua gibi. Temizlenmek için değil yalnızca; hatırlamak, yeniden doğmak, unuttuğumuzu geri çağırmak için okunuyor sanki bu metinler. Mandaenler... Adlarını az duymuş olabilirsiniz. Ama bin yıllık suların dibinde kalmış, ışığa inanan bir halk onlar. Bu kitap, onların vaftizle arındıkları, ışıkla buluştukları, dualarla şekillendirdikleri dünyasına açılan bir kapı gibi. Yahya Peygamber'in izinde, Mani'nin kelimelerinde; karanlıkla aydınlığın, maddeyle ruhun o kadim dansını izliyoruz. Dualar, eski bir dilden sesleniyor. Ama anlamı kalbin dilinde karşılık buluyor. Işıkla yıkanmak isteyen her yorgun ruh, bu kitabın sayfalarında kendine bir durak bulabilir. Ve ölüm... Onlar için bitiş değil. Bir geçiş. Arınarak varılan başka bir ışık. Kolay bir okuma değil, ama her cümle bir taş gibi oturuyor içe. Ve belki de en çok bu yüzden değerli: Zira ruhu incitmeden uyandırıyor. Kadim olanı sevenlere, unuttuklarını hatırlamak isteyenlere tavsiyemdir. Bazı kitaplar okunmaz, yaşanır. Kitapla kalın sevgili dostlar.