Bayıldım
2025 15. kitabı
Tüm yerküre, tüm insanlık tek devlet egemenliğinde 1000 yılı aşkın zamandır yaşamaktadır. Hiç kimsenin bir adı yoktur bunun yerine numaralar vardır. yaşamın tüm akışı verimlilik sistemine dayanan matematiksel bir kesinlikle planlanır ve denetlenir bir veli nimet tarafından sürekli sürekli sürekli seçilen bir veli nimet. Herkes tek tip giyinir, aynı saatlerde uyur, uyanır, yemek yer.Cinsel aktiviteler bile bir izne ve plana bağlıdır. Yapay yiyeceklerle beslenirler. Her şeyin, tüm eşyaların camdan olduğu hücrelerinde yaşarlar ve özgür iradenin mutsuzluk sebebi olduğuna yürekten inanırlar. Bitkiler ve hayvanlardan nefret ederler(!) herkes her konuda aynı fikirde olmalıdır.tabii ki bu fikirler ve nimetin fikirleri olmak zorundadır. Bu kitap distopik edebiyatın benim gözümde başyapıtıdır ,Ağababasıdır , 1984 ve “cesur yeni Dünya “ nın saygı duruşunda bulundukları bir eserdir . Okurken fena halde içim sıkıldı günümüzde hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz pekçok teknoloji ,fark etmediğimiz biçimde bizi sınırlanıyor gruplara ayırıyor ve gözlemliyor. Dünyada hüküm süren devlet başkanlarını düşündüğümde de okuduklarım ne yazık ki çok tanıdık geliyor. Bana bunları tekrar tekrar düşündüren bir eser oldu bayılarak okudum
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202211,9bin okunma