Modern Klasikler Dizisi - 187

Biz

Yevgeni İvanoviç Zamyatin

2024 172. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2024 20:46
Distopya alanında okuduğum ilk eser yıllar önce Orwell'ın 1984'ü olmuştu. Dipnotlar eşliğinde Huxley'in, Cesur Yeni Dünyası ve son olarak 'Biz' şeklinde devam etti. Görüyorum ki Zamyatin'in temel alındığını bilmeden sona atmak tarafımca yapılmış bir haksızlık olmuş. İdealize edilen kurgular bir şekilde ilintilendirilmiş. Tavsiyem ilham sırasını gözeterek okumaya gayret etmeniz yönünde olacaktır. Biz'e gelirsek; özgür irade ve isteklerden azade bir egemenlik kurgusuna tanıklık ediyoruz. Bireyin benliğini sayılarla sınırlandırmış, matematiksel temele dayandırarak denklemlerle açıklayan Tek Devlet yurttaşlarını çepeçevre sarıyor. Mutlak kontrol ve itaatin mutluluğun temeli olan bu ütopyada 'ben' olmanın yeri yok maalesef. Duygularının esiri olan Yabaniler ile ayrışmayı sağlamak için Duvar inşa ediliyor. Lakin insanın arzularından tecrit edilemeyen bir canlı olması gözden kaçırılıyor. Başkaldırmak ve devrime isteklilik yurttaşların kurdu haline geliyor. ☆Zamyatin'in fitili ateşleyen ilk yazar olması kesinlikle takdire şayan. Değindiğim gibi sırayı gözeterek okumanızı tavsiye ederim.
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202211,9bin okunma
DÜZENİ AŞIRI İYİ KURULMUŞ BİR DİSTOPYA ESERİ
2025 80. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 00:00
Öncelikle kitabı çok beğendim bunu söylemek istiyorum.Bence kitap okuyucuya bir distopya kitabından beklenecek her şeyi fazlasıyla veriyordu.Gerçekten konu güzel işlenmişti yazım dili sadeydi diyaloglarla harmanlanması da başarılıydı.Kitap gelecek yıllarda tüm dünyanın tek bir devlet ile yönetilmesini anlatıyor bu dönemde evler camdan yiyecekler sahte istediğin saatte dışarı çıkma istediğin ilişki içerisinde olmak istediğin saatte yatmak ve uyumak yasak.Yani kısaca devlet yüzünden karakterlerin özel yaşamları yok. Biz de bu sistemde İntegral ismindeki bir uzay gemisini tasarlayan ve çalışmalar yapan bir mühendis olan D-503’ün günlüklerini okuyoruz.Günlük okumayı çok seviyorum bence kitaplarda günlük mektup veya karakterin anılarını anlatması gibi yöntemler hikayeyi zenginleştiriyor burada da aynısı geçerliydi.Günlük formatında olduğu için aslında ana karakter bize kendi sistemini açıklıyor ve samimi bir dil kullanıyor bu çok hoş bence. Bu sistemde insanların adları da yok sayılarla çağrılıyorlar yani insanları kendilerine has yapan özellikler sömürülmüş bir nevi.Karakterimizin başta sistemden memnun olduğunu görürken ardından I-330 ile tanışmasıyla ve bir çeşit olaylar sonucunda sistemi sorgulamasını okuyoruz ve bence bu akış çok iyi işlenmişti.Karakter sorgulamaya ve gittikçe bilinçlenmeye başlıyordu bu bir distopya için olmazsa olmazdır. Yani bu sistemde insanlar özgürlüğü istemesin diye devlet tarafından özgürlük kötü ve mutsuzluk kaynağı bir öge olarak gösteriliyor.Yazarımız Rus ve Stalin döneminde de yaşamış bu kitapta da Stalin devrine bir gönderme ve benzerlik olduğu fark ediliyor ki Rusya’da uzun süre yayımlanmamış.Dediğim gibi aşırı güzel bir eserdi okuyun okutturun inanın çok beğeneceksiniz.Hem akıcı ve yalın bir anlatıma hem de zengin bir olay
2023 192. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2023 20:34
Uzun zamandır okumaya niyetli olduğum eseri üç farklı yayınevinden birden okumaya başladım. Çeviri konusunda kayda değer bir farklılık gözüme çarpmadı pek bu nedenle daha çok tekrar okuma kapsamında ilerleyecek okumalar. Içerik ile ilgili yorumumu diğer okumalar da tamamlanınca ekleyeceğim çünkü kitaba haksızlık etmek istemiyorum. Yazar kitabın başında eklenen önsözünde şöyle diyor; Belki insanlar söz konusu sayfaları böyle anlamayacaktır. Ama akıllı bir Alman'ın dediği gibi "filozof aptal olmak zorunda değildir". Okur da değildir. Yalnızca yürümeyi, yalnızca uygun adım gidebilmeyi değil, uçmayı da bilenlere yazdım. Sanırım ben uçmayı bilmiyorum...
Bilim Kurgu Distopya
itaat bir fazilettir, dik başlılık ise ahlaksızlık.
2024 36. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2024 18:50
Tek devlet anlayışı: İnsanların benliği yok edilmiş, bir bütün haline sıkıştırılmış. Devlet kendine ait izole bir yaşam inşaa etmiş. İnsanların yaptıkları, yapmadıkları ve yapacakları her şey kontrol altında, daha önceden planlanmış. Özel hayat ve özgürlük kavramı yok ( devlet testlerle s*ks için kimlerin daha iyi olacağını bile düşünüyor bunu gerçekleştirmek içinde takvimde belli günler ayrılıyor), olmamakla birlikte insanlarda özgürlük demek suç, olmaması gereken bir şey inancı hakim. Bunun temel sebebi insanın ne kadar özgürlüğü kısıtlanırsa o kadar davranışsız kalacağı, davranamayan insan kötülükten de uzak duracaktır. İsimler yok, numaralar var : D-503. Devlet destekçisi, yapılan her şeyin normal olduğu kanısında ancak hayatına giren İ- 330 ile bütün algısı değişiyor. D-503 ü diğer insanların temsilcisi var sayalım. Hayata dümdüz bir bakış açısına sahip, sorgulama yeteneğini kullanmaktan kaçınıyor. İnsan her gün aynı yoldan geçer ama yol cam olursa bir şeyleri fark eder (buradaki cam kendi içini görmesi.) bunu istemez çünkü düşünme eylemi başlar. Düşünmek demek, sorgulamak demek insanı korkutur boşluğa düşürür. Rahatından olmak istemez. I-330 kendisinin aksi görüşlerde ve içindeki cama bakmasında büyük payı var. Onun sayesinde duvarlarını yıkar D-503. Kesinlikle okunması gereken bi eser. Okurken insanın kendini sorgulama yeni düşünceleri görme ve "farklılaşma" yolundaki adımları parlak fikirler yaratıyor.
2023 177. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2023 13:40
BİZ-YEVGENİ ZAMYATİN,222 sayfa 1884-1937 yılları arasında yaşayan Rus yazar Yevgeni Zamyatin,”BİZ” eseri ile Aldous Huxley’nin “Muhteşem Yeni Dünya” ve George Orwell’in “1984” romanlarına esin kaynağı olmuş,bu eser “karşı ütopyacı romanın babası” unvanını kazandırmıştır.Yazarın kitabının İngilizce çevirisi 1924’te New York’ta yayımlanırken kendi ülkesi Rusya’da ise ancak 1988 yılında,öldükten elli bir sene sonra yayımlanmıştır. Kendisi de mühendis olan yazarın bilimkurgu tarzındaki bu kitabında günümüzden çok daha ileri yüzyıldaki bir ülke anlatılıyor.Kitap neredeyse bir yüzyıl önce yazılmış olsa da sanki bugünü anlatır gibi.Yani çok da değişen bir durum yok geçen yüz yıl içinde. Etrafı yeşil bir duvarla çevrili,ilkel yabani dünyadan soyutlanmış bir ülke,daha doğrusu makinalaşmış bir ülke.Tek Devlet’te insanlar da makinalaşmış gibi.İnsanların isimleri yok; harf ve rakamdan oluşan,yakalarına takılan plakalardan okuyoruz isimlerini.O-90,D-503,I-330 gibi.Tek tip elbise giyiyorlar,özel yaşamları yok.Tüm yaşam cam duvarlar ardında göz önünde,kimsenin gizlisi saklısı yok.Makina tarafından eşleştirilen insanlar haftanın belirli günlerinde pembe kağıtlarla birbiriyle ilişkiye giriyor.Velinimet adı verilen,yıllardır aynı kişinin seçildiği ! ve yönetildiği bir düzen.Özgürlük,demokrasi,bireyin yok sayıldığı,sadece matematik ve mantığın geçerli olduğu bir yönetim…Tek Devlet ve onun sureti Velinimet’in eline teslim edilen insanlar sadece bir numaradan ibaret.Doğa bile yok sayılmış,Yeşil Duvar’ın ardında kalmıştır. Kitap karakteri bir matematikçi ve mühendis D-503. Tek Devlet’in egemenliğini evrene yaymak üzere yola çıkacak olan geminin ;İntegral’in yapımında çalışıyor.Yaşanılanların kayıtlarını tutarak gelecek nesillere bir günlük bırakma niyetinde.Günlüklerinde, geçmişteki
Puan vermedi·232 syf.·
2025 88. kitabı
Sonuncu diye bir şey yoktur, devrimler sonsuza kadar gider.(s.166) Distopya edebiyatının kurucu eserlerinden biri olarak kabul edilen Yevgeni İvanoviç Zamyatin 'in kaleme aldığı Biz romanı, "Tek Devlet" adlı totaliter bir dünya düzeninde geçiyor. Yazar, Biz’le okuyucuyu rahatsız edici ve düşündürücü bir geleceğe sürüklüyor. Romanın ilk dikkat çekici özelliklerinden biri, kayıtlardan oluşan kendine özgü kurgusu, Başkahraman D-503'ün günlüğü aracılığıyla kayıtlardan oluşan bilgiler, distopik evrende, sayılarla tanımlanan karakterler ve tekinsiz bir gelecek tahayyülü sunuyor. D-503 karakteri "Tek Devlet"in baskıcı ideolojisini tamamen benimseyen birisi. D-503 “Integral” isimli uzay aracının mimarı ve yaşadığı çağa, düzene son derece inanıyor. D-503'ün gayesi, bu mükemmel sistemi sürdürmek ve Tek Devlet'in ideallerine sadık kalıyor, hayal kurmayı bile tehlikeli buluyor. Sayfalar ilerledikçe, I-330 adlı bir kadınla tanışmasıyla D-503'ün düzene olan inancı sarsılmaya başlıyor ve Distopya’nın sarsıcı acımasızlığı dökülmeye başlıyor. Mantık ve gerçekliğin, insanın temel bir parçası olan duygu ve arzuyu nasıl bastırmaya çalıştığını sorguluyor. Zamyatin, eserinde hiciv, bireysellik ve otorite çatışmasını matematiksel bir incelikle işliyor. "D-503'ün kayıtlarında distopyanın zaman dilimi yaklaşık olarak 26. yüzyıl civarında geçiyor. Bu dilimde insanlığın özünü kaybederek birer "sayı"ya dönüştüğü, her şeyin önceden belirlendiği ve duyguların bastırıldığı bir düzeni işaret ediyor. “Tek Devlet"in mutlak düzeni ve bireyselliğin tamamen ortadan kaldırılması üzerine kurulan yapısı, özellikle sistem eleştirisiyle ve devrimle ilgilenenler için alışılagelmişin dışında matematiksel fikirler verebilir.…. İnsanlığın özgürlükten vazgeçip mutlak düzene ve matematiksel kontrole tabi olduğu
Düşünce
2024 1. kitabı
Öncelikle kitap muazzam. Yani herkesin okuması gerekli bence. Eser distopik bir gelecegi ele alıyor. Günlük tarzı bir anlatımı var. Kahramanlar kodlarla isimlendirilmiş. Özgürlük en aza indirilmiş romanda. Tek devlet anlayışı benimsenmiş. Matematik üzerine kurulu bir devlet anlatılmış bence. Ben bayıldım. Okumanızı tavsiye ederim.
2026 10. kitabı
Kitap bireyselliğin yok edildiği, insanların isim yerine numaralarla anıldığı ve her anlarının devlet tarafından kontrol edildiği distopik bir geleceği konu alıyor. Biz de bu hikayeyi Integral adlı uzay gemisinin başmühendisi olan D-503’ün gözünden okuyoruz. Bir distopya kitabından genellikle beklenilen neredeyse her şeye sahip olduğunu düşünüyorum. George Orwell’in 1984’ü ve Aldous Huxley’nin Cesur Yeni Dünya’sı gibi eserlere de ilham olmuş bir kitap. Eserin yazarı Yevgeni Zamyatin ise Rus bir yazar ve Stalin devrinde yaşamış, bu nedenle aslında o döneme olan göndermeler de bulunuyor. Hatta bundan dolayı Rusya’da uzun süre yayımlanmamış ve bireyselliği yok sayan “Tek Devlet” tasviri, o dönemin Rusya’sında tehditkâr bulunmuş. İlk kez ise ABD’de basılmış. Konu güzel işlenmişti, yazım dili bana göre ağır değildi ve okurken hiç zorlanmadım. Gerçekten çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bu tarz distopik kitapları seven herkese öneririm.
1000k
2025 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2025 18:35
1921 yılında yazılan bu distopik eser, hala günümüz insanının sorgulamalarını matematik ve felsefi bir altyapıyla sunuyor. Hayalgücü, mutluluk, özgürlük, ilişkiler, toplum, düzen, yönetim ve güç gibi olguları yokluğuyla bize yakınlaştırıyor. Bazen Yevgeni İvanoviç Zamyatin hayalgücü ve Yaratıcı kurgusunun 100 yıl öncesinde nasıl gerçekleştiğini sorgulatan Biz gerçek bir klasik eser.
Distopya
2024 1. kitabı
Distopya’nın Babası ile tanışın. Yevgeni İvanoviç Zamyatin George Orwell ‘in 1984 ‘ü yazarken ve Aldous Huxley ‘in de Cesur Yeni Dünya ‘yı yazarken bu kitaptan esinlendiğini öğrenir öğrenmez okumaya başladım. Yevgeni Zamyatin bizi isimlerin olmadığı, seçimlerin olmadığı, özgürlüklerin olmadığı, özgür irade ile ilişkiye bile girilemeyen bir Tek Devlet Ülkesine götürüyor. Evet burada insanların isimleri yok onun yerine numaraları ve tek tip ünif denilen üniformaları var. Kahramanımız D-503’ün hikayesini anlatıyor ama okurken O-90’a üzülüyorsunuz, I-330’a özeniyorsunuz.. Her ne kadar distopyada George Orwell çıtayı çok yükseltmişse de distopyayı bulan adama şapka çıkarıyorum.. Yeşil Duvarın arkasındakilere selam olsun!

Yevgeni İvanoviç ZamyatinYazar · 14 kitap
Yevgeniy İvanoviç Zamyatin (Rusça: Евгений Иванович Замятин) (1884 - 1937), Rus yazar. Distopik bir geleceği konu alan "Biz" (Rusça: Мы) isimli romanıyla ünlenmiştir. Hayatı   1 Şubat 1884 Tambov Vilayeti'nin Lebedyan ilçesinde bir rahibin oğlu olarak doğdu. 1902'de takdirname ile bitirdiği Voronej Lisesi'nin ardından 1908 yılında Petersburg (Leningrad) Gemi Mühendisliği Enstitüsü'nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında, birinci Rus devrimi zamanlarında devrim hareketlerinde yer aldı. 1906 - 1911 yılları arasında kanun kaçağı olarak yaşadı. Potemkin isyanı olduğu sıralarda Odessa’da bulundu. İlk Hikayesi “Yalnız” 1908 yılında Eğitim dergisinde yayınlandı. İlk büyük edebi başarısını 1911 yılında yayınlanan “Uyezdnoye” (Gezisel, gezi hikâyeleri) ile kazandı. 1914 yılında yayınlanan savaş karşıtı hikâyesi “Na Kuliçkah” (Çok Uzaklarda) nedeniyle kovuşturmaya uğradı, tutuklandı ve yargılandı, eserin basıldığı derginin ilgili sayısı toplatıldı. Bu iki eser de dönemdaşı ünlü Rus yazar Maksim Gorki’den de iltifatlar almıştır. 1916-1917 yıllarında İngiltere’de Rus buz kırıcı gemilerinde çalışırken izlenim sahibi olduğu İngiliz hayatı hakkında “Ostrovityane – Adalılar” adlı eseri yayınlandı. 1917 sonbaharında Rusya’ya döndü. Maksim Gorki tarafından davet edildiği Dünya Edebiyatı Topluluğu’nda, İngiliz ve Amerikan edebiyatından sorumlu yayın kurulu üyesi olarak görev aldı. Aynı yıllarda esas mesleğinde de başarılı çalışmalarda bulundu Ermak, Krasin gibi buz kırıcı gemilerinin ve diğer muhtelif gemi yapım işlerinde görev aldı. 1920'lerde “Serapionlar Kardeşliği” yazın topluluğunun üyesi oldu. “Mağara”, “Rus” ve “En Önemli Hakkında” bu dönem eserlerindendir. Aynı yıllarda “Bit” ve “Atilla” piyeslerini yazdı. 1920 yılında en çok ses getiren ve batı edebiyatında ilk ütopya karşıtı roman olarak nitelendirilen Biz adlı romanını yazdı. Roman ilk olarak 1924 yılında İngiltere’de yayınlandı. 1929 yılı sonrasında, 1988’de “Biz” kendi dilinde yayımlanana kadar Zamyatin’in eserleri Sovyetler birliğinde hiç yayımlanmadı. George Orwell’in ünlü eseri 1984’ü yazarken “Biz” den etkilendiği yorumları yapılmıştır. 1931 yılında kendi isteği üzerine Stalin tarafından verilen Sovyetler Birliği dışına çıkış izni ile Paris’e yerleşti. Ölümüne kadar bir göçmen olarak Sovyet vatandaşlığından çıkmadan orada yaşadı. Zamyatin ağır bir hastalık geçirerek 1937 yılında Paris’te öldü. Son eseri “Tanrı’nın Sopası” ölümünden sonra 1938 yılında yayınlanmıştır. Eserleri  Romanları   Biz (roman) (1920), Versus Kitap, Haziran 2009, Çev. Algan Sezgintüredi Kısa öyküleri ve hikayeleri  Yerel Hikayeler (1912) Uzaklarda (1913) Alatır (1914) Adalılar (1917) İnsan Avcısı (1918) Kuzey (1918) Nisan (1912) Yolsuz (1913) Üç Gün (1913) Afrika (1916 Resimler (1916) Bilim Şehidi (1916) Göz (1917) Kadastro Memuru (1918) İşaret (1918) Günahkarların Kefili (1918) Ejder (1918) X (1919) Yerazm’ın Nasıl İyileştirildiği Hakkında (1920) Çocukça (1920) Mamay (1920) Mağara (1921) Söz Çurigin’e Veriliyor (1922) Yamyamlar. Tanrı’nın Kilisesi. (1922) Rus (1923) En Önemli Hakkında (1923) Yola (1928) Taşkın (1929) Tanrının Sopası (1935) Diğer eserleri  Herbert Wells (1922) Moskova - Peterburg (1933)